Deel met je vrienden:

Teams van onze schaakvereniging komen uit in diverse competities van de NOSBO. 

14 december. We gingen schaken in Onna. Dat schreef Carla tenminste. Ik  nam aan dat de plaatsnaam een product was van onvermoede dyslexie van onze chauffeur en teamleider.  Het zou wel Ommen moeten zijn. Van Morra had ik ook wel eens gehoord.

Add a comment


Deze zaterdag was zaal 4 van het Nescio Hotel nagenoeg vol met schakers in verband met drie KNSB-wedstrijden van Haren & Oostermoer 1, 2 & 3.

Door allerlei omstandigheden was het niet gelukt om alle teams vol te krijgen, maar degenen die er waren zetten hun beste beentje voor.

Add a comment

Hoe kun je verliezen en tegelijk winst boeken? Dat zit zo.
We zijn ons derde KNSB-team gestart om talentvolle jeugdspelers de kans te geven zich te ontwikkelen en datzelfde geldt ook voor Wilbert die voor het laatst in zijn lagereschooltijd heeft geschaakt. Het regelmatig spelen van serieuze partijen moet winst op de langere termijn opleveren.

De eerste ronde in klasse 6A bracht ons zaterdag naar Winterswijk. Dat klinkt als ver en ver weg, maar in de praktijk viel dat reuze mee en de ontvangst in het Zonnebrinkcentrum was allerhartelijkst.

Add a comment

Met ingang van het seizoen 2018-2019 is de competitie-opzet geheel veranderd. De KNSB competitie heeft er een aantal klassen bij gekregen zodat schakers zelf kunnen kiezen of ze in het weekend in de KNSB competitie willen meedoen, of doordeweeks met de NOSBO, of zelfs beiden(!) 

Hieronder zie je de 5 teams van dit seizoen met daarbij een link naar de uitslagen en standen. Hoewel de namen misschien anders doen vermoeden zijn de KNSB en NOSBO teams verschillend van samenstelling. Dit jaar hebben we geen KNSB-beker team.

Voor de KNSB competitie:

Haren & Oostermoer 1 - KNSB klasse 3A
Haren & Oostermoer 2 - KNSB klasse 5A
Haren & Oostermoer 3 - KNSB klasse 6A

Voor de NOSBO competitie:

Haren & Oostermoer 1 - NOSBO klasse 1A
Haren & Oostermoer 2 - NOSBO klasse 1B

 

 

Add a comment

Niet heel veel later nadat ik rond half drie onze speelzaal in het Nescio Hotel betreed, tekenen Mario en tegenstander Henk van Putten de vrede. Mario mag hier niet ontevreden over zijn, want op het oog staat hij in de slotstelling iets minder.

Niet lang daarna krijgt debutant Tijmen een remiseaanbod van Peter Bodewes. De partij is, na het gebruikelijke snelle spel van Tijmen, in een gelijke eindspelstelling beland en na overleg met teamleider Andreas besluit Tijmen het aanbod aan te nemen.

Add a comment

Terwijl aan de ene kant van de benedenzaal van het Denksportcentrum Haren & Oostermoer 1 knap koploper Spassky's aan de zegekar bond, speelde Haren & Oostermoer 2 aan de andere kant zijn vierderondewedstrijd in de 5e klasse A tegen Groninger Combinatie 5.

De wedstrijd begon voortvarend voor ons met een overwinning (partij naspelen) van Majid op Wim Krijnen:

Add a comment

Met ingang van het seizoen 2018-2019 is de competitie-opzet geheel veranderd. De KNSB competitie heeft er een aantal klassen bij gekregen zodat schakers zelf kunnen kiezen of ze in het weekend in de KNSB competitie willen meedoen, of doordeweeks met de NOSBO, of zelfs beiden(!) 

Hieronder zie je de 5 teams van dit seizoen met daarbij een link naar de uitslagen en standen. Hoewel de namen misschien anders doen vermoeden zijn de KNSB en NOSBO teams verschillend van samenstelling.

Voor de KNSB competitie:

Haren & Oostermoer 1 - KNSB klasse 3A
Haren & Oostermoer 2 - KNSB klasse 5A

Voor de KNSB Beker:

Haren & Oostermoer - Poule A

Voor de NOSBO competitie:

Haren & Oostermoer 1 - NOSBO klasse 1A
Haren & Oostermoer 2 - NOSBO klasse 1B

 

 

Add a comment

Hoewel we vol goede moed de zesde editie van de Postillion Haren Challenger op de rails hadden gezet, moeten we het toernooi afgelasten.

