Iedereen was op zijn eigen manier afgereisd naar Waalwijk en had een andere slaapplaats geregeld. De familie van der Hagen kon gelukkig na de nacht van donderdag op vrijdag in de stacaravan op vakantiepark Droomgaard een kamer krijgen in het vertrouwde Hotel Waalwijk, het hotel waar het toernooi plaatsvond. Het vakantiepark is niet aan te raden in verband met het hoge Anita-en-Sjonnie-gehalte met als gevolg veel kabaal. Bovendien deed de verwarming het niet. Weinig dromen aan dus. Nicky en Machteld hadden het, evenals de andere Nosbo-families, beter bekeken.

Op Goede Vrijdag traden ze aan voor negen ronden Zwitsers verdeeld over twee dagen.

 

Janneke streed mee om de titel Nederlands meisjeskampioen. In de eerste ronde trof ze Janne Allaart, nummer 2 van vorig jaar en de gedoodverfde favoriete. Ze speelde goed, in ieder geval haalde ze minstens het niveau van haar
tegenstandster. In de laatste vijf minuten, de periode waar niet meer genoteerd hoeft te worden, bleek zij beter in het eindspel en haalde een dame. Helaas liet ze haar tegenstandster pat lopen, erg jammer... (zie partij).
De volgende ronde speelde ze tegen Dalya Mang, kwam achter maar won uiteindelijk met een vernietigende aanval. Jade Cheng, haar volgende tegestandster, bood veel tegenstand en het eindigde in remise. Veronique Bougoslavskii zei na 17 zetten dat ze het niet wist en bood remise aan. Janneke, even sociaal als altijd, accepteerde dat. Hierna gingen ze weer naar buiten om te spelen. Alle meiden hadden elkaar wel gevonden die dag. Het was erg gezellig. O ja, er was ook een 5e ronde tegen Katleen Wiegman die profiteerde van een stap 1-tactische fout, ai... Zo eindigde zij die dag met 2½ punt.

Machteld won in de eerste ronde gemakkelijk van Timo Yeh, geen wonder want die had wel 500 ratingpunten minder dan zij. Ze won in de 2e ronde van Clovis Kien, een jongen die in Parijs woont en ook lid is van SV Klimop. Ze profiteerde van de onnauwkeurigheden van hem. Ze won erg snel van Wesley Tjong Tjin Joe in de 3e ronde. In de 4e ronde verloor ze op bord 1 van Khoi Pham, een erg groot talent die helaas voor Machteld die de partij ook nog eens goed speelde.  Voor ons was hij op dat moment de grote favoriet. Machteld won op het einde van de dag gelukkig in de 5e ronde van Aardi Patwardhan. Na de eerste dag op de derde plaats met 4 uit 5 dus.

Loek begon tegen Louis ten Hacken met een gemakkelijke overwinning en speelde in de 2e ronde meteen maar tegen de Nederlands kampioen zelf: Daniel Kutchoukov. Hij speelde met zwart goed maar ook hij maakt een cruciale tactische fout toen de partij nog minstens in evenwicht was. Jammer. Tegen Ducan Klaren, overigens een goede speler, in de 3e ronde deed hij helaas achtereenvolgend twee tactisch duidelijk minder sterke zetten (Dxf6 en Lc4?): zie diagram hieronder. Jammer.

Hij won tegen Nemo Ding en Luuk Mellegers in ronde 4 en 5 weer gemakkelijk. Dus na dag 1: 3 uit 5.

In de avond zijn we naar de Loonse en Drunense duinen geweest om lekker uit te waaien en pannekoeken te eten (zie foto). Die avond hebben de schaakpapa's in Hotel Waalwijk het licht uitgedaan om een uurtje of 2 en was iedereen weer fris en fruitig de volgende ochtend.

Janneke won knap van Wendy Huang in de 5e ronde en verloor van de sterke Kavya Raulji. Ze verloor dus de aansluiting met de top. Er kwamen tranen na het verlies in de 8e ronde tegen StellaHonkoop, omdat ze zelf inzag dat ze onnodig verloren had door tactische fouten. In de negende ronde maakte ze een goede eindsprint door van Alice Janssen te winnen. Uiteindelijk een 11e plaats in de eindstand, daar had zeker meer ingezeten.

Machteld begon de 2e dag tegen Kasper Bleeker, 1-0 en bleef daardoor derde. Luuk van Steenhoven bleek toch een maatje te groot. En in de 8e ronde speelde ze tegen de latere kampioen, Alexander Rutten. Alexander snapt het schaakspel wat mij betreft duidelijk het beste van de topvijfspelers, hij is voor zijn leeftijd positioneel al sterk en maakte dit toernooi weinig tactische fouten.
In de laatste ronde mocht Machteld moest met wit aantreden tegen Loek in de laatste ronde. Al met al van beide Haren-spelers geen bijster goede partij. Loek wist zijn paard tegen de loper van Machteld te ruilen en gaf haar een dubbelpion in de Siciliaanse partij. Machteld verslikte zich en Loek kwam zelfs een kwaliteit voor:

Wit: Machteld
Zwart: Loek

Stelling na 13...Le7-g5 

Helaas voor Loek onderschatte hij haar kansen, een duidelijk beginnersfout als je voorstaat. Machteld had een aanval op de koningsvleugel van Loek zonder al te veel verdedigers. Bovendien had zij een open lijn.
14. Tf1-f4 Lg5xf4 15. Dd2xf4 Dd8-c7 16. Lc4-b3 Lc8-d7 17. Td1-d3! Ta8-c8 18. Td3-g3 Kg8-h8 19. h2-h4 e6-e5 20. Df4-g5 g7-g6 21. Dg5-f6+ Kh8-g8
Tot overmaat van ramp liet hij een paard op d5 toe.
22. Pc3-d5 Dc7-d8 23. Pd5-e7+ Dd8xe7
En Machteld won uiteindelijk en eindigde als zesde.

Loek wist zeker dat hij die dag nog 4 punten ging halen. Dat viel tegen. Hij verloor van Nils Neisingh in de 6e ronde, hij had kans op de volle winst maar zag niet dat hij zijn toren kon slaan in de haast dat beide spelers dachten te moeten hebben met nog 5 minuten op de klok. Jeweet hoe dat gaat de een steekt de andere aan. Hij won gelukkig daarna van Charles Molin en speelde in de 8e ronde tegen Willem Mooibroek. 
Willem, nog teleurgesteld dat hij Daniel Kutchoukov remise aanbood terwijl hij niet door had dat hij een winnende combinatie had, speelde de Siciliaanse opening tegen Loek. Loek kwam slim een pion voor maar daarna begon Willem Loek onder druk te zetten. Loek liet in het eindspel zien dat hij wel degelijk kan schaken en won fraai (zie partij).

Uiteindelijk haalde Loek 5 uit 9. Willem eindigde overigens boven Loek met 5½ uit 9 op een 13e plaats in de eindstand. Voor de andere Nosbo-vriend Nick was het zijn eerste NK. Ook voor hem had er meer in gezeten. Volgend jaar beter. Het is natuurlijk waar dat als je niet eerste wordt er altijd meer inzit. En het is natuurlijk zo dat schaken altijd wordt bepaald door zwakke en sterke zetten, maar de ene zwakke zet is de andere niet!

Hopelijk weer een ervaring rijker (zo moet je dan altijd eindigen) ging een ieder weer zijn eigen weg. Sommige gingen gewoon naar huis, zoals Nicky en Machteld die Coach Kees meenamen. De laatste twee hebben nog mens-erger-je-niet gespeeld in de auto heb ik later begrepen. De familie van der Hagen reed naar het zuiden om daar de paasdagen nog door te brengen.

Schaakfoto's: Ad Bruijns.