Bram, hier op de foto nadenkend tijdens het Hutton-toernooi, opende gistermiddag om klokslag 15.00 uur de score in de wedstrijd in klasse 5A tegen Mid-Fryslân. Dat gebeurde in de partij aan het derde bord tegen de eveneens jeugdige en talentvolle Elise Knobbe.
Bram nam met zwart snel het heft in handen, waarbij beide spelers hun koning in het midden hielden. Bram speelde zijn paard op een gegeven moment naar a5 en het daarna naar c4 te kunnen spelen, dacht ik. Maar Bram dacht daar anders over, want na Elises antwoord Thb1 volgde het vernietigende Pb3+ met aanval op de toren op a1 én de loper op c5. Bram kon vervolgens de loper incasseren en hoefde zich daarna alleen nog lichte te zorgen maken over een vrije a-pion.
Tomas volgde vlak daarna met een nuttige remise tegen Peter Koning. Een op het oog gunstige afruil pakte niet goed uit voor Tomas en hij kon daarna alleen maar afwachten en proberen de stelling gesloten te houden. Peter probeerde op de koningsvleugel een opening te vinden, maar vond deze niet.
De volgende remise kwam er bij Conrad tegen Jeroen Sparenberg. Conrad moest met wit zijn stukken wat omspelen, maar kreeg toen druk op de damevleugel, bij tegenovergestelde rokades. Zwart kon echter zijn dame ruilen tegen toren en loper, waarna zwart overeind kon blijven staan. Als Conrad de soort van zettenherhaling uit de weg was gegaan, had zijn tegenstander waarschijnlijk beter gestaan.
De stand werd gelijkgetrokken door een onverwacht verlies van Martin. In een dichtgeschoven Franse stelling deed hij door een misrekening zomaar een stuk in de aanbieding en was zijn stelling meteen een ruïne.
Paulo bracht ons weer op voorsprong met een overwinning die er al even zat aan te komen. In het op het oog gelijkwaardige stelling wist hij de stukken van tegenstander Erwin Koning uit elkaar te spelen. Erwin probeerde nog een wanhoopsoffer voor een vrijpion, maar die kon Paulo met het nauwkeurige Lf6! opvangen.
Raoul bracht ons op 4-2 door misschien wel de sleutelpartij van de wedstrijd tot winst te voeren. Het was een bijna foutloze partij waarin hij de zwarte stelling uit elkaar speelde:
Uit de nog twee gaande partijen van onze Duitse vrienden Dagmar & Meino Aden moest derhalve nog één remise worden binnengehaald. Dagmar hield uiteindelijk een toreneindspel met een g-pion voor haar en een f- en h-pion voor haar tegenstander redelijk eenvoudig op remise. Meino wist ten slotte een enerverende partij waarin hij een stuk offerde voor nog tot winst te voeren. Hij rokeerde daarbij pas op de 22e zet!
Een belangrijke overwinning, de stand onderin is nu (er degradeert één team):
5.Staunton Groningen 3 4 15½
6.Haren 1 2 15½
7.Groninger Combinatie 6 2 12
8.Mid-Fryslân 1 0 12½
Haren 1 1887 - Mid-Fryslân 1 1817 5½-2½
1.Paulo Valiente 2004 - Erwin Koning 1909 1-0
2.Meino Aden 1936 - Frank Schuurmans 1884 1-0
3.Bram Baarspul - Elise Knobbe 1944 1-0
4.Conrad Mostertman 1923 - Jeroen Sparenberg 1871 ½-½
5.Tomas Hiemstra 1847 - Peter Koning 1854 ½-½
6.Raoul Suurmeijer 1875 - Janko Eelsingh 1738 1-0
7.Dagmar Aden 1894 - Auke de Jong 1728 ½-½
8.Martin Goedhart 1727 - Stefan Veltman 1605 0-1
Foto: Seger van Wijk (cliffhanger).