Er hebben zich te weinig spelers aangemeld. Deelname aan de nieuwe klassen van de KNSB was te aantrekkelijk voor een flink aantal "vaste" deelnemers.

Het bestuur gaat zich beraden of er voor volgend seizoen misschien een andere opzet kan worden gekozen. Helaas, maar 

Postillion Haren Challenger gaat NIET door

 

 

Add a comment

We schrijven het schaakseizoen 1997/1998. Haren I komt uit in de KNSB-klasse 2A, waaruit het met 5 matchpunten degradeert. Ook Haren II speelt landelijk: in klasse 3B. Door een 5½-2½-overwinning in de voorlaatste ronde tegen WSG uit Winterswijk heeft het team zich nagenoeg veiliggespeeld.

In de Harener Toorn van juli 1998 staat het volgende verslag van Bob Romijn van de laatsterondewedstrijd in Nijmegen:

Hardenberg - Haren II

Met een beetje spanning in de benen gingen wij op weg naar Nijmegen voor de laatste (én gezamenlijke) ronde van dit seizoen. Om half tien stond een bus voor het station in Groningen gereed om met zes teams op pad te gaan. Voor haast alle teams stonden er veel belangen op het spel. Van de drie Unitas-teams kon Unitas I kampioen worden en Unitas II promoveren. SISSA moest van Amersfoort winnen om de kampioensvlag te kunnen hijsen. Ons 1e team zou bij verlies tegen Amstelveen en winst van Apeldoorn tegen VHS de klos zijn. Gelukkig was ons 2e haast veilig. Alleen bij winst van Drienerlo en WSG zouden zij degraderen.

Add a comment

Afgelopen zaterdag werd de laatste ronde van de NOSBO competitie gespeeld in Zuidlaren. Gezamelijk, d.w.z. Promotieklasse, 1e Klasse A en 1e Klasse B. Voor ons team Haren & Oostermoer 2 stond er weinig op het spel. Aangezien de tenniscompetitie in volle gang is, moesten we twee spelers missen, Tomas Hiemstra en Carla Graafland. Gelukkig waren er (goede) invallers. Het werd uiteindelijk een ruime 6½-1½ overwinning op Hoogeveen 2. Wel opmerkelijk, want de gemiddelde rating van beide teams ontliep elkaar niet veel 1614 vs 1594.

Add a comment

Leandro Slagboom

De 11-jarige (!) Leandro Slagboom uit Leeuwarden werd vanmiddag de eerste deelnemer van de Postillion Haren Challenger die erin slaagde zowel de NOSBO-jeugdbeker, als ook de algemene titel in de wacht te slepen. Tijmen Hofstra behaalde net als Leandro 6 punten uit 7 partijen. Leandro had echter sterkere tegenstanders gehad. 

Add a comment

Jan Torensma (l) tegen Majid Hashemy

In de stand voor het ingaan van de zesde ronde, stonden elf spelers op een punt of minder van de koploper. Het beloofde heel spannend te worden. Echter in de partijen aan bord 1 en 2, gaf een van de spelers al zeer snel een stuk weg. Beiden speelden weliswaar door, maar er viel geen eer aan te behalen. Majid Hashemy verloor snel van Jan Torensma en Tristan van der Schaaf ging ten onder tegen Tijmen Hofstra.

Daarentegen was de partij tussen Marrit Adema en Leandro Slagboom ging op het scherpst van de snede. Marrit kreeg het betere van het spel, maar toen er toegeslagen moest worden ging het mis. Zo schaarde Leandro zich bij de kopgroep samen met Tijmen Hofstra en Jan Torensma.

Add a comment

Middelstum uit, altijd lastig... Gelukkig was net de zomertijd ingegaan. Nu kwamen we voor de verandering eens met daglicht op de mooie Borg Ewsum aan.

Zoals wellicht bekend laat de verlichting in delen van de speelzaal te wensen over. Bijna had ik Hans de Graaf die ik het donkere deel zat, toegefluisterd: "Goed dat jouw stukken wit zijn, die kan je nog zien. Let op die andere zijn moeilijk te zien, die zijn zwart..."
In een gezellige atmosfeer begonnen we aan een mooie wedstrijd...

Even bij Loek kijken…
Even bij Loek kijken…

Add a comment

De teams aan de start
De teams aan de start

Naar de match van het eerste team van Haren & Oostermoer tegen de koploper in de promotieklasse, Groninger Combinatie 4, werd reikhalzend uitgekeken. In de weken ervoor circuleerden e-mails met beschouwingen over de mogelijke tegenstanders en opstellingen. Nou, de verwachtingen werden niet beschaamd. Het werd een uitermate spannende wedstrijd die eindigde in een 4½-3½ overwinning voor de onzen.

