De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Nadat we in het vorige seizoen de titel hebben gemist op een halfje na, moeten we constateren dat wij op rating het vierde team zijn. Onze vrienden uit Spakenburg hebben tijdens de transferperiode niet stil gezeten zijn en een aantal sterke spelers aangetrokken. Ook ESGOO 2 staat boven ons met een gemiddelde dat bijna honderd punten hoger is. Dat betekent de armen uit de mouwen...

Met wat moeite bereiken we een paar minuten voor een de nieuwe speelzaal van ESGOO. Na een fitness centrum en een achterzaaltje in een cafe is dit een grote verbetering. DGT heeft zijn kantoor beschikbaar gesteld en de aimabele gastheer Gerard Grotenhuis, is (terecht) in zijn nopjes. Tegelijkertijd wordt de wedstrijd ESGOO - Groningen gespeeld. Hierbij worden de partijen gespeeld op DGT (sensor) borden zodat alle partijen rechtstreeks via internet te volgen zijn, een primeur voor de meesterklasse.

Gerard vraagt mij of wij het erg vinden wat later te beginnen. Hij wil een toespraak houden bij aanvang van ESGOO - Groningen om met name Jan Werle in het zonnetje te zetten naar aanleiding van de toernooiwinst in Liverpool. DGT heeft een nieuwe klok beschikbaar gesteld als aandenken voor Jan. Wij maken geen bezwaar tegen een kleine vertraging.

Jan Werle, kampioen van de Europese Unie Gerard Grotenhuis overhandigt de DGT klok

Wanneer we dan kunnen beginnen blijkt de zaal nog niet in orde. De borden staan niet goed en de klokken zitten nog in de doos. De meeste klokken zijn zelfs nog nooit gebruikt, want de batterijen zitten nog in cellofaan. Aangezien het hier om een nieuw type klok gaat, word ik enigszins ongerust. Als we het instellen van de klokken overlaten aan de spelers zelf, is er kans dat we niet allemaal met dezelfde settings spelen. Derhalve verzoek ik de wedstrijdleider Peter Goud, om alle klokken te controleren op instelling. Aan dit verzoek wordt slechts ten dele gehoor gegeven.

De fraaie nieuwe speelzaal van ESGOO in het kantoor van DGT


Erwin Heijnen Frank Grube

Geheel tegen zijn gewoonte is Erwin Heijnen het eerste klaar. Beide spelers zijn het snel eens dat remise het beste is voor beiden. Er zit trouwens niet veel meer in de stelling

Bert van der Leest Menno Monsma

Door een fout van de teamleider (mij dus) zijn Bert en Paul in de opstelling verwisseld. Bert krijgt daarom zwart en zet een siciliaanse draak op het bord. Deze openingsvariant is bezig aan een opmerkelijke revival. Jeugdspelers spelen deze op grote schaal, wellicht ook door recente successen van Carlsen en Radjabov. Enfin Bert speelt een ongebruikelijke variant en zijn tegenstander pikte gretig een pion mee op a7. In de verwikkelingen die volgen offert (geeft?) wit zijn dame voor een toren, een stuk en een pion. Even later speelt wit een matige zet en wordt het tijd op te geven.

Johan Mostertman André Langendijk

Johan maakt zijn KNSB debuut voor Haren tegen André Langendijk. Dat moet wel een interessante pot worden. Ik ken André van eerdere ontmoetingen en is net als Johan een compromisloze speler. Dat blijkt al snel. Er komt een stelling op het bord met aanval op tegengestelde vleugels. Johan vraagt mij: "Mag ik remise maken?" Ik leg uit dat mijn uitgangspunt is dat in een teamwedstrijd een ding belangrijk is en dat is niet verliezen. "Als je denkt dat je risco loopt, ben ik er dus voor dat je remise maakt!"
Johan speelt verder en na een paar zetten blijkt dat Johan's aanval eerder komt. In de analyse kan André maar niet begrijpen waar het fout gegaan is. We staan dus riant met 2½-½ voor. De rest van de borden bieden nog voldoende mogelijkheden voor nog twee punten...

Xander Mostertman Kirsten Solberg

Xander Mostertman, die net als zijn vader zijn debuut maakt, speelt ook een draak. Zijn tegenstander, Kirsten Solberg, speelt het wat rustiger met Le2. Door een snel h4 en zonder korte rokade, moet Xander beslissen hoe te reageren. Bij besluit tot h5 en verliest daarmee tijd voor akties op de andere vleugel. Wit krijgt positioneel voordeel dat netjes wordt uitgebouwd. Xander probeert nog van alles, maar verlies is onvermijdelijk

Ico van den Born Gerard Grotenhuis

Ico aan bord 8 gaat ten onder tegen Gerard Grotenhuis. Gerard raakt weliswaar in tijdnood en is zichtbaar nerveus, maar de gehoopte fout blijft uit. Het staat weer gelijk, maar niet voor lang.

Wiebe Wielenga Evertjan Dondergoor

Evertjan Dondergoor brengt al vroeg in de partij een positioneel stukoffer brengt voor twee pionnen. Het ziet er voor Wiebe wat twijfelachtig uit, maar door zorgvuldig manoevreren weet hij zijn materiaalvoordeel te gelde te brengen. We staan weer voor en met Paul in een haarscherpe aanvals partij (met weinig tijd) en Christiaan met een pluspion, moet een gelijkspel zeker zijn en de winst mogelijk. 

Paul van Linde Henk Bernink

Paul van Linde speelt tegen Henk Bernink een sterke speler die na een lange afwezigheid er kennelijk toch weer zin in gekregen heeft. Het is een doorschuif Caro Kann waar Henk zich goed opstelt. Paul probeert de zaak met een koningsaanval op de damevleugel te forceren. Hij investeert zelfs een stuk. Het wordt razend spannend mede omdat Paul nog maar weinig tijd heeft. Ook Henk gebruikt zijn laatste minuten.

Dan gebeurt er in hevig tijdnood iets wat de spelers in verwaaring brengt. Als Paul zijn 37e zet uitvoert geeft de de klok een (zeer) luide piep. Paul aarzelt, is zijn tijd op? Hij kijkt naar de klok en ziet dat hij nog een seconde of acht heeft. een paar zetten later piept de klok opnieuw en daarna bijna aanhoudend. De spelers gaan door. De wedstrijdleider blijft stoicijns, ondanks mijn opmerking dat dit toch niet kan. Dan staat Paul plots mat en zet de wedstrijdleider de klok stil.
Het blijkt dat de optie "SOUND ON" geaktiveerd is op de klok. Ik dien een protest in omdat dit voorval gebeurde op een cruciaal moment in de partij. Hoge tijdnood en winstmogelijkheden voor beide partijen. Paul heeft beduidend minder tijd dan zijn tegenstander er wordt door dit voordeel het meest benadeeld.

Ik ben van mening dat de wedstrijdleider had moeten ingrijpen door bijvoorbeeld hetzelfde te doen na een onregelmatige zet. De spelers een paar minuten extra geven. Een feit is dat er niets gedaan werd. Bovendien had dit voorkomen kunnen worden als de wedstrijdleider gehoor had gegeven aan mijn verzoek voor de wedstrijd om alle klokken te controleren. Even terzijde: Mag een nieuw type klok zomder meer gebruikt worden bij een officiele KNSB wedstrijd?
Wedstrijdleider Peter Goud wil een protest vermijden van onze kant: "Ik maak wel even een opmerking in het wedstrijdverslag..." Wij besluiten toch formeel protest aan te tekenen. Kennelijk is dit aspect in het doorgeven van de uitslag verloren gegaan, want de uitslag staat gewoon als 4-4 op de KNSB website.

Naschrift:
Hoewel DGT aangeeft "The DGT 2010 is in full accordance with the World Chess Federation (FIDE) laws of Chess", lijkt dit in dit gebruik toch twijfelachtig.

FIDE Handbook
C. General Rules and Recommendations for Tournaments
02. Standards of Chess Equipment and tournament venue for FIDE Tournaments
5. Chess Clocks

Hier staat: It should run as silently as possible in order not to disturb the players during play.

Als Paul later de partij analyseert, blijkt hij op twee mogelijkheden heeft gehad om de partij te beslissen. Een ervan was op de 39e zet!!

Christiaan Mol Ernst Jan Pluim Mentz

Na deze enerverende partij is alleen Christiaan nog bezig. In een moeilijke laveerpartij die door wit heel voorzichtig (pretentieloos?) is opgezet heeft Christiaan met zwart een pion gewonnen. De stelling is desondanks lastig en Ernst Jan Pluim Mentz verdedigt zich behendig. Christiaan wordt bang dat als hij te lang doorgaat nog zou verliezen. Hij kiest voor het halve ei. Zo wordt de eerste wedstrijd van het seizoen (voorlopig) een gelijk spel. Gezien de ratingverhouding een uitstekende prestatie, gezien de kansen wat teleurstellend. Nu maar afwachten wat de KNSB beslist ten aanzien van ons protest.

 

ESGOO 2Haren4 - 4tijdstiptussenstand
Henk Bernink Paul van Linde 1 - 0 17:20 3½ - 3½
Menno Monsma Bert van der Leest 0 - 1 15:37 ½ - 1½
Evertjan Dondergoor Wiebe Wielenga 0 - 1 17:08 2½ - 3½
Ernst Jan Pluim Mentz Christiaan Mol ½ - ½ 17:35 4 - 4
Frank Grube Erwin Heijnen ½ - ½ 15:00 ½ - ½
Kirsten Solberg Xander Mostertman 1 - 0 16:58 1½ - 2½
André Langendijk Johan Mosterman 0 - 1 16:08 ½ - 2½
Gerard Grotenhuis Ico van den Born 1 - 0 17:10 2½ - 2½

 

 











pizza eten in Pizzeria Romantica

We zijn vroeg klaar en besluiten een tussenstop te maken in Hoogeveen waar we een heerlijke pizza eten in Pizzeria Romantica. Zo kan Christiaan en mee eten en op tijd zijn voor de bowling...