vraagtekenHet duurde langer dan ik had gepland, maar hier volgt deel 2 in de serie 'Hoe win ik dit?'. Deel 1 ging over randpionnen en torens, en nu gaat het weer over pionnen en torens in een eindspel. Weer blijkt dat een kleine misstap de beoordeling volledig kan doen omslaan. En ook deze keer bleek ik het tijdens de partij allemaal verkeerd te hebben ingeschat. Laten we kijken...

De onderstaande stelling ontstond in mijn partij tegen Jan Wiebe van Veen (wit) in de Nosbo-competitie van Roden 1 - Lewenborg 1, uitslag 3-5. Wit heeft net met 51. Txc7 een zwarte pion geslagen. Zwart is aan zet, maar hoe ga je verder? De engine geeft zwart een (zeer) groot voordeel, maar dan moet je niet zoals ik 51. ... Kg3? spelen, want dan is het weer gelijk. Iets later kon ik ook pion h4 nog slaan, maar allemaal niet goed genoeg, de stelling bleef exact gelijk. Ook verder in de partij met nog heel weinig tijd bleven we allebei zwoegen in een partij die pot-remise stond, maar beiden zagen we dat niet. Uiteindelijk maakte wit een onnodige blunder. Tja, ook die dingen gebeuren in een remisestelling.

Probeer deze maar eens te winnen met zwart. Kleine tip: de zwarte koning moet wel mee naar de overkant, maar niet te snel. En daarna moet je met zwart zorgen dat je aan de lastige witte schaakjes kunt ontkomen. Veel plezier, en tot de volgende 'Hoe win ik dit?'

Stelling na 51. Txc7

Als je dit op je mobiel bekijkt, kom je gelijk in de LiChess-app en daar staan standaard de pijlen aan voor de beste engine zetten ('Best move engine'). Zet die natuurlijk even uit.

Wil je reageren of heb je suggesties? Leuk! Mail me dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.