...doorschrijven. Denk maar aan hoe Harry de Groot met zwart in een Pirc een pion wint. Maar dan ziet hoe alle witte stukken van Geert ten Hietbrink op hem afkomen en een dubbele aanval een eind aan alles maakt.

Je moet doorschrijven. Denk maar aan de partij van Majid Hashemy tegen Wim Fokkens. Hoe daar alles wordt dichtgeschoven als in een dampartij. Dat Majid zijn sterke paard afruilt tegen een hopeloze loper, maar dat het dan ook gewoon remise wordt.

Je moet doorschrijven. Denk maar aan hoe Peter Weites tegen Bastiaan van Os dapper een stuk offert op b4 en hoopt op compensatie omdat de witte koning nog in het midden staat. Dan ziet dat wit alles bij elkaar houdt, rokeert en de winst naar zich toetrekt.

Je moet doorschrijven. Denk maar aan de intense en spannende partij die Harry Gielen speelt tegen Marcel Struik. Hoe hij zijn witte paard midden in de vuurlinies op e5 plaatst. Dat er een remiseaanbod wordt gedaan, dat het wordt afgeslagen. Dat de ander later een remiseaanbod doet en dat het wordt aangenomen.

Je moet doorschrijven. Denk maar aan hoe Tomas Hiemstra tegen Jan van Os na de afruilvariant van de Caro Kann zijn zwarte stukken infiltreert in de witte stelling. Dat hij zijn zijn toren en later zijn dame op de onderste rij neerzet en zo winnend materiaal en de partij wint:

Je moet doorschrijven. Denk maar aan de partij van Stephan van der Hagen die, op het laatste moment als invaller opgetrommeld, zijn partij tegen Almar Gerbens met wit agressief opzet. Dat de zwarte stukken hulpeloos toekijken en de zwarte koning in het midden van het bord blijft staan. Dat hij de koning naar rechts opjaagt en met een offer matzet:

Je moet doorschrijven. Denk maar aan hoe Carla Graafland, bij een 3-4 achterstand, in een paardeinspel is terechtgekomen dat niet te winnen lijkt. Dat zij eerder al een remiseaanbod heeft gedaan, maar dat tegenstander Evert Hondema het nog even wil proberen. Dat zij er voor gaat zitten en ten slotte het eindspel vakkundig tot winst voert. Dat daardoor een mooi gelijkspel wordt behaald.

Je moet doorschrijven, want er is een 'partij' waar je niet aan wilt denken. Dat die met de mantel der liefde wordt bedekt. Daarom moet je...

  ESG 1                1772 - Haren & Oostermoer 2  1586 4-4
1.Marcel Struik        1876 - Harry Gielen          1746 ½-½
2.Jan van Os           1843 - Tomas Hiemstra        1709 0-1
3.Douwe Többen         1814 - Kees Romijn           1764 1-0
4.Wim Fokkens          1809 - Majid Hashemy         1463 ½-½
5.Evert Hondema        1758 - Carla Graafland       1546 0-1
6.Geert ten Hietbrink  1743 - Harry de Groot        1547 1-0
7.Almar Gerbens        1686 - Stephan van der Hagen 1429 0-1
8.Bastiaan van Os      1644 - Peter Weites          1483 1-0

Foto: Jan van Os.