Janneke gedeeld eerste bij de meisjes tot en met 10 jaar bij Open Nederlands Jeugd Kampioenschap

Maandag 2 augustus zijn we afgereisd naar Borne, waar het spektakel plaatsvond. We verbleven die week in een mooie accommodatie, Twentekiek, in een evenzo zo mooie omgeving. Jammer dat we de hele week schaakverplichtingen hadden, want het is daar de moeite waard om te fietsen en te wandelen. Voor Floor (H) en Loek (F) bestond de mogelijkheid om aan twee toernooien mee te doen. Hun toernooi begon op maandag en eindigde na 9 partijen (!) op woensdag met 25 minuten bedenktijd per persoon en 10 seconden per zet vanaf zet 1. Daarna konden ze nog meedoen aan een gecombineerd Toernooi FGH vanaf donderdag tot en met zaterdag (11 partijen!). Loek ging dus in totaal 20 partijen spelen en Floor 9.

Janneke kwam in groep E uit. Hier werden in totaal 13 partijen gespeeld met 40 minuten bedenktijd per persoon en 30 seconden per zet vanaf zet 1. We waren verder erg druk want Janneke stond tussen de partijen door in de 'winkel' van Jozias Hillenkamp van Raindropchess en ik werd gecharterd als verslaggever van groep D.

Voetbaltoernooi: Het ONJK zou het ONJK niet zijn, als er niet ook nog andere dingen buiten schaken gedaan worden. We deden mee aan het voetbaltoernooi op de woensdagmiddag. Het jonge team Allakoelakoelaballa bestaande uit Yichen Han, Lennart Molanus, Florian Molanus, Eva Molanus, Floor van der Hagen, Janneke van der Hagen, Loek van der Hagen en Martijn Kooistra won met overmacht de Fairplay-prijs!

En dan nu het toernooi zelf.

Floor: Floor speelde alle partijen netjes uit. “Ze kunnen niet eens goed Nederlands,” nadat ik toch enigszins verbaasd vroeg of het echt waar was: zij won inderdaad van de Franstalige Dana Faybish (160). En alsof het nog niet genoeg was won ze ook nog van Jibbe Allaart (100), de jongste telg van de Allaart-schaakfamilie. Ze eindigde uiteindelijk als 30e met een W-We van +0.22! De twee eerste overwinningen in een officieel internationaal toernooi, Floor! Goed gedaan.

Loek: Loek werd vijfde in de F-groep in het eerste toernooi voor hem. Hij was zelf niet tevreden. Tegen Romayn Brandsma (538) en Alla Kastanieda (1007, de dochter van de grootmeester Kastanieda), die beiden gedeeld eerste werden, stond hij compleet gewonnen en had hij niet van hoeven te verliezen. “Tegen Nathan Kudlicka (522, een hele goede voetballer, zo bleek later) heb ik het echt verpest.”

De F-, G- en H-groep werden samengevoegd in het tweede toernooi. Je zou denken een prooi voor de F-jes maar niets was minder waar. Dit was een veel zwaarder toernooi. Loek moest het nu opnemen tegen toppers als de bijna 7-jarige Jin Win Bao (1442 en wereldkampioen), de Duitser Karl Boehm (800, geen familie van), Amelia Jonkman (dochter van GM Harmen Jonkman, Nederlands meisjeskampioen G), Yichen Han (1390 en Nederlands kampioen G), Wendy Huang (678 en Nederlands kampioen H) en Stella Honkoop (Nederlands meisjeskampioen F).

