Het samenwerkingsverband tussen Haren en Oostermoer heeft afgelopen maandag de eerste overwinning (het eerste team verloor op 3 oktober met 5½-2½ van Leek) opgeleverd. Maar daar zag het een hele tijd niet naar uit.

Tegenstander en thuisspelend team Staunton 3 had namelijk steeds het inititiatief en ook een voorsprong in de wedstrijd. We kwamen op achterstand doordat Stephan van der Hagen in een scherp Tweepaardenspel net in variant terechtkwam die hij niet kende. De opening verliep nog wel goed als hij zijn dame maar naar e4 had gespeeld. Zoals het ging bleef hij zitten met een achterstand in ontwikkeling en een dame op een dwaalspoor, tegenstander Jeljer Dijkstra speelde nauwkeurig en gaf Stephan geen kans op ontsnappen.

Daarna volgden twee remises van Majid Hasjemy en Kees Romijn. Majid trok met zwart onvervaard ten aanval door het midden. Maar tegenstander Jan Hollander wist alles te neutraliseren, ook tot in het pionneneindspel met een pion meer voor Majid. Kees stond met wit goed in een Svesjnikov, waarin zijn opponent Bram Kruisinga een pion had geofferd om nog een beetje spel te ontwikkelen. In plaats van langzaam de druk te verhogen, koos Kees voor 23.f4?!, een zet die juist zwart alle gelegenheid bood om weer in de partij te komen. Vluchten naar remise was toen de enige mogelijkheid.

We deden iets terug door een overwinning op tijd (!) van Jan Auke Hovius op Gerrit ten Brinke. Toch wel opvallend met het nieuwe speeltempo van 1½ uur en bij elke zet 30 seconden erbij. Maar blijkbaar zag de zwartspeler geen snelle oplossing in en na een ingewikkeld en scherp middenspel.
Daarop kon Tomas Hiemstra een remise bijschrijven, na lange tijd een lastige stelling te hebben gehad tegen Poppe Dijkhuis. Maar in het ontstane lopereindspel kan hij net op tijd voldoende activiteit bewerkstellingen.
Joris Spanjer debuteerde in de 1e klasse en hij had een zware avond tegen de ervaren Jeroen Groot. In een Grünfeld-Indisch-achtige opzet kon Joris maar niet tot ontwikkeling komen en moest toezien hoe zijn tegenstrever het spel beheerste. Joris probeerde van alles, maar zwart pakte steeds weer ergens een pionnetje mee; toch een dappere partij van Joris!

Als u heeft meegeteld, weet u dat de stand nu 3½-2½ in het voordeel van Staunton 3 was en alleen Carla Graafland en Ton Bontsema waren nog aan het spelen.
Carla speelde tegen de ons wel bekende Hans van Steenis en zij moest steeds rekening houden met een matdreiging op g7 met de witte dame op h6 en een pion op f6. Dan kon met Tg8 en verder had zij een stevige stelling. Na haar sterke zet ...Pd3! stond het bord opeens in brand en wist Hans het vuur niet meer te blussen en kon Carla de felicitaties in ontvangst nemen.

Teamleider Jan Auke kon hierna de boodschap aan Ton overbrengen dat het gelijkstond en hij wenste Ton verder veel succes. Ton's (zwarte) koning stond op dat moment in de vuurlinie van dame en loper. Hoe Ton daaruit ontsnapte weet niemand, maar tegenstander Gerk Numan kon de winnende zet maar niet vinden. Toen hij even verzaakte, was Ton er meteen bij om de aanval over te nemen en om wit mat te zetten! "Een partij vol fouten," verzuchtte hij misschien wel realistisch, maar dat maakte niet uit en vele schouderklopjes waren zijn deel!

  Staunton 3           1713 - Haren & Oostermoer 2  1525 3½-4½
1.Bram Kruisinga       1796 - Kees Romijn           1801  ½-½
2.Poppe Dijkhuis       1791 - Tomas Hiemstra        1659  ½-½
3.Gerrit ten Brinke    1733 - Jan Auke Hovius       1631  0-1
4.Hans van Steenis     1673 - Carla Graafland       1556  0-1
5.Jeljer Dijkstra      1603 - Stephan van der Hagen 1506  1-0
6.Jan Hollander        1617 - Majod Hasjemy         1489  ½-½
7.Jeroen Groot         1776 - Joris Spanjer         1074  1-0
8.Gerk Numan                - Ton Bontsema          1484  0-1