Op de zonovergoten zaterdag 1 november ging de tweede editie van het Postillion Haren Challenger van start. Met een recordaantal deelnemers van 53 schakers kon het prijzengeld flink worden verhoogd. De eerste prijs ging van 200 naar 300 euro.
Het toernooi richt zich op spelers die (nog) geen KNSB-competitie spelen. Met name de jonge schakers die het Grand Prix-circuit zijn ontgroeid vinden hier een interessant deelnemersveld. Dat betekent veel ouderen tegen jongeren in de paringen zaterdag. Veelal heeft de oudere speler de hogere rating en mag verwacht worden dat de jongere het onderspit delft. Maar dan blijkt dat de (lage) rating van de jongere speler nogal eens misleidend kan zijn. Zaterdag waren er dan ook een aantal aangename verrassingen.
De grootste verrassingen kwamen van de twee Thijmens. Thijmen Bourgonjen (foto boven) versloeg Tim Loos in een heel ingewikkelde partij. Klik hier om de partij tussen Tim en Thijmen na te spelen.
Thijmen Nawijn doet dit jaar voor het eerst mee. Thijmen heeft een rating van 1391 en speelde tegen Frank van Indië (1751). Frank eindigde vorig jaar op een gedeelde tweede plaats. Frank kreeg vanuit de opening wat overwicht. In een overmoedige bui trachtte Frank door te breken met 21. Pc3-d5
Ziet u het ook? Thijmen in ieder geval wel. Hij won een pion na 21... Lxd5 22. Lxd5 Pxe5 23. Lxe5 Txd5. Dan wordt de zwarte vrije d-pion een belangrijke troef.
Thijmen zette de zaak goed op en de pion kwam al verder. Helaas schoot Thijmen een vreselijke bok in de volgende stand na 37. Da1 schaak
Als zwart nu gewoon 37... Kg8 speelt is het spel voor wit uit. Maar Thijmen speelde 37... De5?? En na 38. Dxe5 Txe5 39. Td4 is de d-pion feitelijk onschadelijk gemaakt. Thijmen probeerde het nog en weigerde een remise aanbod van Frank, die duidelijk opgelucht was dat hij het nog overleefd had. Een paar zetten later zag Thijmen dat er niet veel meer in zat en bood op zijn beurt remise aan. Dreigend sprak Frank "Ja jongeman dat is nu te laat". Thijmen zal wellicht geschrokken zijn, maar een paar zetten later werd de vrede getekend.
Klik hier om de partij tussen Frank en Thijmen na te spelen.
Raoul Suurmeijer mocht aan den lijve ondervinden wat het is om tegen een tegenstander te spelen die heel weinig bedenktijd gebruikt. Tegen het einde van de partij had Raoul nog een minuut of vier en Abedin meer dan een uur. Hij zag niet zo snel een goed plan en koos eieren voor zijn geld.
Wessel Adema (links op de foto en het broertje van…) zou met een rating van 675 toch geen kans maken tegen Michiel Meeuwsen met 1579. Niets was minder waar. Michiel speelde Skandinavisch en offerde een stuk in de opening (zoals dat hoort naar eigen zeggen). Eind van het liedje was remise. Zoals Wessel later in het restaurant verklaarde: “Ik wilde of winnen of remise spelen”. Vertrouwen in eigen kunnen kan deze jongeman niet ontzegd worden. Naast Michiel zit Erik Adema (de vader van…). De familie vond dat hij maar mee moest spelen i.p.v. te wachten in het restaurant. En zo geschiedde!
Nog een jeugdig talent meldde zich dit jaar aan: Machteld van Foreest. Het laatste jaar is haar rating met ongeveer 400 gestegen naar 1222. Johan Zwanepol (1744) mocht het met zwart tegen haar opnemen. Het werd een lange partij die Johan uiteindelijk in het verre eindspel wist te winnen. Johan zei, nadat hij de felicitaties in ontvangst had genomen: “Dat wordt een hele grote”. Waarop de wedstrijleider zei dat dit wellicht de laatste keer was dat hij van haar had gewonnen.
Tycho Bruggink (links op de foto) startte het toernooi prima met een remise tegen de op papier sterkere Jan Posch.
Ramon Oord was bang dat hij dit jaar niet meer mee mocht doen aan ons toernooi. Net voor de aanvang van het toernooi werd de KNSB-ratinglijst van 1 november gepubliceerd. Daar stond Raymon op met 1905, net boven de grens van 1900. Raymon had zich al in augustus opgegeven, dus dat was geen probleem. Laat hij zijn sprong van 1775 vorig jaar naar 1905 nu, maar waarmaken. Raymon heeft de hoogste rating en is dus ook favoriet voor de NOSBO Challenger-trofee. Deze wordt uitgereikt aan de speler jonger dan 18 jaar die het hoogste eindigt. In de eerste ronde speelde Raymon tegen Johan Dijkstra die duidelijk van plan was zijn huid duur te verkopen. En dat lukt ook. Klik hier om de partij na te spelen. Misschien kom je net als ik tot de conclusie dat Raymon zijn handen dicht mag knijpen. In de slotstelling had zwart een heel kansrijk torenoffer met Txb2....
De winnaar van de NOSBO Challenger-trofee van vorig jaar, Gerbert Leeftink, moest ook een flinke pot spelen tegen Sake Jan de Boer (de vader van…). Uiteindelijk won Gerbert weliswaar, maar ik denk dat hij wel peentjes heeft gezweten… Klik hier om de partij tussen Sake Jan en Gerbert na te spelen.
Andere partijen die tot het gaatje gingen waren Paul Zilverberg tegen Dick Dalmolen en Boudewijn Hoogeboom tegen Jan Pilon. Paul stond een stuk tegen een paar pionnen achter. Dick moest omzichtig manoevreren om de winst binnen te halen. Dat lukte uiteindelijk. In de partij die het langste duurde, won Jan Pilon in een dame-eindspel tegen Boudewijn. Het was een enerverende partij geweest.
De volgende ronde staat voor 22 november op het programma. De acht spelers die in de eerste ronde een bye hebben genomen, maken dan voor de eerste keer hun opwachting.
Links