Deel met je vrienden:

Misschien zijn er ooit op een Grand-Prixtoernooi in een ver verleden wel eens meer deelnemers geweest. Ik kan het me echter niet herinneren en de bezoekers van de Grand-Prix gisteren in Haren ook niet.

De volledige uitslag op de NOSBO-site.

Alle foto's van het toernooi

Honderd deelnemers (en veel ouders!). Daar hadden we niet echt op gerekend. Het klaarzetten van de zaal nam veel tijd en er was nauwelijks genoeg materiaal. Maar het was achteraf ruimschoots de moeite waard want het werd een supergezellige schaakmiddag.

Voor het eerst in Haren werd er ook gespeeld in de Champions League Dit is een nieuwe competitie voor spelers met een rating van meer dan 1300 of in het bezit van een stap 4 diploma. Daarvoor hadden zich 8 deelnemers aangemeld. Zij speelden 3 rondes met lange bedenktijd in een eigen lokaal. Ook de groepen van de Grand-Prix die een ander deelnemersaantal en daardoor een ander speeltempo hadden, speelden in een eigen lokaal. Dat waren de A- en B-groep en de L-groep. In de grote zaal bleven zo nog 9 groepen over.

Al voor aanvang van de partijen was duidelijk dat Zwarte Piet dit jaar niet kon komen. Hij had wel een zak van Sinterklaas afgegeven met daarin een heleboel pepernoten. Wie die middag het aantal pepernoten het beste zou schatten mocht de hele zak met pepernoten mee naar huis nemen. Naast de gewone prijsuitreiking zou er dus ook een prijsuitreiking pepernotenraden zijn.

Een compliment aan alle kinderen en hun ouders is echt op zijn plaats. Het bleef de hele middag natuurlijk niet helemaal stil in de zaal maar wel rustig. Behalve aan de gebruikelijke Donald Duckjes, lag dat ook zeker aan de filmpjes van “Buurman en Buurman”. Ze werden geprojecteerd op het schoolbord in een klaslokaal. Met de gordijnen dicht was het er net een bioscoopzaal.

bioscooop

Ook Ynte Visser, de wedstrijdleider van de middag heeft het erg rustig gehad. De kinderen regelden alles keurig onderling.

 

yntevisser

De groepen met hun winnaars:

De Champions League:

championsleague

Xander Mostertman en Robert van Ark bleven ongeslagen deze middag. Van Xander min of meer te verwachten maar van Robert een erg goede prestatie. Zij kozen als rondeprijs een T-shirt en een muismat in afwachting van de aantrekkelijke geldprijzen aan het einde van het seizoen.

Groep A:

ellendeboer

Frederieke Klopstra had zich (nog) niet ingeschreven voor de Champions League en maakte veel kans om haar Grand-Prixtitel van vorig jaar te prolongeren. Maar dat lukte niet. Ellen de Boer (foto) wil juist wel graag Champions League spelen maar heeft daarvoor nog niet de rating en het stappendiploma. Maar zij won wel het toernooi. Misschien levert het een boel ratingpunten op zodat ze een stapje bij dichter de Champions League komt. Frederieke werd tweede op onderling resultaat met Rutger Bosscher die derde werd.

Groep B:

Nu zijn thuisclub het toernooi organiseerde, had Jeroen van Balkom voor het eerst sinds tijden weer veel zin om mee te doen aan het Grand-Prixtoernooi. Door zijn handicap speelt hij eigenlijk het liefst partijen van in totaal meer dan een uur. In de B-groep werd de tijd voor hem bijgesteld maar de totale speeltijd van 40 minuten bleek toch te kort. Hij bouwde zijn partijen goed op maar verloor steeds op tijd.

winnaars-groepb

Martijn Schaveling won de groep. George Scharke werd tweede en bleef de jongste van Foreest, Pieter net een halfje voor.

Groep C:

winnaars-groepc

Tom v.d. Velde eerste, Thomas Wigmans tweede op onderling resultaat met Jelmer Kootstra.

Groep D:

winnaars-groepd

De helft van de groep bestond uit Harenspelers. Op de club zijn ze enorm aan elkaar gewaagd en nu zelfs tussen honderd kinderen staan ze nog naast elkaar op de lijst. Hugo Klijn liet zien dat hij op dit moment een klein streepje voor ligt en werd 2e na Daan Voorintholt. Roëll de Vos werd derde.

Groep E:

winnaars-groepe

Levi Nies toonde zich oppermachtig in deze groep. Hij verloor alleen van de uiteindelijke nummer twee, Leonard in ’t Veen. Falco Vorenkamp werd derde.

Groep F:

winnaars-groepf

Ook hier een duidelijke winnaar, Rutger Schipper. Hij werd gevolgd door Daniel Apol en Anneke Kootstra als derde.

Groep G:

winnaars-groepg

Rowan de Boer eerste, voor Giacomo Valdes en Paul v.d. Maesen.

Groep H:

winnaars-groeph

Een trotse Eline Hoexum, eerste in de groep, staat tussen Gerben Boer (tweede) en Daan de Vetten (derde).

Groep I:

winnaars-groepi

Reinier Holland eerste, Derk van Wageningen tweede en Ruben de Wolf derde.

Groep J:

winnaars-groepj

Finn van Pijkeren eerste, Vencent van Aalten tweede op onderling resultaat met Mees Voorintholt

Groep K:

winnaars-groepk

Jarne Sikkens eerste op onderling resultaat met Lennart Kleiterp. Folkert Schoonhovern werd derde

Groep L:

winnaars-groepl

Allemaal dames op het podium. Feline Waardenburg eerste, Veerle Wetzels tweede en Maimoena Hulshof derde. Hun tafelleider van deze middag was erg onder de indruk van het spel van de meisjes. We zullen in de toekomst nog veel van ze horen.

En dan waren er nog de pepernoten. De meningen liepen nogal uiteen. Koen Nolden dacht dat er vijftig pepernoten in de zak zaten terwijl Anneke Kootstra dacht dat er wel 900 in zaten. Maar Rienk Taekema uit Gorredijk is waarschijnlijk een beetje helderziende. Hij had het aantal helemaal goed geraden. Er zaten 637 pepernoten in de zak. Rienk heeft de zak mee naar huis. Zijn de pepernoten al op??

winnaarpepernotenraden