Capablanca aan zet...De wedstrijd tegen de unieke vriendenschaakclub uit Haren, Capablanca, staat meestal als afsluiting van het schaakseizoen op de rol. Deze keer kwam het op een vrijdag aan het begin van het seizoen beter uit. Vrijdag streden vijf spelers van Haren tegen vijf van Capablanca. Nadat Capablanca-captain Rob Makkinga de witte stukken had geloot, ging om even over achten de wedstrijd van start.

Luuk Oosterhuis Majid Hashemy

Dé partij van de avond was die tussen oud-Haren-lid Luuk Oosterhuis (wit) en Majid Hashemy (zwart), waarin Majid een op het oog niet te stoppen vrije a-pion creëerde. Luuk trok zich daar echter niets van aan en trok ten aanval met twee torens op de 7e rij. En met de krachtzet e4-e5 stelde hij Majid voor grote problemen want diens loper werd door deze zet afgesloten van de verdediging. Majid koos ervoor om een dame te halen, maar dat leidde tot een mat door Luuk...en om even over tienen een 2-1 voorsprong voor onze gasten.
Want even voor de klok van tienen waren er al twee remises te noteren en dat waren zeker geen salonremises.

Albert Wijkstra Jaap Tuinman

Jaap Tuinman (zwart) koos tegen Albert Wijkstra (wit, en ook al ex-Haren) ervoor om zijn toren op de h-lijn ten aanval te posteren. Dit was echter niet van gevaar ontbloot en de toren werd dan ook langzamerhand door Albert in het nauw gebracht. Ten slotte zag Jaap zich dan ook genoodzaakt om de toren tegen een stuk te geven. Hij hield daarna de druk goed vast en na Alberts g2-g4?! én een schijn(stuk)offer van Jaap eindigde de partij in eeuwig schaak.

Klaas Hofman Joris Spanjer

Joris Spanjer bouwde met wit met omzichtig spel een duurzaam voordeeltje op tegen Klaas Hofman. Net toen hij wilde gaan oogsten - pionwinst - werd hij verrast door een paardzet van Klaas en moest hij de pion meteen weer inleveren. Daarmee was ook alle spel verdwenen en werd tot remise besloten. En goede partij van de geconcentreerd spelende Joris, waarin hij dichtbij de winst was.

Geert Drent Thomas Wigmans

Om nog voor een overwinning te zorgen moesten Thomas Wigmans en Vincent Wolters aan de topborden winnen. Thomas (wit) tegen Geert Drent (materiaalcommisaris van de NOSBO en ook ex-Haren) was lange tijd een laveerstrijd op de damevleugel met maar één halfopen lijn. Thomas koos op een gegeven moment voor iets wat op een aanval leek op de koningsvleugel. Maar deze aanval liep op niets uit en Geert sprokkelde wat pionnetjes mee. Een blunder van Thomas maakt een abrupt einde aan de partij en daarmee stond om tien voor elf de winst voor Capablanca vast.

Rob Makkinga Vincent Wolters

Vincent (zwart) kwam tegen Rob Makkinga eigenlijk niet onder de aanhoudende druk uit en hij moest, vlak nadat hij op het nippertje de tijdscontrole had gehaald, ook de vlag strijken.

Een terechte overwinning voor Capablanca in deze vriendschappelijke match, waarin in elke partij wel iets te beleven viel voor de neutrale toeschouwer, zoals Geon Knol met zijn nog heel jonge dochter Liva.

Jaap Tuinman (l) tegen Albert Wijkstra (r)

Haren              - Capablanca        1-4
1.Vincent Wolters  - Rob Makkinga      0-1
2.Thomas Wigmans   - Geert Drent       0-1
3.Majid Hashemy    - Luuk Oosterhuis   0-1
4.Joris Spanjer    - Klaas Hofman      ½-½
5.Jaap Tuinman     - Albert Wijkstra   ½-½

Foto's staan op Picasa.