Deel met je vrienden:

Harense Schaakstellingen (26 & 27)

In de huis-aan-huiskrant Harense Toestanden wordt sinds maart van dit jaar een vervolg gemaakt van de Harense Schaakstellingen die voorheen in Ons Haren stonden. Dit zijn altijd spectaculaire fragmenten uit verleden en heden van partijen van leden van onze club.

Schaakstelling 27

Wit aan zet.
Soms zit de schoonheid van het schaakspel in de kansen die zich voordoen in het middenspel. Welke fraaie zet speelde de witspeler hier?

Lees meer...

# # (hashtag schaakmat) (II)


Wit aan zet: # in 3

Het is duidelijk dat het mat-teken (#) er eerder was dan de hashtag (#), het voorvoegsel dat wordt gebruikt om berichten eenvoudig te vinden op socialmediawebsites.

Met enige (on)regelmaat plaatsen we een #-opgave op de site. De oplossing van de vorige #-opdracht staat hieronder.

Lees meer...

Cursus schaken voor volwassenen van start

Vrijdagavond 19 september beginnen om 18.30 uur zeven deelnemers met hun eerste van acht schaaklessen.

Cursusgever Peter Bodewes behandelt alle facetten van het schaakspel: alle spelregels, spelfases, de voordelige ruil, het verdedigen tegen schaak, de dubbele aanval, de penning, het aftrekschaak, matzetten en nog veel meer.

Hoe beoordeel ik mijn stelling?

Dit is altijd de grote vraag tijdens een schaakpartij. Andreas Tasma brengt a.s. vrijdag wat licht in het duister.

Kom allemaal naar zijn training die vooraf gaat aan de bekercompetitie!!

Gedurfde dame-offers

Afgelopen vrijdag heeft Frans Hindriks een onderhoudende lezing gehouden: Gedurfde Dame-offers.

Aandachtig publiek bij de lezing van Frans 

Aansluitend werd de vierde ronde van de beker gespeeld. Kees Romijn greep de leiding van het klassement door twee (benauwde) overwinningen op Carla Graafland.

Herken je kansen

Het nieuwe jaar begon goed met een training van Jan Auke Hovius.

In het kader van het thema "Kansen herkennen in het middenspel, verbeter je tactische vaardigheden” liet hij ons een aantal interessante stellingen zien en oplossen.

Daarna werd een ronde voor de beker gespeeld, de uitslagen staan bij Stand beker vermeld.

Thomas draagt voor...

Thomas Wigmans geeft lezing

Vrijdag heeft Thomas Wigmans een lezing gegeven over een ingewikkeld eindspel met allerlei verrassingen die in de stelling verborgen zaten.

Daarna bonden slechts acht spelers de strijd aan met twee rapidpartijen. Wellicht dat Sint en Zwarte Piet hier debet aan waren. Het kan ook het slechte weer zijn geweest...

De volgende lezing (en bekerronde) is op vrijdag 3 januari 2014.

Tim Loos geeft ons Eindspel-bits

Tim Loos geeft lezing 

Vrijdag heeft Tim Loos de eerste training verzorgd van het nieuwe seizoen. Het onderwerp: "Eindspel-bits" (Wat je van het eindspel wilde weten, maar niet durfde te vragen).

Daarna bonden twaalf spelers de strijd aan met twee rapidpartijen tegen elkaar. Volle winst werd behaald door Kees Romijn, Harry Gielen, Vincent Wolters, Johan Mostertman en Tim Loos. Volgende ronde is op 6 december.

Start bekercompetitie en eerst training

Vrijdag 8 november start de bekercompetitie. Tim Loos verzorgt de eerste training.

Onderwerp van de training van Tim: "Eindspel-bits" (Wat je van het eindspel wilde weten, maar niet durfde te  vragen.)

Kom allemaal!

Benko

Vrijdagavond heeft Frans Hendriks een onderhoudende lezing gehouden over zijn ervaringen met het Benko gambiet. Er waren veel belangstellenden die aan het einde lovend spraken over hetgeen Frans hen had vertellen had. Daarna werd er weer om de beker gespeeld. De broers Conrad en Johan Mostertman leiden het klassement.
Link naar fotoalbum

Clubgenoten speelden tegen grootmeesters

KeesKees Romijn besprak afgelopen vrijdag vier simultaanpartijen. In het verre verleden speelde onze clubgenoot Dr. J.J. Boerma twee keer tegen GM Prof. dr. Max Euwe. Dit was in 1952 (Simultaan in "Ons Centrum") en in 1978 Simultaan (Gasunie-toernooi). Dat er in een simultaan nog wel eens een punt valt te behalen, bewees de tweede partij. Deze werd gewonnen door Boerma.

Lees meer...

Simultaan schaken tegen een grootmeester

A.s. vrijdag wordt de tweede ronde gespeeld van de interne bekercompetitie. Hieraan vooraf geeft Kees Romijn een training met de intrigerende titel "Simultaan schaken tegen een grootmeester".

 

Johan Mostertman op het toernooi van Barcelona

Johan voor het demonstratiebord

Op de avond van de eerste ronde van de bekercompetitie vertelde Johan over zijn ervaringen op het toernooi van Barcelona, afgelopen zomervakantie. Hij speelde er 10 partijen tegen voornamelijk Spanjaarden met zeer mooie namen. Alle tegenstanders hadden een hogere rating dan hijzelf.

Lees meer...

Schaaktraining senioren

Ook dit seizoen is er weer de moglijkheid schaaktraining te volgen. Er komt een training voor spelers met een rating tot ongeveer 1700 en een training voor spelers met een hogere rating. De training tot 1700 wordt net als afgelopen jaren gegeven door Peter Bodewes.

Lees meer...