Andreas heeft vrijdag een interessant betoog gehouden over psychologie in het schaken. Psychologie is een van de belangrijkste onderdelen van het wedstrijdschaak. Emoties kunnen een zwaar stempel op de partij drukken. In een vlaag van optimisme besluit je tot een dubieus offer, stijf van de zenuwen laat je je in gewonnen stand mat zetten, geƫrgerd over een gemiste kans van enkele zetten eerder verzuim je de beste zetten te spelen, etc. etc.

Aan de hand van partijvoorbeelden belichtte hij een aantal onderdelen van de schaakpsychologie en maakte daarbij een onderscheid tussen emoties en denkprocessen. Emoties kunnen onze denkprocessen sturen en vice versa, maar in het denkproces zelf kunnen ook fouten sluipen zonder dat emoties een noemenswaardige rol spelen. Tot slot gaf hij een aantal praktische adviezen om de grootste psychologische valkuilen het hoofd te bieden.

Aansluitend is de 2e bekerronde verspeeld in de vorm van twee rapidpartijen; de uitslagen staan binnenkort onder het kopje Stand beker.