Het team Haren 4 is met ingang van het nieuwe seizoen weer opnieuw aanwezig in de nosbo klasse 1B. Nieuw is de samenstelling, sommige spelers hebben het team verlaten, anderen zijn erbij gekomen. Nieuw is ook de teamleiding, die mag ondergetekende op zich nemen.

Aangezien ik niet erg bezig ben met tactische dubbel gewisselde schaduwopstellingen is dit niet een heel erg zware taak. Gewoon recht-toe-recht-aan-van-boven-naar-beneden en schaken maar. Dingen die wel hetzelfde gebleven zijn: Tomas gaat gewoon door met het bijelkaar sjoemelen van een winstpartij in 10 minuten, Peter heeft nog steeds een onhandelbaar volle mailbox waardoor belangrijke berichten hem ontgaan en Adriaan wist nog steeds niet dat onze schaakclub een blinkende en zeer informatieve website heeft.

De eerste wedstrijd is uit tegen Groningen 5. Puur naar rating gekeken hebben we nu een sterker team dan vorig jaar, dus met goede moed ging het die dinsdag richting Peizerweg, op naar de DSW kantine. De goede moed werd gedeeld door Tomas: “Het beloofde een lastige wedstrijd te worden tegen een sterk groningen 5, maar omdat wij dit jaar een erg sterk team hebben had ik van tevoren toch op een overwinning gerekend.

Aangezien de tocht niet bepaald een reis naar Siberië is mag je er als teamleider vanuit gaan dat mensen dit zelfstandig weten te bereiken. Ja het regende, en ja ik was zelf ook met de auto (2 km). Op de vraag van Tomas hoe er te komen schijn ik iets gezegd te hebben dat klonk als “Op de fiets jij luie.....” Maar na 'fiets' had ie de telefoon al opgehangen. In zijn eigen woorden: “Ik had een week van tevoren al tegen Raoul gezegd dat ik graag met Harm, die had aangeboden om te rijden, mee wou rijden. Maar aangezien ik hier op dinsdag om 18.00 nog niets over gehoord had besloot ik Raoul nog maar eens te bellen. En terwijl het buiten noodweer was, kreeg ik de aardige reactie dat het in Groningen was en wel kon fietsen vanuit Haren. Ik was natuurlijk niet van plan om te gaan fietsen dus ik besloot Harm te bellen en gelukkig kon ik nog gewoon meerijden. Toen wij bij schaakclub Groningen aangekomen waren, kwam er nog een auto aanrijden. En natuurlijk was het Raoul die zelf dus duidelijk ook geen zin had om te fietsen, terwijl hij toch echt dichterbij woont.” En zo regelt de teamleider alles tot in de kleine puntjes, niets wordt aan het toeval overgelaten.

Eenmaal ter plekke werd begonnen met een bakkie. Lekker. Of... nou... op z'n minst 'aardig'. Daarna nog één en later nog één. Zo tussen 19:15 en 19:30 komen ook de overige teamleden binnen, mooi op tijd allemaal. Ook Rob die toch vanuit Amsterdam moet komen heeft het goed getimed. De teamleider van Groningen 5, Henk Haisma, wil graag onze teamopstelling ingevuld hebben. Er volgt niet een lastig juridisch dichtgetimmerd formulier, nee, gewoon een kladje en opschrijven maar. Zo is het, niet moeilijk doen, spelen.

Dan gaan we beginnen. Op alle borden staan vrij lang hele complexe stellingen. Veel stukken worden er nog niet geruild. Lastig om snel een goede inschatting te maken. Soms sta je dan bij iemand mee te kijken, en net als je denkt te weten hoe het staat zie je ineens dat er een stuk mist. Probeer die intelligente blik dan nog maar eens vast te houden. Tijd om ook op het eigen bord de stukken nog maar eens na te tellen.

Op een aantal borden kwam een Siciliaanse opening op het bord. Bij Johan op bord 4 liep dit niet helemaal volgens plan. Johan: “Ik speelde Siciliaans met zwart waarbij ik a6 en b5 speelde. Ik deed mijn zetten te plichtmatig en overzag daarbij de mogelijkheid dat wit op de 10e zet met zijn paard op b5 kon inslaan. Vanaf dat moment liep ik kansloos achter de feiten aan.” Zelf speelde ik met wit het Morra gambiet, maar aangezien deze openingsvariant nog vele niet- ontdekte geheimen heeft voor mij, zag ik van de gambiet pion niet veel terug helaas.

