Op een schitterend mooie zaterdag 10 juni heeft Rieks Taal, woonachtig in Haren en spelend voor Schaakclub Assen, het 14e Koffiehuisschaaktoernooi bij Café De Zaak op zijn naam geschreven.

Hij versloeg in een allesbeslissende finalepartij dé verrassing van het toernooi, Matthijs Eikelaar.

Het toernooi begon prettig met het spontaan aan komen lopen van Ids Rozema en Rieks Taal waardoor het deelnemersaantal op zestien kwam en organisator Kees Romijn mooi twee groepen van acht kon vormen.

Groep A werd zeer verrassend Matthijs Eikelaar - die net zijn eindexamen heeft gedaan - die alle vier partijen tot winst wist te brengen. In zeker één partij had hij geen reden tot klagen: Gerben Pek liet zich met meer materiaal pardoes matzetten. Erwin Kok werd knap tweede door zijn vaak onorthodoxe schaak drie keer tot winst te voeren; hij nam bijvoorbeeld Ignace Hendriks een loperindspelletje af. Erwin bleef daarmee favorieten Peter Bodewes en Tijmen Hofstra voor.

Groep B kwam niet geheel onverwacht op naam van Rieks Taal die zijn steeds interessante partijen ook vier keer tot winst bracht. Tomas Hiemstra won drie keer en werd daarmee zeer verdienstelijk tweede.

Toen was het moment daar voor de kruisfinales: Matthijs tegen Tomas en Rieks tegen Erwin. Matthijs tegen Tomas werd een enerverende partij waarbij Tomas uiteindelijk opgaf in een stelling waarin hij mat in één had kunnen geven. In de andere partij overspeelde Rieks niet zijn hand maar de stelling van Erwin. Erwin kwam ondanks dat hij van alles probeerde niet meer onder de druk vandaan.

De finale dus tussen Rieks met wit en Matthijs met zwart want diens moeder had de zwarte pion gekozen. Rieks nam snel het heft in handen en kon na allerlei omzwervingen een matnet weven. Matthijs had ergens onderweg een iets gunstigere afwikkeling kunnen kiezen, maar dat was uiteindelijk ook niet genoeg geweest.

Rieks Taal werd daarmee de verdiende winnaar van deze 14e editie die - het koffiehuisschaak indachtig - geen enkele remise kende. Afspraak voor de 15e aflevering van het Koffiehuisschaaktoernooi: zaterdag 9 september!

Foto's: Marcel Bralds & Kees Romijn.

Finalepartij
Rieks Taal        - Matthijs Eikelaar 1-0

Kruisfinalepartijen
Matthijs Eikelaar - Tomas Hiemstra    1-0
Rieks Taal        - Erwin Kok         1-0

Groep A (4 partijen)    Groep B (4 partijen)
1.Matthijs Eikelaar 4   1.Rieks Taal        4
2.Erwin Kok         3   2.Tomas Hiemstra    3
3.Peter Bodewes         3.Jan Derksen
  Tijmen Hofstra          Jan Eikelaar
  Gerben Pek              Jane Kempenaar   
  René Wiersma      2     Dido Kollen       2
7.Ignace Hendriks   1   7.Samuel Bralds     1
8.Ids Rozema        0   8.Sem Kamp          0