Het AB-juniorenteam is goed van start gegaan in de jeugdclubcompetitie eerste klasse noord-oost. Met vijf teams wordt op twee dagen een volledige competitie gespeeld. Deze eerste ronde werd gespeeld in Deventer. Omdat wij het verst moesten reizen waren we de eerste ronde vrij.

In de tweede speelronde moesten we aantreden tegen het thuis spelende team DSG Pallas uit Deventer. Achter de borden: Tomas Hiemstra, Marton Bax, Marijn Scholtens en Vincent Wolters.

20101016abjunioren

Marijn profiteert al snel van een foutje van zijn tegenstandster en wint een paard tegen een pion. Hij opent met succes de aanval op de koningsstelling en brengt zijn tegenstandster in grote problemen. Hij wint nog meer materiaal en het moet al heel gek gaan wil Marijn nog verliezen.

De anderen gaan wat voorzichtiger van start. Bij Thomas aan bord één valt er nog weinig van te zeggen. Vincent heeft zijn e-pion handig doorgeschoven. Na afruil van stukken houden beide spelers een paard over maar Vincent heeft een pion meer en een betere pionstructuur. Marton heeft 2 torens op de 7e rij gekregen maar moet er jammergenoeg één afruilen. Toch staat ook hij nog steeds prettig. Dat biedt Marton opeens remise aan en Vincent accepteert ook snel het remise-aanbod van zijn tegenstander. Het staat dan 1-1 en dus mag Thomas niet verliezen.

De tegenstandster van Marijn speelt nog door maar moet uiteindelijk opgeven. 2-1. Thomas heeft moeilijk spel maar zoals vaak wel veel meer tijd dan zijn tegenstander. Maar het eindspel kost hem veel tijd en uiteindelijk wordt remise overeengekomen met beide nog maar seconden op de klok. 2½-1½.

In de derde en laatste ronde van de middag wordt gespeeld tegen ASV Arnhem. Marijn combineert er weer vrolijk op los tegen een nog wel erg jonge tegenstander. Deze komt al snel in grote problemen. Marijn heeft een erg mooie aanval. Na 20 minuten moet zijn tegenstander al opgeven. Ook Tomas heeft ondertussen al mat gezet.

De andere twee spelen wel langer. Vincent accepteert weer het remise-aanbod van zijn tegenstander. Dit keer is de teamwinst daardoor al wel veilig. 2½-½. Maar Marton slaat hetzelfde aanbod dit keer af. Hij krijgt er spijt van want uiteindelijk geeft hij de partij gewonnen zodat we ook deze ronde winnen met 2½-1½.

Op 6 november wordt verder gespeeld. We moeten dan in de eerste ronde tegen Assen. Met Ivo Maris aan bord één is dat waarschijnlijk het sterkste team.

De stand na de eerste speeldag:

  1ste klasse AB    NoordOost     1 2 3 4 5 6 mp bpnt   plts
  SC Assen AB         3 X 3   4 6 uit 2 1
  SC Haren AB     X       4 5 uit 2 2
  SV Het Kasteel AB       2 2 1 X   2 5 uit 3 3
  DSG Pallas AB     X     2   1 uit 2 4
  ASV Arnhem AB       X 1 2   1 uit 3 5
  bye               X        
                           

De topscorers:

1. Simon van Dijk     Het Kasteel AB 3 uit 3 
2. Xadija van Bruxvoort ASV Arnhem AB uit 3 
3. Ivo Maris       SC Assen AB   2 uit 2
4. Marijn Scholten     SC Haren AB   2 uit 3 
5. Tomas Hiemstra   SC Haren AB   uit 2
6. Hans Knotnerus   DSG Pallas AB3 uit 2
7. Kenneth Muller     SC Assen AB   uit 2
8. Rieks Taal       SC Assen AB   uit 2
9. Jorik Quint       Het Kasteel AB uit 3