Deel met je vrienden:

Niet heel veel later nadat ik rond half drie onze speelzaal in het Nescio Hotel betreed, tekenen Mario en tegenstander Henk van Putten de vrede. Mario mag hier niet ontevreden over zijn, want op het oog staat hij in de slotstelling iets minder.

Niet lang daarna krijgt debutant Tijmen een remiseaanbod van Peter Bodewes. De partij is, na het gebruikelijke snelle spel van Tijmen, in een gelijke eindspelstelling beland en na overleg met teamleider Andreas besluit Tijmen het aanbod aan te nemen.

Terwijl aan de ene kant van de benedenzaal van het Denksportcentrum Haren & Oostermoer 1 knap koploper Spassky's aan de zegekar bond, speelde Haren & Oostermoer 2 aan de andere kant zijn vierderondewedstrijd in de 5e klasse A tegen Groninger Combinatie 5.

De wedstrijd begon voortvarend voor ons met een overwinning (partij naspelen) van Majid op Wim Krijnen:

We schrijven het schaakseizoen 1997/1998. Haren I komt uit in de KNSB-klasse 2A, waaruit het met 5 matchpunten degradeert. Ook Haren II speelt landelijk: in klasse 3B. Door een 5½-2½-overwinning in de voorlaatste ronde tegen WSG uit Winterswijk heeft het team zich nagenoeg veiliggespeeld.

In de Harener Toorn van juli 1998 staat het volgende verslag van Bob Romijn van de laatsterondewedstrijd in Nijmegen:

Hardenberg - Haren II

Met een beetje spanning in de benen gingen wij op weg naar Nijmegen voor de laatste (én gezamenlijke) ronde van dit seizoen. Om half tien stond een bus voor het station in Groningen gereed om met zes teams op pad te gaan. Voor haast alle teams stonden er veel belangen op het spel. Van de drie Unitas-teams kon Unitas I kampioen worden en Unitas II promoveren. SISSA moest van Amersfoort winnen om de kampioensvlag te kunnen hijsen. Ons 1e team zou bij verlies tegen Amstelveen en winst van Apeldoorn tegen VHS de klos zijn. Gelukkig was ons 2e haast veilig. Alleen bij winst van Drienerlo en WSG zouden zij degraderen.

Afgelopen zaterdag werd de laatste ronde van de NOSBO competitie gespeeld in Zuidlaren. Gezamelijk, d.w.z. Promotieklasse, 1e Klasse A en 1e Klasse B. Voor ons team Haren & Oostermoer 2 stond er weinig op het spel. Aangezien de tenniscompetitie in volle gang is, moesten we twee spelers missen, Tomas Hiemstra en Carla Graafland. Gelukkig waren er (goede) invallers. Het werd uiteindelijk een ruime 6½-1½ overwinning op Hoogeveen 2. Wel opmerkelijk, want de gemiddelde rating van beide teams ontliep elkaar niet veel 1614 vs 1594.

Middelstum uit, altijd lastig... Gelukkig was net de zomertijd ingegaan. Nu kwamen we voor de verandering eens met daglicht op de mooie Borg Ewsum aan.

Zoals wellicht bekend laat de verlichting in delen van de speelzaal te wensen over. Bijna had ik Hans de Graaf die ik het donkere deel zat, toegefluisterd: "Goed dat jouw stukken wit zijn, die kan je nog zien. Let op die andere zijn moeilijk te zien, die zijn zwart..."
In een gezellige atmosfeer begonnen we aan een mooie wedstrijd...

Even bij Loek kijken…
Even bij Loek kijken…

De teams aan de start
De teams aan de start

Naar de match van het eerste team van Haren & Oostermoer tegen de koploper in de promotieklasse, Groninger Combinatie 4, werd reikhalzend uitgekeken. In de weken ervoor circuleerden e-mails met beschouwingen over de mogelijke tegenstanders en opstellingen. Nou, de verwachtingen werden niet beschaamd. Het werd een uitermate spannende wedstrijd die eindigde in een 4½-3½ overwinning voor de onzen.


...doorschrijven. Denk maar aan hoe Harry de Groot met zwart in een Pirc een pion wint. Maar dan ziet hoe alle witte stukken van Geert ten Hietbrink op hem afkomen en een dubbele aanval een eind aan alles maakt.

Je moet doorschrijven. Denk maar aan de partij van Majid Hashemy tegen Wim Fokkens. Hoe daar alles wordt dichtgeschoven als in een dampartij. Dat Majid zijn sterke paard afruilt tegen een hopeloze loper, maar dat het dan ook gewoon remise wordt.

De partij begint eigenlijk al voor de eerste zet, door vertraging begon de helft van ons team met twintig minuten minder op de klok. Er kan alleen maar gespeculeerd worden over hoe het anders had kunnen lopen met normale bedenktijd. Dat geeft alleen maar aanleiding tot zweverige psychologische speculaties waarmee voetbalkenners in analyseprogramma's goede sier maken. Het leidt in het beste geval tot goede boulevardjournalistiek, met nog altijd één nadeel: dat ik boulevardjournalistiek niet zo'n verheffende bezigheid vind. :-)

Ik besloot in ieder geval om intuïtiever te spelen dan gebruikelijk. Het pakt goed uit, maar had ook anders kunnen lopen. Belangrijker is dat ik niet zenuwachtig was.

 

Hier een analyse van mijn strakke winstpartij aan bord 2. Ik speelde voor mijn doen snel: toen mijn tegenstander op zet 28 opgaf, had ik nog 35 minuten op de klok, Broertjes nog een kwartier. Ik vond het ook mooi om namens Maarten (die hier aanwezig was als toeschouwer) revanche te nemen op Broertjes na het debacle van vorig seizoen in Coevorden.

Deze partij beschouw ik, ondanks een gemiste kans in de opening, als een van de beste die ik in de afgelopen paar jaar gespeeld heb.In de viertallencompetitie speelde Haren op 10 februari tegen een heus SISSA-damesteam, de SISSA sisters!

Er waren drie goede redenen om de wedstrijd met vertrouwen tegemoet te zien: 1. Zij zijn vrouwen en wij mannen en, zoals good old Donner meer dan overtuigend heeft beargumenteerd, kunnen vrouwen niet schaken. 2. Wij staan bovenaan en zij onderaan in de competitie. 3. Het ratingverschil is enorm. Bart heeft 356 ratingpunten meer dan zijn tegenstandster. Andreas heeft 77 ratingpunten meer dan zijn tegenstandster. Ondergetekende heeft 265 punten meer dan zijn tegenstandster. Majid heeft 256 punten meer dan zijn tegenstandster. Een makkie dus…

Teamleider Andreas moest voor de 4-tallenwedstrijd 3 invallers regelen, maar die werden in de personen van Anne Taeke Meijer, Maarten Roorda en Edwin Zuiderweg gelukkig gevonden. Aan de eerste 3 borden waren de ratingverschillen groot in ons voordeel en dat leidde aan bord 1 (Edwin) en bord 2 (Andreas) tot partijen die al snel beslist werden.

Mijn tegenstander vergiste zich in de theorie en gaf daardoor op zet 5 pardoes een stuk weg. Daarna ging de winstvoering een beetje stroef, maar uiteindelijk kreeg ik de vis op het droge.

De inhaalwedstrijd van H&O 2 - Scepu uit de eerste ronde van klasse 1A was door omstandigheden uitgesteld. In de nasleep van de afgelasting was het lastig gebleken een datum en een locatie te vinden. Na enkele organisatorische problemen was het op 6 januari 2017 eindelijk zover. Speellocatie werd het gebouw van Torion aan Kerklaan 5 te Haren, daar onze huidige speellocatie gesloten was. Gewoonlijk kan bij dit soort wedstrijden een beroep worden gedaan op een wedstrijdleider die op hetzelfde moment intern speelt. Deze optie was niet voorhanden. Daarom besloot ik als wedstrijdleider de wedstrijd bij te wonen.Glimmen, 2-12-2016

Terwijl ik dit typ vraag ik me af of ik de strijd ga winnen met Schaakjan alias de schaakreporter om de strijd wie als eerst de laatste hand legt aan het wedstrijdverslag. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat hij deze vaak in de nachtelijke uren produceert, maar toen ik net keek zag ik nog niks gepubliceerd, dus hoop ik hem te snel af te zijn.

