Het had wel wat, gewoon vlak voordat de wedstrijden zouden beginnen, aanschuiven aan de tafel waar het allemaal moest gaan gebeuren. Het was namelijk zo dat het busje, dat net was gekeurd, van vader Nicky niet boven de 110 km/u uitkwam. De organisatie op de hoogte stellend dat we in ieder geval voor 11-en er zouden zijn, kropen Machteld, Tristan, Loek en Janneke achter hun bord. Aan tafel 5, net naast het podium. Op of net naast het podium: ze zouden de hele dag bovenin meedraaien...

De 1e wedstrijd werd meteen met 3-1 gewonnen van het als 9e geplaatste Leiderdorp 1 (wij waren als 5e geplaatst). Nadat we in de 2e ronde aan tafel 4 het Hengelose met 4-0 hadden verslagen, kwamen we dan echt op het podium terecht waar steeds de 3 topduels werden gespeeld.

Tegenstander in de 3e ronde was STB (Schaakvereniging Topschaak Brabant). Een bijzonder viertal, want geheel bestaand uit Belgische schakertjes! En wat ze ook probeerden, Loek speelde bijvoorbeeld een spannend middenspel en Tristan leek remisekansen te hebben in een dame-eindspel, uiteindelijk moesten ze alle vier hun meerdere erkennen in hun tegenstanders, die gewoon erg sterk speelden. Later kreeg ik van de teamleider van STB nog wel te horen dat wij hen de meeste tegenstand hadden geboden.

Met 0-4 'vielen' we weer even van het podium af, maar we kwamen er even snel weer op door een 4-0 tegen De Toren Arnhem in de 4e ronde. Op het podium kwamen we in de 5e ronde voor het eerst het Amsterdamse VAS tegen, nu eerst tegen het 2e team. En de winst heeft erin gezeten, want Janneke stond erg goed maar zag niet dat een 'verre' loper haar toren had aangevallen. In het eindspel kreeg ze nog een allerlaatste door het paard van haar tegenstander te pakken, op de foto zien we haar strijden voor een verloren zaak...

In de 6e ronde wederom op het podium en Promotie (Zoetermeer) werd met 3-1 aan de zegekar gebonden. Op de foto zien we Machteld de felicitatie van haar tegenstander in ontvangst nemen.

Nu zou de 7e en laatste ronde uitmaken of we bij de bovenste 5 zouden kunnen eindigen. We moesten daarvoor in ieder geval 2-2 tegen VAS 1 zien te spelen. Dat heeft er ook zeker ingezeten. Ik had het beste zicht op de partij van Janneke en zij speelde lange tijd voorbeeldig: nauwkeurig en gewoon alle pionnetjes meepakken die haar tegenstander offerde. Maar op een gegeven moment ging ze mee in het spel en gaf de tegenstander de kans om een vrije h-pion te creëren. Die was gevaarlijk, er was nog wel een verborgen verdediging maar die vond Janneke jammer genoeg niet... Op de foto zien we Loek die bij een 1-2-achterstand moest proberen om te winnen, dat lukte niet.

Hierdoor werden we nog door een paar partijen ingehaald en met 7 matchpunten en 17 bordpunten eindigden we net niet in de top 5. Als er een prijs zou zijn geweest voor het team met de meeste weerstandspunten, zou Haren glansrijk 1e zijn geworden met 127 WP! Iedereen kreeg een sleutelhanger als cadeau mee met daarop de teamfoto:

Machteld en Tristan scoorden goed met ieder 5 punten. Machteld speelde sterk, alleen tegen de topteams STB en VAS 1 kon ze niet voor een verrassing zorgen.

Tristan speelde als vanouds snel (maar een van zijn tegenstanders nog sneller, Tristan tijdens een van zijn partijen tegen de tafelleider: "Hij drukt zijn klok al in voordat hij zijn zet heeft voltooid!") en misschien moet hij ook niet langer nadenken over iets anders dan zijn eerste ingeving.
Loek wisselde sterk spel af (in een van zijn partijen pakte hij niet de toren van tegenstander, maar voerde een niet gemakkelijk te vinden matje uit) met slordigheidjes in de opening. Janneke scoorde met wit goed, met zwart begon ze ook goed maar kwam er zand in de machine zoals in de laatste ronde... Maar wat kunnen we anders dan trots zijn op deze vier! 

Persoonlijke scores:
Machteld van Foreest 5 uit 7
Tristan van Foreest 5
Loek van der Hagen 4
Janneke van der Hagen 3

De andere Noordelijke teams deden het naar behoren volgens mij: MSV Meppel (22e van de 40), Sneek (29e, won de confrontatie met De Paardensprong met 3-1) en De Paardensprong (38e. hadden waarschijnlijk iets meer gehoopt).

Complimenten aan de organisatie van De Winterkoning in Zuid-Scharwoude, schitterende speellocatie aan de rand van het dorp: Cultureel en Educatief Centrum. Alle uitslagen (jammer genoeg geen gedetailleerde uitslagen) en standen staan op de organisatiewebsite.

Foto's: Rianne de Groot