Bij Tomas gaat het voorspoediger. Tomas: “De wedstrijd begon verder zonder enige opmerkelijkheden. Mijn tegenstander speelde tegen mij met zwart klassiek konings-indisch en ik kreeg al snel een mooie stelling. Maar na een paar foutjes in het middenspel kwam ik een stuk minder te staan. Mijn tegenstander ging gelukkig iets te ver door in zijn aanval, waardoor ik kon afwikkelen naar een ongeveer gelijk eindspel. In dit eindspel won ik na een mooie combinatie een dame en hiermee ook direct de partij.” Toch eens vragen met welke zogenaamde 'opmerkelijkheden' hij normaal gesproken rekening houdt. Hoe dan ook, uiteindelijk telt het resultaat en dat is er! De eerste partij is voor ons en Tomas mag een biertje.

In welke volgorde de overige partijen dan eindigen weet ik niet meer precies. Johan: “Ik gaf niet meteen op om mijn team niet de demoraliseren, maar moest op zet 40 de vlag strijken. Een verdiende overwinning voor mijn tegenstander Andreas Tasma, die mijn nonchalante houding in de opening bekwaam afstrafte. Dat krijg je als je denkt dat je - komende uit het eerste - dit jaar in het vierde wel even 9 uit 9 zult scoren.” Denk maar zo, 8 uit 9 is ook nog steeds een schitterend resultaat.

Dan wint Adriaan aan bord 1 zijn partij, goed gedaan! Helaas moeten Rob en Peter inmiddels ook opgeven aan respectievelijk bord 2 en 3. Olav op bord 8 speelt een sterke partij (zie onderstaande pgn). Johan: “Olav speelde een prima partij en gaf zijn tegenstander, die 200 ratingpunten meer had, weinig kans. Het was jammer dat Olav (11 jaar en nog niet gewend aan een lange avondpartij), die intensief had nagedacht en veel tijd had gebruikt om de juiste weg naar de winst te vinden, op het hoogtepunt zo moe was dat hij de situatie niet meer overzag. Hij gaf niet de genadeklap na zijn winnende dame-offer, dat de stelling van zijn tegenstander ruïneerde, maar verslikte zich in zijn stelling.” Heel jammer voor Olav als een partij dan zo afloopt, herkenbaar voor iedereen.

Inmiddels heeft Groningen al 4 bordpunten als alleen Harm (op 6) en ik zelf (op 5) nog bezig zijn. De 40 zetten heb ik dan net binnen de tijd gehaald, maar de stelling staat verloren. Harm staat beter tot gewonnen maar moet de 40e zet nog doen, helaas had hij niet de tijd om die winnende zet te vinden. Dan ineens krijg ik remise aangeboden(!) Zeer sportief, want dit was voor mij verloren. Als teamleider heeft Henk echter het teambelang in gedachten en stelt de 4½ punt veilig. Dan wordt ook op bord 6 snel remise overeengekomen en eindigt het in een 5-3 overwinning voor Groningen dat gewoon goed gespeeld heeft. Proficiat!

Dank aan Tomas en Johan voor hun bijdrage en een goed voorbeeld voor de anderen de volgende keer.

Raoul - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De pgn van Olav z'n partij:

[Event "Haren 4"]
[Date "2009.09.29"]
[White "Clermont, Henk"]
[Black "Mostertman, Olav"]
[Result "1-0"]
[ECO "B78"]
[WhiteElo "1650"]
[BlackElo "1450"]
[EventDate "2008.09.11"]
[SourceDate "2008.09.11"]

1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 g6 6. Be3 Bg7 7. f3 O-O 8. Qd2
Nc6 9. Bc4 Bd7 10. O-O-O Rb8 11. g4 Na5 12. Bb3 b5 13. h4 Nc4 14. Bxc4 bxc4 15.
Nce2 Qb6 16. c3 Qa6 17. Kb1 Ba4 18. Rdg1 Nd7 19. h5 Nc5 20. Nc1 Rb6 21. Qh2
Rfb8 22. Rg2 g5 23. Bxg5 Qa5 24. h6 Bh8 25. Ka1 Qxc3 $1 {
Fritz geeft zwart nu een voorsprong van 4 punten!} 26. Ncb3 cxb3 $4 (26...
Nxb3+ 27. Nxb3 Qxf3 28. Rf2 Qxe4 29. Re2 Qd5) 27. bxc3 1-0