Stef van Kesteren versterkte zijn koppositie met een overwinning op Michiel Takkebos. Stef speelde d4, wellicht een beetje onverwacht voor Michiel die zich had voorbereid op e4. Michiel speelde het Wolgagambiet. Stef ging er echter niet op in. Daardoor ontstond een stelling waarbij zwart een overwicht kreeg op de damevleugel. Stef viel aan door het centrum en zetten e4-e5-e6 door. In een spannende eindfase verloor Michiel de grip op de stelling en gaf zijn dame weg.

Foto's staan op picasa

Geert Roelof ontkwam met remise tegen Vincent Wolters. Geert Roelof speelde het koningsgambiet. Vincent weigerde de pion waardoor een soort Weens ontstond met Pc3 en e4 en f4. In een ingewikkelde combinatie op de damevleugel verloor Geert Roelof een stuk. Daarna ging hij met opportunisme naar voren. In een combinatie moest Vincent toezien dat hij uiteindelijk met een toren, loper en paard tegen een dame moest spelen. Dit werd uiteindelijk remise.

Paul Zilverberg en Wouter Manenschijn speelden een klassieke Siciliaaanse Draak. Lange tijd leek het er op dat Paul zou gaan winnen. Hij had zwart een lelijke dubbelpion op f6 bezorgd met daarachter de trotse g7 loper. Uiteindelijk wist Wouter de druk te neutraliseren en kon tot remise worden besloten in een zeldzaam dubbellopereindspel.

Sybrand Houtsma versloeg Jan Hovius snel en eenvoudig. Sybrand opende zoals gebruikelijk met Pc3 waarna Jan met zijn pionnen het paard opjoeg. Vreemd genoeg accepteerde Jan in de opening een dubbelpion op de e-lijn. Deze ontstond toen zwart met Le6 de loper op c4 neutraliseerde. Het leek er even op dat zwart de half open f-lijn kon benutten. Jan zag echter een trukje over het hoofd waardoor wit een machtig paard kreeg. Jan zag kennelijk beren op de weg want toen wit een pion ruilde op e6, dacht Jan met een manoevre met het paard terug te slaan, maar toen dook plotseling het witte paard op f5 op en won wit een stuk met een pionvorkje. Het is mij onduidelijk waarom zwart in de slotstelling opgegeven heeft…

Tony Westermann verloeg toch wel verrassend Bart Romijn. Tony speelde de scherpe Panov variant tegen Bart’s Caro Kann. Tony krijgt een prima pion op d5. Bart speelt “er om heen”. Maar het lukt hem niet om de witte pion te ondermijnen. Hij laat de pion to d6 oprukken. Bart ziet in dat de wanhoopstegenstoot die hij plaatste incorrect is. Als Tony een pion gewonnen heeft en even weg is, geeft Bart op. Als Tony bij zijn bord terugkomt is Bart al bezig het wedstrijdbriefje in te vullen. Tony is verbaasd omdat hij zelf nog niet zag dat het zo erg uit was.

Leon Steijvers – Thomas Wigmans wordt later gespeeld op 1 maart

George Scharke versloeg Hugo Klijn in een door beide partijen slordig gespeelde partij.