Ik meen dat het in juni 2014 was dat we voor het eerst naar Duitsland togen om daar een Jugendturnier te gaan spelen. Joris Spanjer won toen het toernooi in Aurich.

Nu stond het toernooi in Lingen op het programma en afgelopen zondag was het zover. Allereerst pikten we, met Marcel Spanjer achter het stuur, Jaël Wierenga op bij de McDonalds in Assen. Jaël, spelend voor ons D-team, ging z'n debuut maken over de grens, in de U10.

Even wat Wikipedia-informatie: Lingen (Ems) is een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente is gelegen in het landkreis Emsland. De stad telt 52.503 inwoners en is een van de zeven Große selbständige Städte in Nedersaksen.
In godsdienstig opzicht wijkt Lingen enigszins af van de rest van het Eemsland. De stad heeft nl. een opvallend grote protestantse minderheid: op 1 juni 2006 stond van de totale bevolking 61,7% als katholiek, 21,8% als luthers en 4,7% als calvinistisch (reformiert, hervormd) geregistreerd.
Tot aan de dood van stadhouder Willem III in 1702 maakte het deel uit van de Nederlanden en kwam daarna in Pruisische handen. Later waren respectievelijk Napoleon, Pruisen, Hannover en daarna weer Pruisen aan zet.

Toepasselijkerwijs waren de schakers zondag aan zet in het Franziskus Gymnasium, gelegen in bosrijk gebied aan de rand van Lingen.Zoals gezegd speelde Jaël in de U10, de leeftijdscategorie onder 10 jaar. Op de foto zien we hem met zwart in de 5e ronde spelen tegen Lennart Molanus uit Meppel. Die partij verloor omdat Lennart te sterk speelde. Jaël liet best sterk spel zien, bijvoorbeeld tegen Eva Molanus die wegcombineerde.

Maar in de partijen waar het er echt om ging, liet hij wat vingerfoutjes zien. Tegen de latere groepswinnaar Felipe Santos, bijna letterlijk. Hij wilde met een ander stuk zetten, maar raakte per ongeluk zijn loper aan...en hij moest die offeren om mat te voorkomen. Met 4 uit 7 haalde hij een score die het waard om ergens anders in Noord-Duitsland te verbeteren!Op de volgende foto zien we Joris, onder toeziend oog van de jeugdleider himself, zwoegend in de allerlaatste partij van het toernooi.
Om nog in de prijzen te vallen moest hij die partij winnen en dat lukte na lange strijd. Daarmee maakte hij een reeks van vijf overwinningen compleet en werd hij tweede in de U16 met 5 uit 7.

Die reeks was noodzakelijk geworden door nederlagen in de eerste twee ronden tegen de ongenaakbare Long Lai Hop (1792, SV Werder Bremen) en de latere nummer drie Hannah Möller. Zij was een playing Gruppenleiter en Joris was heel dichtbij de winst in een krankzinnig tijdnoodduel. Toch knap van Joris om zich na die twee nederlagen zich te herstellen en in de andere partijen onverstoorbaar op winst te blijven spelen!

Op deze foto zien we Joris winnen van Remmelt Hofstra. Moeder Marjet Veldhuijzen van Zanten, aanjager jeugdschaak van de NOSBO, had haar kinderen pas op het allerlaatste moment opgegeven.
En niet zonder succes: Tetske werd knap derde, en dus eigenlijk ook het beste meisje, in de U14 en Tijmen derde bij de 'Veteranen'. Als hij zich in de laatste ronde niet zo had later meeslepen in de tijdnoodfase (nou ja, met beiden nog zo'n acht minuten op klok...), was hij gewoon gedeeld eerste geworden!

Het was goed toeven daar in het rustieke Gymnasium-gebouw met af en toe een schaakportret lezend in het boek Grootmeesterverhalen - 30 jaar topschaak van de helaas net overleden Jules Welling.

Foto's: Marcel Spanjer, zie ook z'n fotoalbum.