Sybrand en Gerbert aan het begin van hun partij
Bij aanvang van de zesde ronde ging Gerbert Leeftink alleen aan de leiding. De andere spelers werden opgeroepen om Gerbert in te halen. Nou dat is gebeurd! Gerbert  verloor in een enerverende partij tegen clubgenoot Sybrand Houtsma (link). De achtervolgers grepen hun kans. Jeroen Groot versloeg Andreas Tasma en Raymon Oord won van Sophie Welling. Sybrand, Raymon en Jeroen gaan nu aan de leiding met 5 uit 6. Ongetwijfeld zal de winnaar (of winnaars) uit dit trio komen.

Ruben Bourgonjen Ruurd Kunnen


In deze ronde waren weer een paar heel interessante partijen. Een van de meest fraaiste was de overwinning van Ruben Bourgonjen tegen Ruurd Kunnen. Ruurd verdedigde zich met de Benoni. In het begin was er niet veel aan de hand. Zwart probeerde tegenspel te krijgen met een mogelijk b5. Wit verhinderde dit door a5 te spelen. Zelf bereidde wit met e4 en f5 een doorbraak door in het centrum. Zwart bleef proberen b5 te spelen. Het was beter geweest de druk op e4 op te voeren. Maar nu speelde Ruben een thematische doorbraak met e4-e5, d6xe5 en f4-f5! Ruben had de partij nog een ‘onsterfelijk’ einde kunnen geven in deze stelling:

Ruben Bourgonjen - Ruurd Kunnen

Hier had wit heel fraai kunnen winnen met 30. Dxh6!! Lxh6 31. Ld4 Lg7 32. Th5 mat. Zwart kan het proberen op een andere manier, maar het gaat in alle varianten mat! 
De partij kan hier worden nagespeeld.

Jeroen Groot Andreas Tasma


Jeroen Groot speelde het Morra gambiet tegen Andreas. Voor Andreas moet dit geen verrassing geweest zijn. Hij stelde zich op met e6, a6, Pge7 om zo de gambietpion te kunnen behouden. Zoals velen weten is de Morra een slangenkuil voor zwart. Een misstap is vaak al fataal. Dat heeft Andreas nu ook weer ondervonden. Op de 13e zet waagde hij zich aan Pa5 maar overzag dat wit het dodelijke 14.Pd5 had.
U kunt de partij hier naspelen.

Raymon Oord Sophie Welling


Raymon Oord zette de partij tegen Sophie Welling bescheiden op. Er was nit veel aan de hand. Wit had weliswaar een paar stukken gericht op de zwarte koningsstelling, maar niet om je echt zorgen te maken. Sophie zag wellicht toch een beer of twee want ze besloot tot g6 waarmee haar koningsstelling werd verzwakt. Raymond maakte er maximaal gebruik van en won eenvoudig. 

Frank van Indie Fred Steggink


De langste partij werd gespeeld tussen Frank van Indie en Fred Steggink. In een Siciliaan met c3 kreeg Fred met zwart snel gelijk spel en stond wellicht al beter. Frank van Indie kreeg in een dubbeltoren eindspel een pion op a7. Dat was echter niet zo gevaarlijk als de vrije centrumpionnen waar Fred over beschikte. De partij eindigde na vele zetten in remise. Het is waarschijnlijk dat Fred goede kansen heeft gemist op de winst. Hier speelde zwart e5. Beter was Tb3 geweest.

Frank van Indie tegen Fred Steggink
De partij kan hier worden nagespeeld.

Stef van Kesteren tegen Jan Boer met assistentie van Frans Hindriks
De partij tussen Jan Boer en Stef van Kesteren was een echt spektakelstuk. In een Dame-Indische partij met La6 offerde Jan de pion op c4. Stef behield de pion en Jan deed zijn best om een aanval op te zetten. Toen zwart in de volgende stelling zijn paard op e4 verdedigde met f7-f5, kreeg wit weer een kans.

Jan Boer tegen Stef van Kesteren
Wit ging eeuwig schaak met Pf7 Kg8 en Ph6 uit de weg (of miste hij het?) en Stef trok aan het langste eind.
U kunt de partij hier naspelen.

Michiel Takkebos Tycho Bruggink


De partij tussen Michiel Takkebos en Tycho Bruggink eindigde in remise. Wellicht omdat beide spelers bang waren om te verliezen. Michiel had het volgens uw verslaggever het best nog kunnen proberen met g3 etc. U kunt de partij hier naspelen.

Leon Steijvers Thijmen Bourgonjen


Thijmen Bourgonjen mocht het met zwart tegen Leon Steijvers proberen. Hij kreeg met zwart redelijk snel gelijk spel met zijn b6 verdediging. Op het moment dat hij zijn laatste stuk had moeten ontwikkelen (Pc6) speelde hij Td8?? Leon miste Lxh7 niet en de stukken gingen kort daarna in het doosje.
U kunt de partij hier naspelen.

Johan Zwanepol Jesper Post


Jesper Post kreeg tegen Johan Zwanepol een eindspel paard met pionnen tegen loper met pionnen. Jesper had een pion meer. Hoewel een loper door zijn grotere reikwijdte vaak een beetje in het voordeel is, had Jesper dit toch moeten winnen. Jesper concentreerde zich op de h-pion van wit in plaats van zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel te mobiliseren.

Johan Zwanepol tegen Jesper Post
Nu ontsnapte Johan met een remise. U kunt de partij hier naspelen.

Johan Zwanepol tegen Jesper Post

 

Jan Oord Machteld van Foreest


Machteld van Foreest wist knap te winnen van Jan Oord. 
U kunt de partij hier naspelen.

George Scharke tegen Jeljer Dijkstra

George Scharke had wellicht een klein voordeel tegen Jeljer Dijkstra, maar het evenwicht was niet verbroken. George kwam (zoals zo vaak) in tijdnood en bood net te laat remise aan. Toen had Jeljer al de verste vrijpion en moest George opgeven.

In de laatste ronde speelt Raymon met zwart tegen Sybrand, Gerbert heeft wit tegen Jeroen Groot. Het zal spannend worden! Raymon staat aleen op kop in het klassement voor de NOSBO Challenger. Vorig jaar verloor hij nipt van Gerbert. Dit is zijn kans om zich te revancheren.

In rating groep B gaat Tycho met +2.53(!) aan de leiding. Ruben staat met +1.66 op de tweede plek. In rating groep C staat Thijmen (Nawijn) op +1.82 en Machteld op +1.39. In rating groep A is het een beetje onduidelijk wie er kans maakt op een prijs. Als een speler een van de prijzen voor 1, 2 of 3 wint, komt hij/zij niet meer in aanmerking voor een ratingprijs. Bovendien wordt er geen ratingprijs uitgedeeld met een negatieve W-We.

Dick Dalmolen tegen Menno Keizer

Links