Was het eind jaren 80 of begin jaren 90 dat de NOSBO voor het laatst een A-teamkampioenschap organiseerde? Het was in ieder geval de tijd dat er maar drie leeftijdscategorieën waren, C (t/m 13 jaar), B (t/m 16 jaar) en A (t/m 20 jaar), en dat de teamwedstrijden bij de clubs werden gespeeld.

In wezen is hiervoor de Noordelijke Jeugdcompetitie in de plaats gekomen, maar de NOSBO - Marjet Veldhuizen van Zanten en Roland Kroezen - kwam op het lumineuze idee om het AB-teamkampioenschap nieuw leven in te blazen.

Afgelopen zaterdag kwamen in het Denksportcentrum vier teams bij elkaar om te strijden om de 1e plek. Naast Haren waren dat: De Paardensprong, Staunton en een combinatieteam onder de naam Leekster Boer.

 

In de 1e ronde wonnen 'onze jongens' met 3½-½ van De Paardensprong maar het zat in de wedstrijd niet tegen. Loek kreeg in een mindere stelling een remiseaanbod van tegenstander Martijn van Nimwegen, dat hij na raadpleging van de teamleider aannam. Bart en Tim wonnen na spannende strijd en Joris won van goede bekende Lodewijk van Vliet: met nog 20 seconden drukte Lodewijk de klok in maar die bleef doorlopen totdat de vlag viel... Jammer, want de stelling was spannend genoeg.

 

Tegen de Leekster Boer werd het 2-2. Joris en Tim wonnen redelijk eenvoudig, maar Loek verloor van de sterk spelende Tijmen Hofstra en Bart raakte in goede stelling de draad kwijt tegen zus Tetske Hofstra. En dus hing alles af van de laatste wedstrijd tegen jongens van Staunton: die hadden precies dezelfde scores behaald.
Het was duidelijk dat Bart z'n dag niet had: hij moest al snel materiaal inleveren tegen Luca Petrelli en kon dat niet meer goed maken. Maar gelukkig maakten zijn teamgenoten het goed! Loek won een spannende Siciliaanse partij van Thijmen Nawijn. Joris kreeg een pion op d6 maar die werd zwak, maar door actief spel met koning en paard, en het fraaie Ke7!, kon hij een pion naar de overkant brengen. Tim speelde sterk tegen Oscar Hoppen en na lang manoeuvreerwerk had hij ook de vis op het droge.

Al met al dus een 3-1 overwinning en de NOSBO-titel: goed gedaan, jongens!

Persoonlijke scores:
1.Loek van der Hagen 1735 1½ uit 3
2.Joris Spanjer      1416 3  uit 3
3.Bart Siebring      1006 1  uit 3
4.Tim Bredek         1001 3  uit 3

 

Maar er was nog meer succes te melden: het Haas-team, met Jaël, Willem, Lyne en Janneke, werd D-kampioen en een mixed-team, met Jesper aan bord 1, werd C-kampioen!

Alle uitslagen en eindstanden.

Foto's: Evelien Koridon (prijsuitreiking) en Harry Gielen, zie ook zijn mooie fotoalbum.