Bij jeugdspelers, bij wie de prestaties vaak nog aan schommelingen onderhevig zijn, lijkt de vorm van de dag bepalend te zijn voor welke klassering ze uiteindelijk behalen.
Bij het op zaterdag 21 juni NK jeugd in de categorie├źn F, G en H was de vorm van Lyne Bruggink (SC Assen) in ieder geval erg goed: ze werd met 7 uit 7 algeheel en meisjeskampioen in de G-categorie (t/m 8 jaar). Machteld van Foreest (zie foto, met rechts broer Tristan die in de F-categorie naar behoren scoorde: 4 uit 7) begon in de H-categorie (t/m 7 jaar) goed met 3 uit 3, waarna twee nederlagen (onder meer tegen kampioen Yichen Han) haar even terugwierpen.

In de partij tegen Yichen Han verzuimde Machteld het volgens de theorie bekende 10. Pf3-e5 te spelen, waarna het voor haar moeilijk werd om de stelling speelbaar te houden. Een eindsprintje van 2 uit 2 bezorgden haar toch nog de algehele 4e plaats en de 2e plaats bij de meisjes.

 

Loek had in de G-categorie na 5 ronden 3 punten bij elkaar gespeeld, waarna de partij tegen Kimmily Tran zou uitmaken of hij nog kon doordringen tot de (sub)top van het klassement.

Het werd een superscherpe Siciliaanse partij, waarbij Loek met zwart eerst de witte aanval moest opvangen. Net toen hij begon te denken aan een tegenaanval op de damevleugel, vergat hij dat het veld e3 - waar hij met z'n dame schaak gaf - achterwaarts werd gedekt door de witte loper op h6... Dat Loek z'n goede vorm voor een groot deel thuis had gelaten, bleek uit de partij uit de laatste ronde die hij niet in winst wist om te zetten.

Oudere zus Janneke maakte haar debuut op een NK (F-categorie) en bouwde zoals gewoonlijk haar partijen goed op. Met iets meer vorm van de dag en slagvaardigheid (zie haar partij uit de 1e ronde: gewoon 13. Pf3xd2!) had ze zeker meer gescoord dan de 2 punten die ze nu scoorde. Maar, ze mocht bij de quiz-verloting wel een jeu-de-boules-set in ontvangst nemen: komt goed uit voor de aankomende vakantie in Frankrijk...

 

Alle eindstanden, veel partijen en nog meer foto's staan op de toernooisite.