Cnv0005

Het Basisschoolkampioenschap van de gemeente Haren werd dit jaar gespeeld in de Sint Nicolaasschool. Op het laatste moment dreigde het toernooi in het water te vallen omdat de school de ruimte 's avonds nodig had voor een belangrijke vergadering met de gemeente. Gelukkig was de school toch bereid om de ruimte 's middags nog aan ons af te staan. De 66 deelnemers van 10 basisscholen konden gemakkelijk hun partijen spelen in de twee verbonden ruimtes. Tussen de partijen door was er een leestafel met Donald Duckjes voor de ontspanning.

De eindstand van het toernooi: klik hier.
Het scholenklassement: klik hier.
Het groepsklassement: klik hier.
Foto's van het toernooi: klik hier.
.

OBS de Meent was voor het eerst sinds jaren niet meer de grote kanshebber om het toernooi te winnen. Veel goede schakers zijn inmiddels naar de middelbare school. Het leek een open strijd te worden met diverse goede kanshebbers (Bijvoorbeeld de Sint Nicolaasschool, De Borg of De Peter Petersenschool). Ook OBS de Rieshoek uit Onnen was dit keer goed vertegenwoordigd en te herkennen aan de schoolshirts.

In het individuele toernooi deden maar liefst 27 kinderen uit groep 8 mee. Daarbij waren veel goede schakers van de schaakclub. Robert van Ark (CBS de Borg) verloor verrassend al in de derde ronde van Margot v.d. Maarel (CBS de Borg). Hij verspeelde daarmee eigenlijk al de titel. Margot (groep 6, 32e plaats) en vooral ook Daphne Meins (OBS de Rieshoek, groep 8, 10e plaats) waren twee meisjes die, als niet clubschakers, deze middag erg goed meedraaiden.

George Scharke (OBS de Meent), de winnaar van vorig jaar, verloor in de 5e ronde van Hugo Klijn (Peter Petersenschool). Daarna waren ineens Hugo en Jelle van Kuiken (Sint Nicolaasschool) favoriet. Zij speelden in de laatste ronde tegen elkaar en speelden (tactisch?) remise. Daarmee werd Jelle (groep 5!) de winnaar van het hele toernooi. Hij had de overige partijen allemaal gewonnen terwijl Hugo alleen nog een keer remise had gespeeld tegen Rutger Schipper (CBS de Marke).

Hogo Klijn was daarmee wel de beste van groep 8, gevolgd door Robert en George. Vanwege al dit schaakclubgeweld was er voor groep 8 ook een prijs voor de beste "niet clubschaker". Deze prijs ging naar Erwin Jager van OBS de Wissel.

In groep 7 ging de eerste prijs naar Olivier van Os (CBS de Marke). Olivier deed voor de derde keer mee maar was nooit eerder in de prijzen gevallen. Heel verdiend voor zo'n volhouder. Sam Wijnbergen (Peter Petersenschool) werd tweede en Aart Winthorst (Sint Nicolaasschool) werd derde.

Bart Nanninga (Brinkschool), die vorig jaar ook al in de prijzen viel, pakte de hoogste prijs van groep 6. Mike in 't Holt (OBS de Linde) werd tweede en Jibbe Blanksma (Peter Petersenschool) werd derde.

In groep 5 was de eerste plaats natuurlijk voor Jelle van Kuiken. Oscar Hooiveld (Peter Petersenschool) werd tweede, Yvar Hazenberg werd derde.

De groepen 3 en 4 waren voor de prijzen samengevoegd omdat iedereen anders al zeker was van een beker. Op het laatste moment deed ook Bochra Fray nog mee. Zij zit nog maar in groep 2 en dacht dat ze niet mee zou mogen doen. Zij schaakt thuis al veel tegen haar broer en mocht daarom toch meespelen. Zij hield het de hele middag goed vol. Jakob Reenders (OBS de Linde) werd eerste, gevolgd door zijn zus(je) Esmeralda (Sint Nicolaasschool). Bram Nanninga (Brinkschool) werd derde.

Een aanmoedigingsprijs ging naar Bochra als allerjongste deelnemer. Enkele "niet clubschakers" die een blad met schaakopgaven goed hadden ingevuld mochten een prijsje uitzoeken.

Cnv0004

De stand in het scholenklassement was niet te voorspellen. Jelle van Kuiken bleek echter ook zijn school over de streep te hebben getrokken. De Sint Nicolaasschool (Jelle, Aart, Tycho van Kuiken en Esmeralda) had 40 punten binnengehaald en was eerste. De Peter Petersenschool (Hugo, Sam, Michiel van Dijk en Oscar) en CBS de Borg (Robert, Sander Schipper, Vincent van Aalten en Ruben Zwiers) eindigden gedeeld tweede. De Peter Petersenschool werd op weerstandspunten tweede.

De Sint Nicolaasschool en de Peter Petersenschool mogen op zaterdagmiddag 6 maart meedoen aan het Provinciale Kampioenschap van Groningen.