Carlsen legt uit"Gefeliciteerd mijnheer Carlsen, eindelijk een overwinning". Zo benader ik Henrik Carlsen, de vader de jongeman die schuchter in de perskamer uitlegt hoe zijn partij is verlopen. "Dank je. Magnus is heel blij. Tot nu toe was hij niet in zo'n goede conditie. Bovendien is het een erg sterk spelersveld. Met 4.5 uit 8 is Magnus heel tevreden".

Ponomariov is het slachtoffer. Magnus vertelt in de perskamer dat het tijd was om d4 voor e4 te verruilen. Er komt een Najdorf op het bord. Magnus speelt het met Le3. Ponomariov laat e5 achterwege en speelt e6. Op de 10e zet speelt zwart Pd7-e5. Carlson verteld dat hij deze zet niet kende.
Zijn antwoord 11. De1, is dus improvisatie achter het bord. In de volgende stelling na 17.De3-b3 staat zwarts e6 onder zware druk.

20091113TaljStellingPonomariov gaat hier verder met 17... d5? en wordt vervolgens opgerold. 18. exd5 Ld6 19. Pfxe6 fxe6 20. dxe6 Be7 21. Dd3 O-O 22. Lb3 Td8? 23. g5 Ph7 24. gxh6 Dh5 25. De4 Dxh6+ 26. Kb1 Ta7 27. Pf5 Txd1+ 28. Txd1 Df6 29. Td7 Lxd7 30. exd7+ Kf8 31. Dd5 1-0
Zwart geeft op. Er is geen verdediging tegen Dg8 mat.

Als ik de heer Carlsen vertel dat ik net als vele andere Nederlanders de verrichtingen van Magnus al jaren met belangstelling volgen, reageert hij enthousiast. "Dat is heel leuk om te horen. Soms vraag je je af waar je het voor doet. Als anderen er plezier aan beleven doet ons dat veel goed". Ik vraag hoe het zo in het gezin gaat. "Als we thuis zijn is het prettig om bij elkaar te zijn. Magnus geniet daar echt van". Magnus heeft nog drie zusters, een oudere, de andere jonger. Ik vraag of Magnus ook interesse heeft voor andere dingen zoals klassieke muziek. Magnus laat het tot teleurstelling van zijn vader bij popmuziek. "Ach zeg ik hij is nog jong. Zelf ben ik pas op latere leeftijd gaan luisteren naar klassieke muziek. Nu met 55 jaar begin ik met Mahler".
Daar raak ik een snaar. Heer Carlsen: "Ik luisterde op 10-jarige leeftijd naar Mahler, maar dat was de schuld van mijn vader. Het is wel een beetje jong hoor!" We babbelen nog over allerlei zaken zoals wat we van Moskou en Rusland vinden. We zijn het er over eens dat het een intrigerend land is, waar het goed toeven is.

Ponomariov geeft opKramnik - Leko

Volle zaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Overige verslagen: