Schaken is toch voor menigeen een liefhebberij. Dit kwam duidelijk tot uiting in De Steiger in Assen. Helaas is het voor mensen met een (redelijk) drukke baan moeilijk om altijd vrij te maken. Voor veel van hen is het Nazomervierkampentoernooi een uitkomst. Vaak is men dan nog vrij en heeft men een alibi om op vrijdagavond en zaterdag van moeder-thuis weg te blijven. Bij deze primeur waren er dan ook maar liefst 46 deelnemers. Of zou het door de naam komen? De nazomer, zoiets van: "Nu kunnen we nog...". Het heeft ook iets melancholieks: "Geniet er maar van, want zo moet er weer hard gewerkt worden".

Nadat ik op een dag tijdens het avondeten te kennen gaf dat ik ging meedoen, werd mij dan ook door Janneke en Loek gevraagd of ik dan ook een beker kon winnen. Ik legde uit dat er wel geldprijzen waren. Met de mond nog vol en op een verontwaardigde toon lieten ze mij weten dat zij ook mee wilden doen. Ach, waarom niet.

Met toch wat gemengde gevoelens en een klein beetje spijt, ben ik met Janneke en Loek naar Assen gegaan. Normaal gesproken gaan ze niet later dan 20.00 uur naar bed. Ze nemen gemiddeld vijf minuten bedenktijd per partij. Gelukkig hebben ze een notatieplicht, dat scheelt weer vier minuten. De eerste ronde begon vrijdagavond om 19.30 uur. Ik voorzag toch een probleem: zij zijn al na een uur klaar en moeten dan nog drie uur op papa wachten.

Ik speelde de eerste ronde tegen Lukas Kosse (zie partij) en was om 22.15 uur klaar, slechts tien minuten na Janneke. Ondanks dat Janneke geen punt haalde, speelde ze een goed toernooi en is een grote ervaring rijker. We gingen naar de kantine om de partijen te analyseren: "Waar is Loek?". "Die schaakt nog", zei Janneke. We moesten dus op Loek wachten. Werkelijk, het is hem op oudejaarsavond nog nooit gelukt het langer vol te houden dan een uur of elf. Hij heeft moeten zwoegen tegen Silke Nienke Kok maar trok aan het einde aan het kortste eind (zie partij).
Zijn analyse:
"Dit is pas echt schaken."
"Ik heb mijn slechte loper tegen haar goede paard geruild."
"Ik ben slecht in het eindspel, dat moet ik gaan leren..."

De volgende dag moesten we al 9.00 uur beginnen in de ochtend!! Loek won de twee andere partijen en kon zijn eerste geldprijs ophalen bij organisator Sybrand Houtsma (zie foto). Janneke en ik bleven met lege handen. Mijn partijen van zaterdag laat ik liever niet zien. Met andere woorden: Wie had er nu echt last van het toernooischema?

Voor de uitslagen, standen en foto's, zie de website van Schaakclub Assen.

(Foto: Erwin Kok)