Marrit Adema
In de tweede ronde van de Postillion Haren Challenger werd weer strijd geleverd dat het een lust was. En weer waren er een aantal (grote) verrassingen. Zo won de 10-jarige Marrit Adema in een spannende partij tegen Leon Steijvers. Leon speelt veel toernooien en heeft veel ervaring. Hij heeft een rating van >1500, terwijl Marrit's rating nog onder 1000 ligt. Maar zoals bekend is de rating van een jeugdspeler slechts een moment in tijd. Veelal is de speler als veel sterker een paar maanden later.
U kunt de partij naspelen (link)en dan zult U zien dat Leon glad gewonnen stond. Maar toen Marit een gevaarlijk uitziende aanval kreeg (met een toren minder) raakte Leon wellicht een beetje in de war en koos een verliezende variant. Marit maakte het mooi af!
 
Titel kandidaat Andreas Tasma speelde tegen clubgenoot Harm van der Mossel. Deze had zich voorbereid op de Franse Opening. Ja en toen speelde Andreas Spaans en werd het een ander verhaal. Harm vergiste zich in de opening en moest een loper geven voor twee pionnen. Restte Andreas de partij secuur uit te spelen. Dat is hem wel vertrouwd en uiteindelijk kon hij een 1 bijschrijven (ook na te spelen, zie onder Links).
 
Aan bord twee speelden Geert Drent en Dick Dalmolen een enerverende partij. Aanvankelijk had Dick een licht voordeel met druk over de half open b-lijn. Geert verdedigde nauwkeurig en kreeg omdat Dick de stelling openbrak met e5 tegenkansen. In de slotstelling forceerde Geert remise door eeuwig schaak. Beiden spelers hadden toen nog minder dan twee minuten op de klok. "Ik had geen zin om je door de klok te jagen" verklaarde Geert, sportief als hij is (ook na te spelen, zie onder Links).
 
Zwanepol tegen Smits
Peter Smits speelde een uitstekende partij tegen de op papier sterkere Johan Zwanepol. Er kwam uiteindelijk een eindspel op het bord met ongelijke lopers en twee pionnen extra voor Johan. Johan had echter verzuimd om te voorkomen dat hij een randpion had met het promotieveld van de verkeerde kleur, d.w.z. niet dezelfde kleur als zijn loper. Daarom had Peter kunnen ontsnappen met remise. Echter Peter had te veel bedenktijd verbruikt en het lukte hem net niet die kans te grijpen.
 
Medeorganisator Sybrand Houtsma wist te winnen van Alex van Prinsenbeek. Maar daar zag het aanvankelijk helemaal niet naar uit. Alex had zelfs twee pionnen meer in een dubbel toreneindspel. Slim greep Sybrand zijn laatste kans een ging met de koning naar voren en creeerde zo matdreigingen. Mede door tijdnood greep Alex een paar maal mis en keek op een gegeven moment tegen een K+T+pion tegen K+T aan dat hij moest verdedigen. De boekjes moeten maar eens uit de kast gehaald worden, want Alex koos een verkeerde verdediging en moest uiteindelijk de vlag strijken (ook na te spelen, zie onder Links).
 
Na twee ronden zijn er nog zes spelers met 100%: Andreas Tasma, Tim Loos, Johan Zwanepol, Sybrand Houtsma, Ynte Visser en Stef van Kesteren, winnaar van het toernooi vorig jaar.
 

Sylvia van der Werff

Leider(s) in het klassement voor de NOSBO Challenger
Hier staan Adrian Kuiper en Silvia van der Werff (foto links) bovenaan met 1,5 uit 2 partijen.
 
Leiders in de verschillende ratinggroepen
  • A (tot 1800) Tim Loos met W-We = 0.63
  • B (tot 1700) Silvia van der Werff met 1.09
  • C (tot 1500) Marrit Adema met 0.78
 
Links
 
Speelschema
De volgende ronde is op 8 februari. Daarna wordt gespeeld op 8 en 29 maart, 12 april en 10 mei