In de eerste partij moest hij tegen Wing Sung Kwong (500). Hij stond zeker goed met zwart maar zijn tegenstander bood remise aan (terwijl hij nota bene nog een zet moest doen) en Loek nam het aan: “Het is een Chinees, dus remise is best goed..." Daarna won hij zeer gemakkelijk van Nathan Kudlicka (522), van wie hij bij het eerste toernooi nog verloor. De derde partij ging tegen de goede speelster Eline Roebers (850): een Morra-gambiet, niet heel sterk door haar gespeeld. Zo kwam Loek gewoon een pion voor en won later een kwaliteit, 1-0.
Hierna moest hij tegen angstgegner Stella Honkoop (910). Een Franse partij: goed gespeeld door Loek met wit, er volgde promotie van een pion, 1-0. Tegen Karl Boehm (800) kwam hij met zwart een stuk voor! Nu kan hij normaal gesproken dit soort partijen dan degelijk uitspelen. Maar hoe kan het ook anders, hij koos voor de mooie aanval. Karl had inderdaad steeds maar één tegenzet, die hij dan ook speelde. Maar Karl kwam steeds beter te staan en zo kon hij 'per ongeluk' zijn toren op de onderste rij plaatsen bij Loek. Meteen mat dreiging waar loek niks meer tegen kon doen (helaas was dit wel de zet waar hij langer na begon te denken, jammer), 1-0. De volgende partij tegen Lars Rutjens (549) had Loek het erg gemakkelijk, 1-0.
Nu volgde Yichen Han (1390): Loek kreeg in deze partij met zwart alweer een Morra-gambiet. Ze gingen als een sneltrein allebei zo van: "Jij bent goed, ik ook en ik kan nog sneller." Ze hadden elkaar tijdens het voetbaltoernooi leren kennen namelijk.

Wit: Yichen Han (1390)
Zwart: Loek van der Hagen (877)
Stelling na 11. e5xd6

Helaas vanaf zet 11 de verkeerde keuze 11... Pe8xd6?: 11...Le7xd6 had nog kans geboden, de klok van Loek stond toen op 25.43 (!), jammer.

Partij nummer 8 van dit toernooi tegen Rufus Ang (544) ging weer erg gemakkelijk met wit 1-0. Met zwart volgde de partij tegen Mei Jing Garceran Wang (1027) uit Hong Kong, die niet zo heel sterk speelde. Ah, penning dacht Loek bij zet 18, jammer dat hij Dc4+ niet had gezien. Was eerst b5 nog een optie geweest?

Wit: Mei Jing Garceran Wang (1027)
Zwart: Loek van der Hagen (877)
Stelling na 30. Te7-e4

In tegenstelling tot het verslag op de website van het ONJK deed Loek een hele goede zet 30… a4-a3! en na 31. Pe3-g4 Td6-d1! won Loek, 0-1 (overigens ging Mei Jing door de vlag, die denkt wel lang na).

In de 10e ronde mocht hij tegen Jin Wen Bao (1442), de wereldkampioen. Er volgde een Evans-gambiet met wit: heel goed spel van Loek met een strakke aanval. Zijn tegenstander rekende zich suf en kwam achter in tijd, maar speelde wel steeds een goede tegenzet, zo niet de beste. Loek gebruikte nu ook zijn tijd goed! Er kwam een gelijke stelling op het bord met ongelijke lopers en twee paarden. Jin Wen had een vrijpion en Loek op de koningsvleugel 3 tegen 2 pionnen. Helaas verslikte Loek zich door zijn tegenstander met het paard schaak te zetten op het verkeerde veld. Hij had ook schaak kunnen zetten zodat hij zijn loper kon ruilen, dan was deze remisestelling geconsolideerd, 0-1. Jammer, maar erg goed gespeeld, De trainers van Jin Wen kwamen speciaal naar Loek toe en waren lovend over zijn aanvalsspel.

De laatste ronde kon hij het verlies tegen Alla Kastenieda in het eerste toernooi goed maken. Ze speelden allebei niet best. Ze waren letterlijk kapotmoe, de 20e partij al weer. Het goede van deze partij is dat Loek weer goed zijn tijd gebruikte. Hij stond eerst verloren, daarna twee keer compleet gewonnen, maar zag het niet (meer). Ze eindigden als laatste op de liveborden, in een remisestelling (twee torens op het bord) speelde Loek door, dat deed Jin Wen Bao immers ook, je weet maar nooit. Het werd uiteindelijk remise.
Een 6e plaats (W-We +1.55) in het totaalklassement met drie goede buitenlanders boven hem; een goede prestatie.

