Nadat we een clubshirt aan onze sponsoren hadden overhandigd, konden we de strijd aangaan voor de kruisfinales in het Postillion Hotel.
Haren 1, met Thomas, George, Joris en Vincent, om een plek in de finale tegen Staunton. En Haren 2, met Tim (Loek was niet geheel fit), Lukas, Bart en Janneke, voor de plaatsen 5 t/m 8 tegen Ten Boer 1.

We organiseren de kruisfinales en finales in het kader van ons 100-jarig bestaan en ik denk dat Haren ook mooi centraal ligt voor alle ploegen. Want ga maar na: uit de oorspronkelijke ZO-poule komen ze uit Gorredijk en Meppel, en uit de NO-poule komen onze vrienden van ScepU uit Usquert.

 

Haren 1 trad dus aan tegen het ongeveer gelijkwaardige Staunton. Op bord 1 had Thomas wit geloot tegen Jonas Hilwerda.

In de partij probeerde Thomas van alles om los te komen, maar eigenlijk is hij in de partij niet onder zwarte druk uitgekomen en hij moest dan ook zijn koning omleggen.

Ook George moest ten slotte zijn koning omleggen ten overgave, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Nadat de scherpe kantjes van de opening - het Tweepaardenspel - eraf waren, ontstond er een interessante strijd tegen Thijmen Nawijn. Maar die strijd kostte George bedenktijd, erg veel bedenktijd, en in een stelling die richting eindspel ging en waarin nog van alles mogelijk was, ging George door zijn vlag...

Op dat moment werd de tussenstand 1-2 omdat Vincent inmiddels al had gewonnen. In een stelling waar de witte stukken van Jan van Reijendam waren binnengedrongen op de damevleugel van Vincent, kwam Vincent met de hele slimme 'loperterugzet' d7! en won daarmee een stuk. Een paar zetten later werd ook nog de dame van Jan ingesloten en was de winst niet moeilijk meer: een goede partij van Vincent!

En ja, toen lag alle druk op de schouders van Joris: hij moest winnen om er nog een snelschaakbarrage voor het team uit te slepen. Joris had tegen Luca Petrelli - waar hij al vele malen tegen heeft gestreden, meestal met remise als uitslag - wel steeds het iets betere van het spel, maar de vis was nog niet een, twee, drie op het droge. Maar in het verre eindspel wist Joris sterk met z'n toren te manoeuvreren en, ondanks meerdere remiseaanbiedingen van Luca, kon hij ten slotte doordrukken naar de winst. Goed gespeeld, 2-2, en snelschaken!

Bij het snelschaken bleek dat we daar iets meer op moeten trainen, want Thomas, George en deze keer ook Vincent kwamen er niet aan te pas. Joris stond wel gewonnen maar had gewoon te weinig tijd over om het gewonnen staande eindspel uit te spelen... Staunton gefeliciteerd met het halen van de finale.

  Haren 1                            1202 - Staunton                1229 2-2(0-4)
1.Thomas Wigmans                     1482 - Jonas Hilwerda          1745 0-1 0-1
2.George Scharke                     1244 - Thijmen Nawijn          1256 0-1 0-1
3.Joris  Spanjer                     1078 - Luca Petrelli            965 1-0 0-1
4.Vincent Richtering Blenken Raaijen 1004 - Jan van Reijendam        948 1-0 0-1

Haren 2 trad aan tegen het sterke Ten Boer 1, dat in poule B maar net achter de top twee, De Paardensprong en Staunton, als derde was geëindigd. Ook Tim had wit geloot en hij nam dus de honneurs waar van Loek aan bord 1. In een gesloten Siciliaan kwam Tim tegen Daan Noordenbos helemaal niet slecht uit de opening:

Stelling na 19...Dd8-e8

Na bijvoorbeeld 20.De1-d2 staat Tim best goed, er volgde echter:
20. Pg3-e2?! De8-e3+
21. Kg1-h1?
Hier was 21.De1-f2 de beste zet en de strijd kan nog alle kanten op. Nu was de penning op de e-lijn niet meer te repareren en verloor Tim een stuk. Hij probeerde het daarna nog wel (in de analyse bleek dat er nog wel betere 'rommelkansen' waren), maar Daan liet niet meer los.

 

Lukas op bord 2, tegen Koen Klomberg, en Bart op bord 3, tegen Robin Bruins kwamen al rap in (materieel) zwaar weer en wat ze ook nog probeerden, ze konden het tij niet meer keren.

Janneke viel dus in en speelde op bord 4 met zwart tegen Gebrich Kroon. Na een door Janneke gekozen Siciliaanse opening ontstond er een interessante strijd. Gerbrich won dan wel een pion, maar kon daar actief spel op de (half) open lijnen tegenover stellen. Toen Janneke even haperde in het actieve spel, was Gerbrich er als de kippen om haar stelling te consolideren. En na een tweede pionverlies, was het voor Janneke vechten de spreekwoordelijke bierkaai...

  Haren 2               654 - Ten Boer 1        1096 0-4
1.Tim Bredek            777 - Daan Noordenbos   1203 0-1
2.Lukas Petzinger       671 - Koen Klomberg     1094 0-1
3.Bart Siebring         647 - Robin Bruins      1076 0-1
4.Janneke van der Hagen 521 - Gerbrich Kroon    1011 0-1

Alle uitslagen zijn te vinden op de speciale NOSBO-pagina.

Op vrijdag 17 april, wederom in het Postillion Hotel, staan de volgende wedstrijden op het programma:
Finale
De Paardensprong - Staunton
3e/4e plaats
Haren 1 - Gorredijk
5e/6e plaats
MSV - Ten Boer 1
7e/8e plaats
Haren 2 - ScepU
9e/10e plaats
Philidor 1847 - Ten Boer 2

Er waren deze keer twee erkende fotografen aanwezig van wie de bijgaande foto's zijn: Harry Gielen (zie zijn fotoalbum) en Marcel Spanjer (zie zijn fotoalbum).