Gelfand en Kramnik analyseren "Goedemiddag, mijnheer Sosonko. Mag ik mij even voorstellen" Zo begin ik het gesprek met Gennadi Sosonko in de speelzaal van het Talj Memorial.
"Ik ben teamleider van Haren en ik vroeg me af of U volgende week in de KNSB competitie speelt?" Sosonko vertelt dat hij vrijdag terugkeert uit Moskou. "En dan de volgende dag, met alle respect hoor, helemaal naar Groningen? Nee ik speel niet mee. Ik heb toegezegd een aantal malen me te spelen, een keer of vier. Toen de captain van En Passant mij vorige keer belde om te vertellen dat ze met 6½-1½ gewonnen hadden, zei ik: Zie je wel, het gaat ook best zonder Kortsjnoj en mij!"

Speelzaal Talj Memorial in MoskouHet Talj Memorial wordt gespeeld in Moskou in het prestigieuze winkelcomplex GUM, naats het Rode Plein.

De hele wereldtop is vertegenwoordigd: Anand, Leko, Carlsen, Kramnik, Svidler, Ponomariov, Gelfand, Ivanchuk, Aronian en Morozovich.

Omdat ik overdag moet werken, kan ik pas aan het einde van de dag naar het toernooi. Op maandag waren er gelukkig nog twee spannende partijen aan de gang: Anand - Leko en Gelfand - Kramnik. De speelzaal is in GUM en biedt plaats aan ongeveer 100 toeschouwers. Als ik om zes uur aankom is het helemaal vol. Jas afgeven en mobiel uit zijn de voorwaarden om naar binnen te mogen. Goed zicht op de spelers op een podium waar je (op de voorste rij) zo'n vijf meter vanaf zit. Een groot scherm aan beide zijden waar met behulp van beamers de stellingen direct vanaf de DGT borden te zien zijn. De andere spelers zijn na hun remises al vertrokken.

Sosonko vertelde dat Ivanchuk aan het bord verscheen met een masker dat hem tegen de bacterien van zijn tegenstander, de grieperige, Magnus Carlsen moet beschermen. Dat heb ik dus gemist.

Anand wint heel fraai van Leko en Gelfand bereikt na een filtsende tijdnoodfase vanuit een op het eerste gezicht precaire stelling een toreneindspel van 3 tegen 4 pionnen. Hij is duidelijk geirriteerd dat Kramnik dit doorspeelt. Uiteindelijk na nog twee uur melken, wordt het toch nog remise.

Overige verslagen: