Jan Torensma (l) tegen Majid Hashemy

In de stand voor het ingaan van de zesde ronde, stonden elf spelers op een punt of minder van de koploper. Het beloofde heel spannend te worden. Echter in de partijen aan bord 1 en 2, gaf een van de spelers al zeer snel een stuk weg. Beiden speelden weliswaar door, maar er viel geen eer aan te behalen. Majid Hashemy verloor snel van Jan Torensma en Tristan van der Schaaf ging ten onder tegen Tijmen Hofstra.

Daarentegen was de partij tussen Marrit Adema en Leandro Slagboom ging op het scherpst van de snede. Marrit kreeg het betere van het spel, maar toen er toegeslagen moest worden ging het mis. Zo schaarde Leandro zich bij de kopgroep samen met Tijmen Hofstra en Jan Torensma.

Klik hier om de partij na te spelen (Majid Hashemy - Jan Torensma)
Klik hier om de partij na te spelen (Tristan van der Schaaf - Tijmen Hofstra)

Leandro verslaat Marrit!

Klik hier om de partij na te spelen (Marrit Adema - Leandro Slagboom)

Raoul Jeroen
Raoul Jeroen

De partij tussen Raoul Suurmeijer en Jeroen Groot verliep aanvankelijk gunstig voor Jeroen. Raoul koos voor de ruilvariant van de Caro-Kann. Hij plaatste zijn loper echter op f3 in plaats van het gebruikelijke d3. Jeroen kreeg voordeel. Via een tegenstoot in het centrum kreeg Raoul de kans wat pionnen te eten op de damevleugel. Het leek kan in 't bakkie, maar toen deze stelling op het bord stond kwam Jeroen met een daverende verrassing.

Stelling na b5-b6

Stelling na 41. b5-b6. Wit ziet de dame al schitteren op b8. Maar met welke zet gooide Jeroen roet in het eten?

Klik hier om de partij na te spelen (Raoul Suurmeijer - Jeroen Groot)

Andreas Johan Z
Andreas Johan Z

Andreas Tasma kreeg in de Catalaanse opening met wit een pion cadeau. Dit voordeel bouwde hij zorgvuldig uit. Klik hier om de partij na te spelen (Andreas Tasma - Johan Zwanepol)

Tony Westermann trachtte de moderne verdediging van Boudewijn Hoogeboom met een stukoffer open te breken. Dit was te optimistisch en hij kwam verloren te staan. Op het einde vergiste Tony zich en kon gelijk opgeven. Klik hier om de partij na te spelen (Tony Westermann - Boudewijn Hoogeboom)

Henk Seijen speelde tegen Jeffrey ten Velde de doorschuifvariant van het Frans. Het bracht herinneringen bij mij terug naar het eerste openingsboek dat ik kocht. Deel 10 uit de Prisma schaakboekenreeks geschreven door Hans Bouwmeester staat nog steeds in de kast. Volgens Bouwmeester is het gunstig voor wit als bij 7. b4! kan spelen. Zo ging het ook in de partij. De partij werd heel scherp nadat wit zijn rokade opgaf en met g4 gevolg door Tg1 de zwart stelling probeerde te bestoken. Jeffrey speelde het "stellungsgemäss" met f7-f6 en wist de witte veste te slechten. Klik hier om de partij na te spelen (Henk Seijen speelde - Jeffrey ten Velde)

Thijmen Nawijn is een van de jeugdspelers die al jaren meedoet met de Challenger. Zijn rating is tegenwoordig ruimt 1700 en daarmee is hij ongeveer even sterk als zijn tegenstander Ruurd Kunnen. Ruurd probeert een koningsaanval op te zetten, maar zijn slagkracht is te gering. Bovendien dringt Thijmen met zijn toren op de damevleugel binnen en bereikt de zevende rij. In een laatste paging zijn aanval te laten lukken pakt hij een kwaliteit. Echter, hij ziet daarbij een mat in een over het hoofd.... Klik hier om de partij na te spelen (Thijmen Nawijn - Ruurd Kunnen)

Henk Luijmes hield Abedin Heij keurig op remise. Henk's toernooi kan niet meer stuk. Abedin: wat minder voorzichtig spelen! Klik hier om de partij na te spelen (Henk Luijmes - Abedin Heij)

Lennart Molanus kreeg een fel op winst spelende Henk van der Meer tegenover zich. Henk offerde er op los, maar Lennart bleef ijzig koel en trok zodoende aan het langste eind. Klik hier om de partij na te spelen (Lennart Molanus - Henk van der Meer)

Martijn Nawijn trakteerde Dick Dalmolen op het koningsgambiet. Dick ging niet op pionnenroof en ging voor de tegenaanval. Dit werkte goed, maar het duurde tot het toreneindspel voordat Dick zijn extra pionnen de doorslag gaven. Klik hier om de partij na te spelen (Martijn Nawijn - Dick Dalmolen)

Eva Molanus liet tegen Alex van Huijsstede haar paard insluiten. Hij kwam er niet meer uit... Klik hier om de partij na te spelen (Alex van Huijsstede - Eva Molanus)

Michiel Meeuwsen en goede vriend Paul Zilverberg zouden wel remise spelen dacht ik zo van te voren. Maar toen Michiel door een foutje in de opening een pion verspeelde liet Paul niet meer los. Hij won de partij netjes. Klik hier om de partij na te spelen (Michiel Meeuwsen - Paul Zilverberg)

Christian Torensma overspeelde in een voorbeeldige partij Oscar Hoppen. Klik hier om de partij na te spelen (Christian Torensma - Oscar Hoppen)

Tim Bredek speelde tegen Han Meijer een keurige remise. Klik hier om de partij na te spelen (Tim Bredek speelde - Han Meijer)

Marthijn Kooistra boekte zijn eerste overwining in de Challenger ten koste van Remmelt Hofstra. Remmelt deed zichzelf de das om door met zijn paard naar a8 te springen. Marthijn was er als de kippen bij om te zorgen dat dit arme beest hier never nooit niet levend uit kon komen. Klik hier om de partij na te spelen (Marthijn Kooistra - Remmelt Hofstra)

Link naar het foto-album