De wedstrijd tegen Groningen 2 werd niet met veel vertrouwen tegemoed gezien. We missen twee vaste spelers, Anne en Erwin. Op papier is Groningen beduidend sterker. ‘Meevaller’ is dat Milan in moet vallen in het eerste. Opvallend is dat hij daar tegen oom Loek moet aantreden. Zoals in het Dagblad stond, maakte Loek Mostertman na 47(!) jaar zijn rentree in de Meesterklasse van de KNSB. Het werd een spannende wedstrijd waar Haren terecht zijn eerste overwinning wist te boeken. (analyses volgen nog)

Wedstrijdleider Simon Prins start de wedstrijden Groningen 2 – Haren 1 en Groningen 3 – Haren 2.

Conrad staat vanuit de opening als een huis. Bij de analyse bleek dat zijn tegenstander het Jaenisch van Conrad niet goed onder de pet had. Om tien over drie mocht ik Conrad feliciteren.

Tien minuten later kwam daar nog een overwinning bij. Invaller Jan Lulof verslaat Jan Hiemstra.

Daarna verliest onverwacht snel Jeroen tegen Michael Riemens. Jeroen noemt zijn optreden ongeinspireerd. Hij had zich op een andere opening voorbereid. Zijn opstelling zag er gekunsteld uit en werd kundig weerlegd.

De vierde speler die klaar was voor vier uur, is Johan. Hij besluit remise aan te bieden in een stelling waar hij het niet helemaal niet meer vertrouwde. Bij de analyse bleek dit wel terecht.

Het is vier uur en we staan op 2.5. – 1.5. De overige partijen geven vertrouwen dat dit wel eens goed zou kunnen aflopen. Bert staat lastig, Paul kan het wellicht wel keepen, Wiebe staat iets beter en Ico denkt dat hij duidelijk beter staat met een pion voor. Ico speelt tegen Ruben Slagter. Ruben ziet het gevaar aankomen en besluit tot een offensief in het centrum. Het is duidelijk zijn enige kans. Als hij het op een eindspel laat aankomen gaat hij eraf. Ico komt voor een moeilijke keuze. In de volgende stelling dreigt zwart in het centrum door te breken. Ruben houdt de witte koning af met schaak over de f-lijn. Het lijkt erop dat Ico terug moet en dus in remise moet berusten. Hij vraagt me om advies. “Moeilijk, maar je mag zelf beslissen…” was mijn antwoord. Ico is tegenwoordig strijdlustig en vol zelfvertrouwen… Dat had ik me moeten realiseren! Hij gaat de remise uit de weg en dan krijgt zwart hele goede kansen.

Vlak na dit gebeuren, wint Wiebe plotseling. In de volgende stelling ziet Christofoor Baljon een paardvorkje over het hoofd. Nu staan we op 3.5 – 1.5. Nog maar een punt (of twee halfjes) en we zijn er….

Nog voor de tijdcontrole wordt het weer wat lastiger. Bert verliest van Joost Wempe. Joost neemt in zijn Franse verdediging de juiste maatregelen tegen de opzet van Bert. Bert probeert er nog tussenuit te knijpen via een eeuwig schaak, maar helaas…

Paul speelt vandaag zijn tweehonderdste KNSB partij. Hulde aan hem. Conrad mompelt dat hij dat al lang gehaald heeft. Ik vraag hem hoeveel hij er dan heeft gespeeld. Het zal niemand verbazen dat Conrad het niet heeft bijgehouden…. Paul weet met zwart in de Svesnikov remise te houden tegen Joop Houtman. Volgens beide spelers was het evenwicht nimmer verbroken.

Dan zitten daar nog Ico en Ruben te zwoegen. Ico heeft goed gezien dat Ruben regelrecht dreigt te gaan winnen. Op het juiste moment geeft Ico zijn loper voor twee pionnen. Dan blijft er en eindspel over van T +2 pionnen tegen T + L + pion.

De jongelui (Milan, Daan en Ruben) verkneukelen zich in de wandelgangen op een T tegen T + L eindspel. Dit is lasting te verdedigen. Maar zover laat Ico het niet komen. Hij weet slim af te wikkelen en de torens te ruilen. Er blijft dan een eindspel over waar Ico de laatste zwarte pion kan afruilen.

Om tien over zes kunnen we het wedstrijdformulier ondertekenen van de wedstrijdleider Simon Prins. Simon heeft het prima gedaan, maar we waren dan ook allemaal erg braaf.

 

Groningen 2Haren3½ - 4½tijdstiptussenstand
Joost Wempe Bert van der Leest 1 - 0 16:51 2½ – 3½
Joop Houtman Paul van Linde ½ - ½ 16:55 3 - 4
Michael Riemens Jeroen Weggen 1 - 0 15:30 1 - 2
Christofoor Baljon Wiebe Wielenga 0 - 1 16:50 1½ - 3½
Ruben Slagter Ico van den Born ½ - ½ 18:10 3½ - 4½
Uwe Rau Conrad Mostertman 0 - 1 15:10 0 - 1
Jan Hiemstra Jan Lulof 0 - 1 15:20 0 - 2
Wim van Beersum Johan Mostertman ½ - ½ 15:40 1½ - 2½

 

Het enige wat me nog van het hart moet is de zeer matige speelruimte. Met twee wedstrijden in een zaal waar men het achterwerk nauwelijks kan keren. Kan er niet in het Jannes van der Wal Denksportcentrum gespeeld worden? Of ben ik nu aan het vloeken in de kerk?

Neef Milan leert zijn Oom Loek…