Winnaars

Op de foto (van Harry Gielen) lachend de top 3 van het zaterdag gehouden NOSBO-kampioenschap t/m 10 jaar.
In het midden kampioen Loek van der Hagen (7 jaar), met een score van 6 uit 7: hij stond maar twee remises af, waarvan één in gewonnen stelling (pat). Rechts Machteld van Foreest (6 jaar), die derde en daarmee ook meisjeskampioene werd, en links Tristan van Foreest (9 jaar), de nummer twee. Op maandag volgde het gecombineerde FGH-kampioenschap.

Ook daar deed Loek aan mee (G-categorie), samen met zijn zussen Janneke (F-categorie) en Floor (H-categorie). Ze speelden allen niet minder dan 10 partijen om het kampioenschap.
Maar het was het allemaal waard. Loek eindigde in de totaalstand derde (gedeeld eerste) met 8 punten, maar in zijn leeftijdscategorie gelijk met Lyne Bruggink...barrage! Loek wist beide barragepartijen te winnen - in de 2e partij stond hij verloren, maar bleef loeren op z'n kansen - en werd daardoor, na zijn E-kampioenschap, nu ook G-kampioen! Met dank aan Jan van Os (Schaakreporter.nl) zijn beide partijen te bekijken: barragepartij 1 en barragepartij 2.

Rechts Janneke, trots met haar twee bekers. (foto: website De Paardensprong)

Janneke en Floor gingen echter ook met bekers naar huis. Janneke haalde keurig 5½ punt, genoeg voor de 3e plek in F-categorie en het beste meisje! Dan Floor: ze behaalde haar eerste resultaat ("romise") ooit, en omdat ze het enige meisje in haar leeftijdsgroep was, kreeg ze naast een beker voor de derde plaats ook één voor de meisjeskampioen.

Joris

Joris Spanjer begon maandag goed aan zijn C-kampioenschap en scoorde op de eerste dag 2½ uit 4. Dinsdagmiddag begon voor hem met de partij tegen Jonas Hilwerda, die in de 1e ronde verrassend van Jesper Post had verloren. Joris kwam met zwart onder druk te staan en kon daardoor ook niet rokeren. Maar na Joris' ...De7+ vergat Jonas de dames te ruilen en in plaats daarvan won Joris de dame van Jonas. Het duurde nog even voordat Joris de vis op het droge had, maar ten slotte lukte dat. In de 6e ronde volgde een winstpartij tegen Joost Bensink (ScepU), waarna Joris alleen tweede stond.
De laatste ronde tegen Feline Waardenburg (Het Kasteel) moest uitsluitsel geven of hij zich in de top kon handhaven. Het werd een positioneel lastige partij voor Joris en op een gegeven moment ging z'n paard op b4 verloren. Feline gaf het niet meer uit handen en zo werd Joris gedeeld derde. Omdat Feline verkoos om aan het NK-meisjes mee te doen, moesten Joris en Ruben Bourgonjen via een barrage uitvechten wie naar het NK zou mogen.

Het werden twee hoogstaande snelschaakpartijen, waarin Ruben beide keren net iets slagvaardiger bleek: Ruben naar het NK en de beker voor Joris. C-kampioen werd Jesper Post (Assen), die  een vrijwel vlekkeloos toernooi speelde.

Het verslag is nog niet ten einde want Machteld en Tristan deden ook nog mee aan het D-kampioenschap. Machteld werd meisjeskampioene (!) met 4½ punt en Tristan scoorde 4 punten.

Alle eindstanden zijn te vinden op de NOSBO-pagina. Complimenten aan Eddie Janssen, Fons van Hamond en Roland Kroezen voor de organisatie.