Deel met je vrienden:Redelijk vroeg in de ochtend vertrokken Loek en ik richting Leeuwarden om mee te doen: "Gezellig een dagje schaken als mannen onder elkaar" (Janneke had een verjaardagsfeestje). Het toernooi vond plaats in de Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum. We werden dan ook in het Fries toegesproken: "Treppe uop eg links" (of zoiets). Ach, "nait soezen", het was een uitstekende organisatie. Er was een gezellige sfeer tussen de rondes door met gesprekken over wel of niet gekleurde pieten met 'Wolfman' en gesprekken over westerns met Lukas Kosse en Michiel Meeuwsen.

Mijn eerste tegenstander kwam niet opdagen en omdat ik het toch niet kan laten (!), heb ik de eerste partij van Loek (659) tegen Johan Dijkstra (1562) gevolgd. Loek speelde sterk, stond in het middenspel duidelijk beter (pion voor), maar onderschatte het plannetje van zijn tegenstander die zijn vrijpion probeerde te laten promoveren. En aldus geschiedde, jammer. De altijd sportieve Bellingwoldener Fries liet Loek weten dat hij over een jaar niet meer van hem zal winnen. De volgende tegenstander was Daan Veldhuizen (1500). Weer moest Loek met zwart aan de bak en verdedigde zich kranig. Zijn tegenstander deed een onregelmatige zet maar Loek claimde niet, uiteindelijk remise. Tegen Johan van de Berg (1503) kon Loek met wit lekker aanvallen: 1-0, goed gedaan! Van Kees Verstraten (1595) verloor hij door een onregelmatige zet, jammer.

Na de pauze versloeg hij Leo van Maanen (1546) en verloor van Henk van Wilgenburg. Tegen Milovan Velkjovic (1441) liep hij achter de feiten aan en speelde op pat. Dat stond Loek ook, maar hij zette toch zijn koning en dus op een 'onreglementair' veld. Eerlijkheidshalve moet vermeld worden dat zijn tegenstander al twee keer een echte onreglementaire zet van Loek door de vingers had gezien. Hij claimde - officieel gezien onterecht - de winst: Loek ging akkoord... In de laatste partij tegen Pieter Ploeger (1582) zag Loek het niet meer: ongeveer 300 minuten geconcentreerd schaken op zo'n dag is toch wel zwaar voor een amper 8-jarige. Hij werd door een dame-loper-batterij matgezet, iets wat hem de laatste tijd eigenlijk niet meer overkomen is.
Al met al 2½ punt uit 8 partijen bij elkaar gesprokkeld tegen deze gelouterde schakers: knap gedaan, Loek!Mijn toernooi verliep buiten verwachting en via de rating prijs kreeg ik mijn inschrijfgeld terug. Ik versloeg de op papier betere spelers René Wolfslag en Joop Claus en ben trots op mijn remise tegen Gerbert Leeftink (jeugdspeler uit Assen). Volgens mij zijn de jeugdspelers bij rapidschaak in het voordeel, zie ook de uitslagen. Wellicht zijn schaakvaders dan ook licht in het voordeel? Maar het belangrijkste: Loek en ik vonden het een leuke dag en het smaakt naar meer.

(Foto's: Eelke Heidinga, toernooiwebsite)