KHST_9-9-2023.jpg

Conrad Mostertman heeft gisteren op een uitzonderlijk warme en zonnige septemberzaterdag het 15e Koffiehuisschaaktoernooi bij Café De Zaak op zijn naam geschreven.

De ervaren Harener schaker overleefde enkele hachelijke stellingen in de groepspartijen en versloeg Simon in de finalepartij.

KHST_9-9-2023_I.jpg

Er was deze keer een select groepje schakers afgekomen op het Koffiehuisschaaktoernooi. Een aantal vaste deelnemers had andere besognes en misschien schrok het hele warme weer ook wel een beetje af.

Zoals ik schreef ontsnapte debutant en meteen toernooiwinnaar, Conrad Mostertman, een paar keer uit precaire situaties. Tegen de goed spelend Jane Kempenaar stond hij in het eindspel verloren, maar kon zij onder druk van de tijd niet steeds de beste oplossing vinden. Thieme Dijksterhuis, jeugdspeler van Schaakclub Haren, bouwde zijn partij tegen Conrad voortvarend op en hij leek in het middenspel heel goed te staan: Conrad verdedigde zich echter taai en strafte de foutjes van Thieme genadeloos af.

Simon, die de finalepartij tegen Conrad speelde, behaalde drie winstpartijen met gezond spel en hoefde alleen een remise af te staan aan Martin Goedhart na een spannende partij. Martin verloor de strijd om de derde plaats van Ignace Hendriks, die in de voorronde alleen van Conrad verloor. Ook jeugdspeler Samuel Bralds en oud-jeugdspeler Emiel Ament, die weer enthousiast voor het schaken is geworden, lieten zich niet onbetuigd in hun partijen.

Door de iets langere bedenktijd, tien minuten met vijf seconden increment, konden de deelnemers langer nadenken over hun zetten wat de kwaliteit en attractiviteit duidelijk ten goede kwam.

Finalepartij
Conrad Mostertman   - Simon            1-0
3e/4e plaats
Ignace Hendriks     - Martin Goedhart  1-0
5e/6e plaats
Thieme Dijksterhuis - Emiel Ament      1-0

Groepspartijen (4 partijen)

1.Conrad Mostertman    4
2.Simon                3½

3.Ignace Hendriks      3
4.Martin Goedhart      2½

5.Emiel Ament
  Jane Kempenaar
  Samuel Bralds        1
8.Thieme Dijksterhuis  0