Nadat Paul en Harry vooruitspeeld hadden, traden we met zes spelers aan tegen Dr Max Euwe in Enschede. De 2-0 achterstand goedmaken, dat zou een zware kluif worden...

Het ratingverschil is dit keer wel erg groot. Op het laatste bord zat iemand met 2200! Deze wedstrijd stond oorspronkelijk op het programma op voor 9 januari. Op het laatste moment hebben we toen besloten toch maar niet af te reizen. Deze pot moest dus nog worden ingehaald. Twee partijen werden op 5 februari in Haren vooruitgespeeld.

Floris van Assendelft wilde op 20 februari spelen in het toernooi in Cappelle la Grande. Paul van Linde had al een toernooi in Duitsland op het programma staan. Een duidelijke win-win situatie. Paul had het moeilijk tegen Floris. Hij investeerde veel tijd in de beginfase van de partij.

Tim Lammens kwam mee met Floris. Ze bleven slapen in Groningen bij Sipke Ernst om de volgende dag in de reguliere KNSB ronde uit te komen tegen Unitas. Ik verving Conrad die liever niet in uitwedstrijden wil spelen. Het was niet zo'n goed begin, want zowel Paul als ikzelf moesten het onderspit delven. Weliswaar niet zonder strijd, maar toch wel vrij kansloos.

Westrijdleider is van der berg. Ik vertel hem van het klokincident dat plaatsvond in deze zaal tijdens Esgoo - Haren in het vorig seizoen. Hij kent het voorval maar niet de details. Grappig toeval is dat zich tijdens deze wedstrijd weer een piepincident voordoet...

In de speelzaal, in het kantoor van DGT, liggen een paar timers voor spellen met maximaal zes spelers (zie foto). Op elke zijde zit een timer. Ik pak er een op en vind het een leuk ding.Ik kan de verleiding niet weerstaan en druk op een van de timers. Plots begint ie te piepen en wat ik ook doe, ik krijg hem niet stil. Gerard grijpt resoluut in. Hij pakt het ding van me af en loopt naar de gang waar bij de koffie wel iemand is, die weet hoe het ding het zwijgen op te leggen. Ik voel me als een klein kind...

Ico kijkt na zo'n drie kwartier al tegen een stelling aan waarin stukverlies niet te vermijden lijkt. Bijdrage van Ico:

Ik heb mijn paard een aantal zetten eerder naar a4 gemanoevreerd zonder me goed te realiseren dat het paard daar ingesloten kon raken. In de diagramstelling heeft wit slechts een kans en dat is de gecombineerde opmars van de c en de e pion. Ik speel 14 c5? Ba4x 15 cd6x Pc6 16 e5 en eindig met lege handen.

Na afloop heeft Achim aangegeven dat 14 e5! veel sterker is: 14 .. Tb8 15 ed6x Dd6x 16 c5 Dc6 17 Pb6 Dc5x 18 Pc8x waarna wit slechts 1 pion achterstaat en druk kan uitoefenen op e6. Ook 14 .. Ta7 en 14 .. d5 15 ef6x Lf6x 16 cb5x ab5x 17 Pc5 brengen zwart niets beters.

Klik hier om de partij na te spelen.

Erwin speelt tegen een Duitse gastschaker en zijn tegenstander laat er geen gras over groeien. Erwin stelt zich tegen d4 Indisch op en zijn tegenstander probeert de zaak snel op scherp te zetten door lang te rokeren. Hij probeert de zwartveldige loperaf te ruilen met Lh6. Erwin vermijdt dit door Te8 en Lh8 te spelen. Erwin komt geweldig onder druk te staan. Hij kan een ramp slechts voorkomen met een opmerkelijke dame manoevre. Even later wordt hij gedwongen de dame te offeren voor twee stukken. Maar dan keren de kansen. De aktiviteit van de stukken plus het feit dat de witte stukken niet goed samenwerken, maken de partij een waar spektakel.

In deze stelling lijkt het erop dat zwart slechts gedwongen zetten doet en geforceerd een toren verliest. Maar dat is niet het geval. Ziet U het ook?

Wit aan zet...
Klik hier om de partij na te spelen.

Jeroen pakte het in de opening verkeerd aan waardoor hij op een ongunstige ruil moest ingaan. Later gaf Jeroen het loperpaar op, maar het gedroomde tegenspel op de koningsvleugel kwam (behalve een paar flauwe dreigingen) nooit echt van de grond. Vervolgens moest er een pion ingeleverd worden om niet meteen ten onder te gaan. Tegenstander Koen Lambrechts maakte het daarna goed af - eigenlijk een vlekkeloze partij van hem.

Anne speelt tegen Bart Konijn. "Gewoon konijn?", vraagt Anne. "Ja, gewoon Konijn", antwoordt Bart. Bart speelt een italiaanse opening, "guico pianissimo" volgens mij. Het straalt in ieder geval niet veel ambitie uit. Anne zoekt tegenspel op de damevleugel. Dit keer is het zijn tegenstander die in tijdnood komt. Dan komt deze stelling op het bord (notatie onleesbaar, komt later). Anne begint, wat een veelbelovende "petit combinaison" lijkt. Maar dan grijpt hij de pion op h3 met schaak. In afgrijzen grijp ik naar mijn hoofd. Waarom in hemelsnaam niet...

 

Bij de analyse achteraf blijkt dat Anne weliswaar niet de winst in handen had, maar dan toch zeker niet hoefde te verliezen. Jammer...

Wiebe lijkt op weg naar een solide plus remise....

Stelling na 26. Te1-c1

Zwart heeft weliswaar een zwkke pion op c5, maar daar staat tegenover dat de witte loper minder sterk is dan zijn tegenstander. Als zwart hier Tf8-c8 speelt is er niet veel aan de hand. Misschien staat zwart zelfs een tikje beter. Helaas koos Wiebe hier voor a4 en ging vervolgens redelijk roemloos ten onder. Klik hier om de partij na te spelen.

Bert krijgt een Tsjech-Benoni op het bord. Hij komt snel onder druk te staan, maar keept behendig. Dan brengt zijn tegenstander een op het oog kansrijk kwaliteitsoffer. In de verwikkelingen die volgen weet Bert een eindspel te bereiken van toren tegen paard en loper, waarbij Bert bovendien een pionnen meerderheid op de damevleugel heeft. De witte stukken werken niet goed samen en hebben bovendien geen goede steunpunten. Bert weet de krcht van de toren, werken op afstand, goed uit te buiten. Speel na en geniet mee. Klik hier om de partij na te spelen.

Bert van der Leest, een van de twee helden vandaag.

Dr Max EuweHaren6 - 2tijdstiptussenstand
Floris van Assendelft Paul van Linde 1 - 0   2 - 0
Evert Rademakers Bert van der Leest 0 - 1 17:20 6 - 2
Koen Lambrechts Jeroen Weggen 1 - 0 17:28 5 - 1
Pierre Wilde Wiebe Wielenga 1 - 0 17:30 6 - 1
Tim Lammens Harry Gielen 1 - 0   1 - 0
Bart Konijn Anne Haitsma 1 - 0 17:05 4 - 1
Achim Buendgen Ico van den Born 1 - 0 16:15 3 - 0
Frank Bruemmer Erwin Heijnen 0 - 1 16:45 3 - 1