Add a comment

Tijmen feliciteerd Majid

Dat was de grote vraag tijdens deze ronde. Tijmen stond aan de leiding met 4 uit 4! In de vijfde ronde van de Postillion Haren Challenger was zijn tegenstander Majid Hashemy. Voor de partij was Majid overtuigd van zijn kansen. Maar zou hij deze ook waar kunnen maken. Het werd een spannende partij met spel geheel in de lijn van Tijmen. Snel spelen, opportunistische keuzes, kortom wat je kon verwachten. Maar dit brak Tijmen toch op. Hij kreeg in feite een kansrijke stelling, maar vergooide deze door te haastige zetten. 

Klik hier om de partij na te spelen

Add a comment


...doorschrijven. Denk maar aan hoe Harry de Groot met zwart in een Pirc een pion wint. Maar dan ziet hoe alle witte stukken van Geert ten Hietbrink op hem afkomen en een dubbele aanval een eind aan alles maakt.

Je moet doorschrijven. Denk maar aan de partij van Majid Hashemy tegen Wim Fokkens. Hoe daar alles wordt dichtgeschoven als in een dampartij. Dat Majid zijn sterke paard afruilt tegen een hopeloze loper, maar dat het dan ook gewoon remise wordt.

Add a comment

Het had wel iets hemels, de bekerwedstrijd gisteravond in Ter Apel. Door Harry de Groot bekwaam erheen gereden betraden we de speelzaal: een atelier, d.w.z. de schuur van een woning. De aanwezige schakers keken verbaasd op, totdat een van hen zei dat we aan de overkant werden verwacht: in een soort dorpshuis. Daar binnengekomen gaven alle aanwezigen ons een hand ter verwelkoming.

Add a comment

20171104-130448-6239

In de eerste ronde van een Zwitsers toernooi is het hoge elo tegen lage elo. In de tweede ronde is het wat minder, maar vaak zijn hier de elo-verschillen ook nog aanzienlijk. Toch viel dit aan het verloop van de partijen niet te zien. Erger nog, in een aantal partijen stond eerst de ene partij op winst en later de andere. Ik noem dit jojo-partijen. Johan Zwanepol noemt het wipwap-partijen.

Add a comment

De partij begint eigenlijk al voor de eerste zet, door vertraging begon de helft van ons team met twintig minuten minder op de klok. Er kan alleen maar gespeculeerd worden over hoe het anders had kunnen lopen met normale bedenktijd. Dat geeft alleen maar aanleiding tot zweverige psychologische speculaties waarmee voetbalkenners in analyseprogramma's goede sier maken. Het leidt in het beste geval tot goede boulevardjournalistiek, met nog altijd één nadeel: dat ik boulevardjournalistiek niet zo'n verheffende bezigheid vind. :-)

Ik besloot in ieder geval om intuïtiever te spelen dan gebruikelijk. Het pakt goed uit, maar had ook anders kunnen lopen. Belangrijker is dat ik niet zenuwachtig was.

Add a comment

Jong tegen Oud

 Jong tegen oud: Eva Molanus (11 jaar) tegen Henk Seijen (84 jaar)

In de eerste ronde van de Postillion Haren Challenger hebben een aantal jonge schakers hun oudere tegenstanders flink aan het denken gezet.
In een aantal gevallen kwamen regelrechte verrassingen op het bord.
Zo won Leandro Slagboom van voormalig winnaar van dit toernooi, Stef van Kesteren.
Vincent Richtering Blenken Raaijen dwong een remise af tegen de winnaar van vorig jaar, Ruurd Kunnen.

Add a comment

Subcategorieën

De Haren Challenger startte in het verleden als Super Cup en later als de Jannes Bokaal. Het is een jaarlijks toernooi gestart door wijlen Bob Romijn. Het doel is de jonge garde van schaakclub Haren tegenstanders van formaat te geven. Het toernooi telt 7 ronden die in principe gespeeld worden op de KNSB-zaterdagen over het gehele seizoen. Er wordt gespeeld in een groep. Het toernooi mag zich verheugen in een brede belangstelling. Vele spelers zien we elk jaar weer terug. Na het overlijden van Bob, heeft Bart Romijn de organisatie overgenomen.
Thans is de organisatie in handen van Harry Gielen. Alle informatie, waaronder de eindstand van de editie 2016/17, over het toernooi is te vinden op de toernooisite: Postillion Haren Challenger.