Lees verder:
H&O 1 sluit 2016 af met minimale overwinning op ESG

Beide teams door het oog van de naald

 

Afgelopen vrijdag stond de laatste competitiewedstrijd van Haren & Oostermoer 2 tegen SISSA 4 op het programma.

Voorafgaand aan de slotronde bestonden nog enige zorgen gezien de stand onderin in klasse 1A:
5.Assen 3              5 25
6.Haren & Oostermoer 2 5 22
7.ScepU                4 19½
8.Staunton 4           0 10  D

Maar omdat Assen 3 afgelopen woensdag in een onderling duel ScepU al had verslagen, stond ScepU als degradant vast en konden wij vrijuit spelen.

Met bovenstaande woorden introduceerde Peter Weites zijn meespelen als invaller maandagavond in de wedstrijd van Haren & Oostermoer 2 in de 1e klasse A tegen de Delfzijl Appingedam Combinatie. Hij werd speciaal ingevlogen vanuit Zuidlaren en mocht het bal meteen openen! Binnen een half uur spelen had hij een oppermachtig loperpaar en twee pionnen buitgemaakt, genoeg voor tegenstander Elle de Vries om af te zien van verder spelen.

En zo kon Peter rustig rondlopen, fotootjes maken en de nog bezig zijnde partijen bekijken.

Afgelopen vrijdag toog het viertal Kees, Bart, Emiel & Majid naar De Hunzeborgh in de stad voor de wedstrijd tegen De Paardensprong.

De Paardensprong is van oorsprong een jeugdclub die tien jaar geleden is opgericht. De viertallen van de club bestaan uit ouders, jeugdtrainers en natuurlijk (de wat oudere en meest talentvolle) jeugdspelers.

Ik was erbij en zag het gebeuren. In een van de bovenkamers van Villa Langeheerd stond een enorme tafel waarop vier schakers hun zetten uitvoerden alsof ze zetten deden die invloed hadden op het wereldse gebeuren.
Harry pakte met duim en wijsvinger het pionnetje op h2 vast en wilde het maar één veldje opschuiven naar h3. Maar het ging stroef, het schaakbord bewoog en vanaf dat moment was alles op de wereld anders...

In ieder geval moet iedere aanwezige in de villa onbewust iets hebben gevoeld.

De Spassky's vormen sinds 1986 een vriendenteam dat sinds 2007 KNSB speelt. In het huidige team een aantal bekende gezichten, zoals: Evert Janse, Henk van Putten, Jan Postma, Peter Bodewes en Roelof Kroon.
Hun naamgever keek afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen ons middels een fotolijst meestal goedkeurend toe.

Uw verslaggever arriveert, na eerst de sfeer te hebben geproefd bij de Postillion Haren Challenger, om ongeveer 16.00 uur in het Jannes van der Wal Denksportcentrum.

Al vrij vlot in de wedstrijd Haren & Oostermoer 2 tegen Staunton 4 stond er gisteravond een 4-0 tussenstand op de borden. 

Vincent Richtering Blenken Raaijen versloeg knap collega-jeugdspeler Oscar Hoppen, die een onnauwkeurigheid beging in het Italiaans. Teamleider Majid Hashemy volgde zijn goede voorbeeld door na een pionoffer ook snel toe te slaan tegen Igor Damming. Emiel van der Feen ving een al te enthousiast stukoffer van Jan van Reijendam op een kon ook een punt laten bijschrijven. Op bord 4 stond nog eerder op de avond deze eindstelling op het bord: