Het is weinigen gegeven om gedurende twee dagen volledig geconcentreerd te zijn en nagenoeg foutloos te spelen. Ook Loek van der Hagen lukte dat niet tijdens het Persoonlijk Jeugdkampioenschap Categorie D, dat begin deze week in het Denksportcentrum werd verspeeld.

Soms maakte hij in de opening een fout, zoals in de 8e ronde tegen Rogier Visser (De Paardensprong), maar dan ging hij pas echt schaken! In deze partij ging Rogier (onterecht) remise door eeuwig schaak uit de weg en kon Loek de partij in het eindspel nog naar zich toe trekken.

Ook in de partij tegen zus Janneke stond Loek minder, maar wist hij nog te winnen. Net zoals alle andere partijen, die soms ook wel uit één stuk waren, tot de partij in de laatste ronde tegen Willem Mooibroek. De materiaalverhouding in de partij was op een gegeven moment: paard en loper en aantal pionnen voor Loek en een toren met een aantal pionnen, waarvan drie verbonden op de koningsvleugel voor Willem. Willem leek beter te staan, maar ging iets te snel met een vrije h-pion lopen die Loek eenvoudig kon stoppen. Na sterk spel van Loek resteerde er het eindspel koning, loper en paard (Loek) tegen een kale koning. Dat is te winnen, maar het lukte Loek niet...

Al met al dus 8½ uit 9, een fantastische score. In de eindstand eindigde hij voor Nick Huisinga en Willem Mooibroek, beste meisje was Mieke Nissen. Loek mag nu naar het NK D, dat van 5 t/m 7 mei in Rijswijk wordt gehouden en hij heeft ook een vrijplaats gekregen voor het NK E, op 25 en 26 maart in Waalwijk! Het EFGH-kampioenschap werd trouwens knap gewonnen door F'er Nanne van Foreest, voor de E'ers en 'Haasjes' Jaël Wierenga en Lyne Bruggink.

Tristan van Foreest speelde zoals altijd compromisloos, geen remises, en kwam uit op 5 punten: voldoende voor een 5e plaats. Janneke van der Hagen was misschien niet helemaal fit, kreeg vaak wel mooie stellingen en scoorde 4 punten. Maar eigenlijk was ze er voor de gezelligheid, zoals blijkt uit de volgende foto van Harry:

Joris Spanjer bleef in het B-kampioenschap ongeslagen, maar de drie remises in zes partijen was er net één te veel (misschien wel die tegen Angstgegner Gerbrich Kroon). Doordat er zeven deelnemers waren, was er steeds iemand vrij en dat gaf moeilijk in te schatten tussenstanden.

Joris liet in ieder geval degelijk spel zien en moest in de laatste aantreden tegen Jesper Post (Assen), waarbij beiden op 4 punten stonden. Tijdens de partij werd duidelijk dat Martijn van Nimwegen al had gewonnen en op 5 punten was gekomen. Dat betekende dus proberen het resterende dubbele toreneindspel te winnen; maar dat was geen sinecure. Misschien had hij het gekund als Joris een pionnetje had doorgeschoven in plaats van een witte b-pion te slaan, die Jesper even later eenvoudig kon ophalen... Zoals het ging werd er nog wel doorgestreden tot twee kale koningen, maar winst zat er niet in...

Joris scoorde dus 4½ uit 6, in de eindstand finishte hij gedeeld tweede achter Martijn van Nimwegen (De Paardensprong), die naar het NK gaat.

Jesper Spanjer deed mee met de C'ers, scoorde drie remises tegen tegenstanders van ongeveer gelijke sterkte en kon jammer genoeg niet voor een stuntje zorgen tegen de op papier sterkeren. Hij toonde zich misschien wel het meest strijdbaar in de laatste ronde tegen Lemée Reuver. Hij was dicht bij een overwinnging, maar het eindspel met een pionnetje was nét niet te winnen.
Met nog een gratis punt (bye) kwam Jesper uiteindelijk uit op 2½ uit 7, zo blijkt ook uit de eindstand.

Foto's: Harry Gielen, zie ook zijn fotoalbum van het toernooi.