2012.02.22-nicolaasschool

De eindstand van het toernooi: klik hier.
Het scholenklassement: klik hier.
Het groepenklassement: klik hier.

Voor de derde keer op rij heeft de Sint Nicolaasschool het Basissschoolkampioenschap van de gemeente Haren gewonnen. Het zag er even naar uit dat de school te weinig deelnemers zou hebben om mee te tellen voor het scholenklassement. Maar uiteindelijk deden er precies 4 spelers mee en dat was voldoende voor de titel..

Jelle van Kuiken was de grote trekker van het team. Omdat hij al zijn partijen heeft gewonnen zorgde hij alleen al voor 14 punten. Yvar Hazenberg zorgde voor 10 punten, zijn broertje Terrence voor 9 en Max Kunze voor 7 punten. Tesamen 40 punten.

Hun voorsprong was minder groot dan vorig jaar. De OBS De Rieshoek uit Noordlaren zat hun op de hielen met 38 punten

derieshoek

Net als vorig jaar stond De Rieshoek hiermee op de tweede plaats. Het team bestond uit Samuel van Burg (11 punten), Thorwald Bossewinkel (10 punten), Luuk Haaijer (9 punten) en Matias van Burg (8 punten). Het team mag, net als het team van de Sint NIcolaasschool, weer meedoen aan het Groninger Kampioenschap op 10 maart.

Het hele klassement zit heel dicht bij elkaar. De Peter Petersenschool werd derde met 36 punten, weer maar 2 punten minder dan De Rieshoek. Een knappe prestatie van de PPS. In het team zaten twee kinderen uit groep 5, Boaz Springer (9 punten) en Lukas Petzinger (9 punten).

depps

Ook de andere twee teamleden, Jibbe Blanksma en Nick Elferink zorgden voor 9 punten.

In het individuele toernooi was Jelle Kuiken de grote favoriet en dat heeft hij volledig waargemaakt. Op afstand was hij de beste speler van het toernooi. De andere schaakclubleden hadden wel moeite met de thuisschakers en lieten punten liggen. Veel niet schaakclubleden gingen soms verrassend met bekers naar huis.

4

In het groepenklassement was de eerste prijs in groep 4 voor Fabian Springer (links op de foto) van de PPS. Hij scoorde 8 punten. Een resultaat waarmee hij ook in groep 8 nog op een mooie plaats zou zijn geeeindigd. Dat belooft wat voor de komende jaren. Hij werd gevolgd door Daniel Swart (De Linde) en Arvid Heikens (De Wissel) met ieder 5 punten.

5

De familie Springer deed het helemaal erg goed want ook de broer van Fabian, Boaz Springer werd eerste van zijn groep, groep 5. Hij werd gevolgd door Lukas Petzinger (PPS) en Terrence Hazenberg (Nicolaasschool). Ze haalden alle drie 9 punten. De eindstand werd bepaald op weerstandspunten.

6

In groep 5 was vorig jaar weinig deelname. Je zou daarom verwachten dat groep 6 nu dun bezet zou zijn maar dat viel gelukkig mee. Brian Tummers (De Wissel) werd met 6 punten de trotse winnaar van de 1e prijs. Hij staat links op de foto. Joppe van der Kevie (De Meent) werd tweede, Chakiel Fray (De Linde) derde. Ze hadden beide 5 punten.

7

In groep 7 wel twee schaakclubleden. Jelle, links op de foto, werd eerste. Yvar werd tweede. Kirjan Karsten (De Marke) werd derde met 9 punten.

8

In groep 8 haalde De Rieshoek veel punten binnen. Samuel van Burg (links op de foto) en Thorwald Bossewinkel werden één en drie. Margot van der Maarel (De Borg) werd tweede met 11 punten. Margot was het beste meisje van het toernooi. Zij eindigde in het eindklassement op een verdiensteljke derde plaats.

zaal 

Met bijna 50 kinderen was het weer een heel gezellig toernooi. Dit jaar werd gespeeld op de OBS De Linde. De meeste kinderen speelden hun partijtjes in de hal van de school. De hoogste borden zaten wat rustiger in een aparte kamer. Alle kinderen deden enorm hun best. Partijen die na 25 minuten niet beslist waren, werden beslist door de arbiters.

De kinderen konden tussen de partijen door gemakkelijk naar buiten en konden zo hun energie kwijt. Sommigen lazen echter liever rustig even wat Donald Duckjes tussendoor. Allemaal speelden ze met veel plezier hun partijen.