Het begint een mooie traditie te worden: afgelopen zaterdag 4 januari vond alweer het 9e Koffiehuisschaaktoernooi plaats in Café De Zaak aan de Vondellaan in Haren.

Er werd in ontspannen sfeer met toepasselijke jazzmuziek op de achtergrond en met houten schaakmateriaal en analoge klokken gespeeld. Niet alle klokken functioneerden naar behoren waardoor alsnog moest worden uitgeweken naar een moderne variant: een klokje op een mobiele telefoon!De zestien deelnemers, waaronder een paar nieuwe gezichten, speelden als vanouds in twee groepen vijf ronden Zwitsers met tien minuten bedenktijd per persoon. Na een aantal zeer interessante partijen, maar ook partijen met een dramatische afloop, kwamen de volgende eindstanden op de borden - lees: op het beeldscherm van indeler Gert-Jan Ris:

Groep 1
1.Tijmen Hofstra      5
2.Harry Gielen        3½ (absent voor kruisfinales)
3.Rob Makkinga        3  (op onderling resultaat)
4.Arend van der Burgh 3
5.Willem Sipkema      2½
6.Maarten van Driel   2
7.Dirk Jetten         1
8.Remmelt Hofstra     0

Groep 2
1.Edwin Zuiderweg     4½
2.Andreas Tasma       3½ (na beslissingspartij)
3.Joris Spanjer       3½
4.Emiel van der Feen  2½
5.Gert-Jan Ris        2
6.Ed Maliepaard       2
7.Matthijs Eikelaar   2
8.Tetske Hofstra      0

Kruisfinales
Tijmen Hofstra  - Andreas Tasma   1-0
Rob Makkinga    - Edwin Zuiderweg 0-1Finale
Edwin Zuiderweg - Tijmen Hofstra  1-0
3e/4e plaats
Andreas Tasma   - Rob Makkinga    1-0

De prijs voor de meest spectaculaire koffiehuisschaakpartij ging naar Matthijs Eikelaar en Tetske Hofstra. Eigenlijk ging het om de meest spectaculaire combinatie van het toernooi. Op het moment dat Tetske mat dreigde, wist Matthijs een wonderschone combinatie uit zijn hoge hoed te toveren. Eerst offerde hij zijn dame om haar even later via een familieschaakje weer terug te winnen en zo een stuk voor te blijven. Degenen die erbij stonden of zaten en het zagen gebeuren, zullen het nooit, nooit vergeten...

Foto's: Marjet Veldhuizen van Zanten.