Oliver heeft zijn 'wereldprestatie' van vorig jaar, door bij zijn debuut meteen Nederlands kampioen te worden, niet kunnen herhalen.

Bij het Online NK H (t/m 7 jaar) afgelopen zaterdag werd hij met 4 uit 7 6e van de 26 deelnemers. Als hij in de laatste ronde zijn dame niet had weggegeven - dat moest hij wel even verwerken - was hij in de top 3 geeïndigd. Toch alle complimenten voor Oliver!

Oliver (rating 483) begon om tien uur 's ochtends zijn toernooi achter z'n laptopje met een overwinning met zwart op Syd Zantingh (629). In de tweede ronde speelde hij met wit tegen Raghav Pathak (628) van het Amsterdamse VAS, weer een talentje van hun gekende jeugdopleiding. Achteraf gezien was deze partij belangrijk voor Olivers toernooi want zijn tegenstander werd uiteindelijk ongeslagen kampioen. We weten dat Oliver graag de ruimte wil hebben op het schaakbord om te schaken. In deze partij offerde hij twee pionnen voor activiteit en die kreeg hij ook. Hij had een actieve toren en loper en wist zijn tegenstander in te snoeren. Maar Raghav wist zich los te spelen en na 32 zetten stond het volgende pionneneindspel op het bord:

Wit: Oliver Chiu
Zwart: Rashav Pathak
Stelling na 32...Kb5xa5
Met 33. f4 en 34. g4 had Oliver ook een vrijpion kunnen creëren met goede kansen op remise. Na 33. Kd7 was zwarts a-pion niet meer te stoppen en kwam Oliver c-pion te laat opstomen.

In de 3e ronde won Oliver van Hoyoung Ryu, in de 4e ronde gevolgd door een leuke en vlotte overwinning met wit op Alan Wu. In de 5e ronde sloeg Oliver met zwart toe in een spannende partij tegen Ilja Verbaken.

Met de score van 4 uit 5 trof Oliver Melody Zhang (240) uit Eindhoven achter het bord, de uiteindelijke meisjeskampioene. In de partij offerde Oliver wederom twee pionnen voor initiatief en aanval. Na de 23e zet van Melody stond het zo:

Wit: Oliver Chiu
Zwart: Melody Zhang
Stelling na 23...Dg5-h5.
Met 24. Pe7+ met damewinst had Oliver zijn dappere aanvalsspel kunnen bekronen. Na 24. g4 won Melody uiteindelijk in de tegenaanval.

In de laatste ronde mocht Oliver met zwart aantreden tegen Casper Moeri (581) uit Leiden. Na een wisselvallige partij moest Oliver uiteindelijk het onderspit delven en dat moest hij wel even verwerken. Gelukkig vond hij al snel op internet een zeer interessant pionneneindspelletje en liet hij dat enthousiast zien!

Complimenten aan de organisatoren van het online NK: het was een gezellige boel met al die camera's en microfoons aan, wat Oliver af en toe behoorlijk afleidde. Gelukkig mogen de kinderen als alles goed gaat volgend jaar het NK weer gewoon achter het bord uitvechten.

Alle partijen en standen kun je terugvinden op de toernooiwebsite.
Zie ook: Zes jonge Kampioenen bij het FGH Online.