Het was alvast een mooie lentedag op 29 maart. Veel mensen kiezen op zo'n dag voor wat anders, maar de echte jeugdschaker gaat naar het Wessel Gansfort College. Hier vond niet alleen het grootste, maar wat mij betreft ook het best georganiseerde jeugdtoernooi van noord Nederland plaats. In tegenstelling tot vorig jaar konden alle schakers als jonge veulens naar buiten. Er waren veel prijzen te verdienen en ook werden leuke prijzen verloot.

Na het startschot van Ronald van Nimwegen, de spil van de organisatie, begon iedereen in de ochtend al met de eerste partij. Joris (1141) speelde in de topgroep (de 20 schakers met de hoogste rating) en trad aan tegen Leonard in 't Veen (1336). Hij verloor deze partij maar won wel de volgende partij van Alec Sealy. Hij scoorde uiteindelijk 2½ uit 6 en maakt weer een sprongetje op de ratinglijst.

(Joris in de laatste ronde geconcentreerd tegen Raymon Oord, hij zou de partij knap remise houden)

In totaal deden nog 118 kinderen mee in de open groep, waaronder clubschakers en niet-clubschakers. Er werd 8 ronden Zwitsers gespeeld. Alle nieuwkomers in het officiële circuit kregen een rating van 100. Toch waren die nieuwkomers al goede ervaren schakers en moet je dus in dit val met 8 ronden Zwitsers ook een beetje geluk hebben wie je treft.

Tim won in de eerste ronde van Felena Hillenkamp, scoorde daarna nog 4 punten en werd vierde in de categorie C (t/m 14 jaar). Heel knap. "Het was een leuk toernooi, ik speel nog wat te afwisselend".

(Tim, Jesper en Einar even aan het ontspannen tussendoor)

Lukas scoorde 6 uit 8. Won de eerste partij van Nick Oorburg. Hij trof slechts één sterke tegenstander, Thijmen Nawijn, van wie hij dan ook verloor. "Ik had dit toernooi niet willen missen".

Loek speelde de eerste partij tegen Jan de Rooy en won deze gemakkelijk. Daarna trof hij geen gemakkelijke tegenstanders. Hij stond gewonnen tegen de latere winnaar Ingmar van der Schuur maar miste in zijn aanval een cruciale zet van (nog) een helper (zie Stappenmethode), waarna het helaas spoedig fout afliep. Tegen Brian Elsinga gaf hij zijn dame weg: "Ik gaf niet mijn dame weg, maar zag zijn vork niet" (altijd oppassen op een paardensprongtoernooi dus...). Een hele sterke Siciliaan tegen Joep Scheerhorn maakte alles weer goed! Loek won de eerste prijs in de G-categorie (t/m 8 jaar).

Jesper scoorde 5 uit 8. Hij won knap van Tim (de Harense clash). En ook hij liet de latere winnaar zweten achter zijn bord. Helaas speelde Jesper iets minder tegen twee zwakke tegenstanders. "Ik vond het een leuk toernooi en heb hier weer wat van geleerd".

(Timo en Lukas beiden met zwart startklaar voor hun partij, de zon werpt z'n schaduw achter de schaakstukken)

Ook Timo scoorde 5 uit 8. Hij kon helaas geen potten breken tegen de sterkere spelers. "Ik moet meer letten op de zetten van de tegenstander zodat ik het vervolg niet over het hoofd zie". Heel goed Timo, dit inzicht is het begin van het echte schaken: dus op dit toernooi met een sprong vooruit!

Einar haalde 3 punten. Hij won knap van de veel oudere en sterke Remco Reinders! Hij werd vierde in de categorie G en won daarmee een beker! "Ik vond het leuk". Dat is en blijft het belangrijkste, hoor.

Toevoeging Kees: Ook Fabian, die het zo goed deed op het scholenkampioenschap van Haren, deed mee als lid van SC Haren. Als debuterend speler in de E-categorie deed hij het lang niet gek: 4 punten! We hopen hem nog vaker terug te zien op de jeugdvrijdagavond.

Om 6 uur in de avond ging iedereen, uitgeschaakt en uitgesprongen, weer terug naar de stal! Dank aan Ronald van Nimwegen en zijn organisatie.

(Foto's: Marcel Spanjer)