Als onderdeel van het grote schaaktoernooi wordt al enige jaren een Grand-Prix toernooi gehouden. Ynte Visser en consorten hadden het maandag ook weer goed voor elkaar. Voor ons deden Janneke van der Hagen (foto) en Jesper Spanjer het goed: allebei werden ze tweede in hun groep.

Janneke heeft een heldere speelstijl, bouwt haar partijen goed op (ze heeft een goede trainer in haar vader) en let op de kansen die zich voordoen: goed gedaan. Jesper (foto) heeft een andere speelstijl en speelt meer vechtschaak. Bij de GP Bob Romijn zat het in een paar partijen wat tegen maar nu niet!

Waar Loek van der Hagen en Matthijs Eikelaar bij onze GP hun groep nog ongeslagen wonnen, stuitten ze nu op meer tegenstand. Loek overzag een paar keer dat een onschuldig lijkende zet van zijn tegenstander tóch sterker bleek te zijn dan hij dacht; al met al een leerzaam toernooi voor Loek. Matthijs speelde in zijn karakteristieke stijl: recht op de koning af. Een paar keer won hij daardoor schitterend, maar even zoveel keren kreeg hij het deksel op de neus door de onveilige positie van zijn eigen koning. Als hij eerst zijn koning in veiligheid zou brengen en dan pas ten aanval zou trekken, dan...

Natuurlijk deed Joris Spanjer ook mee. In de sterk bezette groep A werd hij gedeeld derde (echt derde werd hij niet) met twee punten uit vijf partijen. In de laatste ronde versloeg hij fraai ratingfavoriete Carmen Brouwers. Joris miste net iets van zijn slagvaardigheid, die hij normaal wel heeft; maar dat komt allemaal wel goed.

Janneke en Loek waren zaterdag samen met vader Stephan ook al afgereisd naar een GP-toernooi, in Sint-Jacobiparochie. En beiden werden tweede. Janneke in groep F met 6 uit 7 en Loek in groep C met 5 uit 7, na beslissingssnelschaakpartijen! Het is mooi om te zien dat Loek toen hij in januari bij ons op de club nog wel eens door de vlag ging, nu zijn mannetje staat met snelschaken.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Marcel Spanjer en ook Harry heeft foto's gemaakt, zie zijn foto-album.