Janneke: De eerste ronde kwam ze uit tegen een sterkere speler Jan Casur uit Wit Rusland (996). Janneke speelde goed met wit maar speelde soms iets te snel waardoor ze een dubbele aanval van haar tegenstander miste 1-0, jammer.
Hierna volgde Timo Reck (300) uit Duitsland. Dat was een gemakkelijke overwinning: ze kwam in zet 6 al een loper voor. In de derde ronde trof ze Kathleen Wiegmann (682). In de partij waren ze gewaagd aan elkaar, hier en daar wat slordige zetten, maar een cruciale aanval op de koning zag Janneke helaas niet.

In ronde 4 speelde ze tegen Selma Bertholee (599) een spectaculaire partij en won netjes, 1-0. Hierna volgde een sterke tegenstander, Vadim van Kuijk (804). Ze kwam goed uit de opening met een pluspion, maar zwart kreeg een sterke aanval, helaas, 0-1. Joost van de Noordaa (550) was haar tegenstander met zwart in ronde 6. Ze kwam snel achter, maar vocht zich dapper terug, 1-0, goed gedaan. In de 7e ronde won ze een knappe partij van Jimmy Zheng (671).

Niels Neisingh (1122) en Job Westinga (845) waren een maatje te groot voor de volgende ronden 8 en 9. Van Roos Bouman (100) en Vladimir Bartels (544) won ze weer gemakkelijk. Het werd spannend in de laatste twee
ronden: ze kon nog meisjeskampioen worden. Ze moest eerst tegen de Fransman Youri Lebertre (1357): vanuit een gewonnen toestand verloor ze toch, jammer. De laatste tegenstander kwam niet opdagen en zo won ze reglementair. Ze werd gedeeld eerste van de meisjes en tiende in het totaal klassement (W-We+1.46). Goed gedaan en proficiat.

Janneke, Loek en Floor vonden het een leuke week. We danken de goede organisatie. Voor alle uitslagen, standen en foto's, zie de toernooisite. Foto's: Harry Gielen (zie ook zijn fotoalbum) en Tu Tran.

Machteld en Vincent zomerschaken in Dieren

Het mooie van het toernooi in Dieren is dat naast het Open Nederlands kampioenschap nog meer schakers, van oud tot jong, hun partijen in allerlei groepen spelen. Vincent Richtering Blenken Raaijen debuteerde in het zesrondig toernooi en had met moeder Petra en broer Reynard een gezellige en leerzame week. Een kenmerk van Dieren is dat deelnemers vaak al jaren meedoen, veel ervaring hebben en in hun partijen strijden tot het eind.
Vincent moest daartegen opboksen en dat lukte goed. Hij won twee partijen met zwart en als hij in de laatste ronde had gewonnen, was hij zelfs op 50% geëindigd. In die laatste ronde leek hij met wit tegen Maarten van Daalen (1612) optisch goed te staan, werd hij plotseling verrast met een sterke tegenaanval. Vincent scoorde met 2 uit 6 (1050) haalde een W-We van +1.43, knap gedaan en weer nuttige ervaring opgedaan.

Machteld van Foreest deed 'gewoon' mee in de 9-rondige Reservegroep C en kwam uit op 3½ uit 9. Machteld (1432) scoorde hiermee net onder haar verwachte score, helemaal niet slecht gedaan. In de partij tegen Jelle Bottema (1329) in de 5e ronde had ze met wit een stuk geofferd voor aanval. Maar haar tegenstander, een van de ervaren tegenstanders dus, bleef 'staan' en vond steeds de beste zetten. En wat Machteld ook probeerde, ze kwam er niet doorheen.

Bij het begin van de laatste ronde had Machteld de eer (op de foto aan de hand van vader Nicky) om de bel te mogen luiden! Ook hier weer alle wetenswaardigheden op de toernooisite. Foto's: Harry Gielen (weer een mooi fotoalbum) en toernooisite.