Er waren weer heel wat spannende partijen te zien in de tweede ronde. Daarbij speelden weer diverse jeugdspelers een grote rol.

De langste partij van deze ronde

De partij tussen Dick Dalmolen en Jeljer Dijkstra was de langste van de ronde. En er zat een 'dramatisch' moment in. In deze stelling heeft Jeljer een paar mooie pionnen op de damevleugel, terwijl hij de vrijpion van wit goed onder controle heeft. Het lijkt een kwestie van tijd....

Stelling na 61. La2-c4 Dick Dalmolen - Jeljer Dijkstra

stelling na 61. La2-c4

Jeljer besluit hier met de pionnen te gaan lopen. Hij begint met 61... b6-b5. Dick had hierop gehoopt want hij speelde a tempo 62. Lc4xb5. Dit lijkt heel vreemd om zo maar je loper op te geven. Maar Dick wist iets wat Jeljer niet wist...

Na 62... Lc6xb5 gaat wit met zijn koning naar a1 en geeft zijn pion op e6 weg. Wat blijft er over? Laten we even kijken naar de slotstelling van de partij:

 Slotstelling Dalmolen - Dijkstra

Misschien ziet U het al. Zwart heeft een pion waarvan het promotieveld zwart is terwijl zijn loper op de witte velden staat. Het gevolg is dat de witte koning niet kan worden weggejaagd van het promotieveld. Remise dus. Na deze partij weet Jeljer het ook. Slim van Dick, beetje jammer voor Jeljer (link naar de partij).

Andreas Tasma, hoogste in rating, stelde een beetje teleur. In de uitgestelde partij tegen Ruurd Kunnen kwam hij niet verder dan remise. Andreas heeft zijn partij zelf geanalyseerd (link naar de partij)

Jan Pilon Peter Smits

De partij tussen Jan Pilon en Peter Smits was een lang en enerverende partij. In het eindspel wist Jan met een slimme manoevre een pion richting het promotieveld te krijgen. Peter moest een stuk geven en hield het niet veel langer.

Pieter van Foreest speelde remise tegen Sybrand Houtsma. Hier speelde de angst om te verliezen tegen een opkomend talent een rol. Daarom wikkelde Sybrand af naar remise in een stelling waar hij wellicht betere kansen had.

Jeroen Groot Thijmen

Winnaar van de eerste editie van het Challenger toernooi, Jeroen Groot, mocht ook aantreden tegen een jeugdig talent, Thijmen Bourgonjen. Thijmen had in de eerste ronde Tim Loos verslagen, dus Jeroen was gewaarschuwd. In een Caro Kann kreeg hij met zwart eigenlijk een betere stelling. Desondanks verzandde de stelling en was Jeroen tevreden met een gelijkspel (link naar de partij).

Gerbert Leeftink had een makkelijke dag. Menno maakte een fout in de opening en ging roemloos ten onder.

Johan tegen Ruben

Johan Zwanepol mocht in deze ronde weer tegen een jong talent. Won hij vorige keer nog van Machteld, ditmaal delfde hij het onderspit tegen Ruben Bourgonjen. Het was een spannende partij met kansen voor beide partijen. Johan klaagde na de partij over de kansen die hij had gemist (link naar de partij).

Tony Westermann Raymon Oord

Tony Westermann offerde in de opening een stuk. Het leverde wel wat druk op maar uiteindelijk was het onvoldoende. Door deze overwinning kwam favoriet Raymon Oord op 1,5 punt (link naar de partij).

Majid Hashemy Jan Posch

De partij tussen Majid Hashemy en Jan Posch was een spannend toreneindspel dat uitmondde in een eindspel waarin Jan een K+D had en Majid K+2 verbonden vrijpionnen. Jan won uiteindelijk, maar ik begreep dat Majid een remisekans heeft laten liggen.

Joseph Grooten Fred Steggink speelde tegen Joseph Grooten (links op de foto). Joseph is met 92 jaar de oudste deelnemer van het toernooi. Joseph is een echte huisschaker. Hij verloor kansloos tegen Fred, maar laten we hopen dat hij later in het toernooi de kans krijgt ook een partij te winnen.

 

 Tycho Bruggink Frank van Indie 

Een fraaie overwinning was er voor Tycho Bruggink. Hij versloeg Frank van Indie (link naar de partij)

In de overige partijen wonnen de sterker geachte spelers.

Machteld

Link naar het fotoalbum

Link naar de indeling en de stand