Op de foto zien we Loek (links) met een schitterende grote beker in handen voor zijn 2e plaats in het Grand-Prix-klassement. In het midden in het rode Ten Boer-shirt de trotse winnaar Daan Noordenbos. Het eindklassement werd opgemaakt na de laatste GP van het seizoen die afgelopen zaterdag in Roden werd gehouden.

Loek speelde in de A-groep en was met een rating van 899 als laatste geplaast. Maar dat weerhield hem er niet van om goed mee te draaien en met 2½ uit 5 (maar 1 nederlaag) werd hij op SB-punten keurig netjes 3e.

En als hij de partij tegen Gerbrich Kroon in winst had weten om zetten, was hij haar voorbij gegaan en zelfs 2e geworden. In die partij stond Loek in een dame-eindspel 3 pionnen (1 dubbelpion) voor, maar dame-eindspelen zijn moeilijk en Gerbrich verdedigde zich dapper. Loek probeerde van alles en waarschijnlijk had hij met z'n dame op de h-lijn moeten toeslaan. Zoals het ging verzandde de stelling en kwam zelfs een pion voor te staan, maar na dameruil was het remise. De A-groep werd trouwens gewonnen door de zaterdag ongenaakbare Leekster Tijmen Hofstra.

In de B-groep streden maar liefst Harenaren mee: Janneke, Bart en Tim. Janneke en Tim mochten in de 1e ronde meteen tegen elkaar en Janneke won! Maar daarna ondervond Janneke pittige tegenstand, scoorde wel een remise tegen groepwinnares Lemée Reuver en won een sterk gespeelde partij in de laatste ronde van Ilja de Goede. Met 2½ uit 7 scoorde ze toch nog iets boven de haar verwachte score.

Tim liet zich niet uit het veld slaan en kwam ten slotte op 4½ punt uit. Met een 4e plaats viel hij net buiten en achteraf gezien was zijn partij tegen Lemée Reuver cruciaal. Hij pakte daarin met zwart een vergiftigd b-pionnetje mee en stond daarna lang met de rug tegen de muur. Maar volgens mij miste hij een kans door z'n dame tegen 2 torens te ruilen, zoals het ging kon hij het niet bolwerken. Toch goed gespeeld door Tim en er zit nog meer in als hij wat actiever durft te spelen!Bart kwam net als Janneke op 2½ punt uit en hij had de onderlinge partij weer van Janneke gewonnen! Interessant was ook de partij tussen de kameraden Bart en Tim. In een toreneindspel met beiden alleen nog 3 pionnen op de koningsvleugel speelden ze fanatiek door. Ten slotte wist Tim door iets actiever te manoeuvreren het eindspel nog te winnen!

En dan hebben we nog Lucienne, zij streed mee in groep-F. Omdat zij plaatsingsnummer 1 had, zat zij steeds vooraan aan het 1e bord: handig voor de toeschouwers. Vooral de laatste ronden was ze goed op dreef en met 4½ uit 7 mocht ze heel tevreden zijn; het was nét niet voldoende voor een prijs. 

Scores:
A: 3.Loek van der Hagen    2½ - 5
B: 4.Tim Bredek            3½ - 7
   6.Bart Siebring         2½ - 7
   7.Janneke van der Hagen 2½ - 7
F: 4.Lucienne Kleijn       4½ - 7

Dank aan de schaakclubs Roden & Leek voor de goede organisatie in basisschool Het Valkhof. De eindstanden en scores en een overzichtje GP-klassement zijn te vinden op speciale NOSBO-pagina's.

Foto's: De Schaakreporter, zie ook zijn fotoalbum.