Van 1982 tot en met 1985 speelde de schaakclub er: het gebouw van de Nederlands Gereformeerde Kerk, tegenwoordig De Hoeksteen genaamd, aan de Pieter Wierengaweg. En afgelopen zaterdag wederom: nu voor de KNSB-wedstrijd tegen SchaakCombinatie Leeuwarden.

Toen de tegenstanders uit Leeuwarden waren gearriveerd, bleek de tafel voor Wim Ykema te laag te zijn. Maar waar bijbels al niet goed voor zijn...De eerste zes partijen die z'n beslag kregen in de prettige speelzaal, bleken in twee soorten te kunnen verdeeld. Regelmatige overwinningen of remise, of partijen die door een blunder werden bëindigd. In de eerste soort viel de partij van Matthijs die zijn KNSB-debuut maakte. Hij kreeg een tegenstander die vrijwel à tempo - de partij begon met 1.30 uur bedenktijd en hij eindigde met 1.29 op de klok (wel met 30 seconden increment per zet - goede zetten deed. Zoals het ging kwam Matthijs in een verloren eindspel terecht zonder enig tegenspel. In de analyse, die volgens mij langer duurde dan de partij, werd nog wel een remiseweg voor hem gevonden.

Ook een partij die regelmatig verliep was de remise van Raoul. Er was wel steeds sprake van een bepaald soort spanning in de stelling, maar het brandde nooit echt los en de vrede werd getekend. Waar het wel losbrandde was de partij van Emiel. Al duurde dat wel even want pas op de 24e zet (!) werd de eerste ruil - een pion - gepleegd. En toen brandde het daadwerkelijk los. Emiel kreeg een octopus in de vijandelijke stelling waardoor zijn tegenstander zich genoodzaakt zag om daartegen een kwaliteit te gooien. In ruil daarvoor kreeg hij actief stukkenspel, wat Emiel in het eindspel noodlottig werd.

In de soort van partijen die door een blunder werden beëindigd, viel de eerste beslissing van de dag. Teamleider Michiel Takkebos, tegenstander van Tomas, deed een zet in een open stelling die een stuk kostte. Hij gaf er meteen de brui. Ook de partij tussen Wim Ykema en Andreas kreeg een abrupt end. In een stelling waarin Andreas iets beter stond, liet Wim een pionvork op loper en toren toe. Ook hij gaf pardoes op met de woorden: "Sorry, mijn fout." De meest jammere blunder vanuit onze zijde bezien was die van Martin. In een spannende partij wilde hij nog iets proberen door zijn toren te activeren op de tweede rij van wit. Hij had echter de witte loper over het hoofd gezien die achteruit de oen van Martin eraf kegelde...

Als u heeft meegeteld, stond er een 2½-3½ voorsprong voor onze vrienden uit Leewarden op het wedstrijdformulier. Maar het was duidelijk dat we de wedstrijd gingen winnen. Paulo had een pionnenduo in de vijandelijke stelling geposteerd waar zijn tegenstander steeds omheen moest spelen. Dat deed hij een hele tijd heldhaftig, maar uitindelijk kwam de weg vrij voor de verbonden vrijpionnen. De partij van de dag was die van Carla. Zoals vaker kwam ze met wit wat passief uit de opening, maar allengs werden haar stukken actiever. Eerst speelde ze haar toren dapper om naar g4 en later kwam er een sterk paard op f5 bij. Toen ook haar torens in de aanval gingen meedoen - eerst nog even een vijandelijk vrijpionnetje elimineren -, viel de zwarte stelling langzaam uiteen. Haar tegenstander moest op winst spelen, maar dat was onmogelijk... Met een kwaliteit en een paar pionnen meer drukte Carla haar tegenstander langzaam maar zeker naar achteren totdat het bijna mat was.

Een nipte maar verdiende overwinning op een prettige locatie en we doen aardig mee in de 5e klasse A. Marieke Penninga bedanken we voor de goede ontvangst en goede zorgen - tot en met zoutjes die overal stonden. We komen er vast en zeker snel weer terug. Misschien wel op korte termijn, om ook onze interne in De Hoeksteen te houden.


Haren 1              1686 - SC Leeuwarden 1    1695 4½-3½
1.Andreas Tasma      1777 - Wim Ykema          1894  1-0
2.Paulo Valiente     1877 - Zahid Dzaferspahic 1822  1-0
3.Raoul Suurmeijer   1758 - Richard Buurstra   1694  ½-½
4.Emiel van der Feen 1685 - Wesley Bloemsma    1664  0-1
5.Tomas Hiemstra     1657 - Michiel Takkebos   1591  1-0
6.Carla Graafland    1592 - René Wolfslag      1661  1-0
7.Martin Goedhart    1633 - Martijn Tuininga   1653  0-1
8.Matthijs Eikelaar  1511 - Wytze van der Zee  1582  0-1